19.12.09

Συμφωνία «καλών προθέσεων» στην Κοπεγχάγη...


Σε μια συμφωνία χωρίς δεσμευτικούς στόχους και χρονοδιαγράμματα κατέληξε η σύνοδος της Κοπεγχάγης, καθώς οι ηγέτες των πιο ρυπογόνων χωρών απέτυχαν για μία ακόμη φορά να συμφωνήσουν σε ένα συνολικό θεσμικό πλαίσιο για τη μείωση των ρύπων.

Ο πρόεδρος Ομπάμα με τους ηγέτες της Κίνας, της Νοτίου Αφρικής, της Βραζιλίας και της Ινδίας κατέληξε σε κατ' αρχήν συμφωνία που επικυρώθηκε από τη σύνοδο του ΟΗΕ, αλλά δεν την αποδέχεται το σύνολο των 193 κρατών που μετείχαν σε αυτήν. Ο ίδιος χαρακτήρισε...


«ιστορικό βήμα» τη συμφωνία, ωστόσο παραδέχτηκε ότι «είναι κατώτερη όσων απαιτούνται για να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, παραδέχτηκε ότι η συμφωνία «δεν είναι ό,τι είχαμε ελπίσει, αλλά αποτελεί ουσιώδες βήμα».

Το πρωτόκολλο δεν ικανοποιεί ούτε τις προσδοκίες των αναπτυσσόμενων χωρών και ούτε καν θέτει ως στόχο την επίτευξη δεσμευτικής συμφωνία εντός του 2010. Απουσιάζει επίσης η πρόβλεψη υποχρέωσης μεσοπρόθεσμης ή μακροπρόθεσμης μείωσης των ρύπων από την πλευρά των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών. Στο κείμενο αναφέρεται η δέσμευση του κάθε κράτους ξεχωριστά να αναλάβει δράση για να αναχαιτίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη και προβλέπει ένα «χαλαρό» σύστημα ελέγχου τήρησης των δεσμεύσεων, χωρίς επιβολή κυρώσεων στην περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας

Μακροπρόθεσμοι στόχοι
«Βαθιές περικοπές στις παγκόσμιες εκπομπές απαιτούνται με προοπτική να μειωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές, ώστε να κρατηθεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου».

Χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών
«Οι ανεπτυγμένες χώρες θα παράσχουν επαρκείς, προβλέψιμους και σταθερούς οικονομικούς πόρους και τεχνολογία, προκειμένου να υποστηρίξουν την εφαρμογή προσαρμοσμένης δράσης στις αναπτυσσόμενες χώρες».

«Οι ανεπτυγμένες χώρες θέτουν έναν στόχο κινητοποίησης τα 100 δισ. δολάρια το χρόνο έως το 2020 προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των αναπτυσσομένων χωρών. Τα κεφάλαια θα προέλθουν από ένα εύρος πηγών, ιδιωτικών και δημόσιων, διμερών και πολυμερών».

Σε παράρτημα αναφέρονται οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές δεσμεύσεις από ανεπτυγμένες χώρες για την περίοδο 2010-2012: Από την ΕΕ 10,6 δισ. δολάρια, την Ιαπωνία 11 δισ. δολάρια, τις ΗΠΑ 3,6 δισ. δολάρια.

Μείωση εκπομπών
Οι λεπτομέρειες για τα σχέδια μείωσης των ρύπων περιλαμβάνονται σε δύο ξεχωριστά παραρτήματα, ένα για τους στόχους των ανεπτυγμένων χωρών και ένα για τις εκούσιες δεσμεύσεις των μεγαλύτερων αναπτυσσόμενων χωρών.

Αυτές δεν είναι δεσμευτικές και περιγράφουν την υπάρχουσα κατάσταση όσον αφορά τις δεσμεύσεις - κυμαινόμενες από τις «υπό σκέψη» για τις ΗΠΑ έως τις «εγκριθείσες με νομοθεσία» για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρακολούθηση των δεσμεύσεων
Ένα από τα σημεία αδιεξόδου, κυρίως επειδή η Κίνα αρνήθηκε να αποδεχθεί διεθνείς ελέγχους, αφορά στην παρακολούθηση των δεσμεύσεων των αναπτυσσομένων χωρών.

Στο κείμενο αναφέρεται ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα πρέπει να αναφέρουν τα αποτελέσματα στα Ηνωμένα Έθνη κάθε δύο χρόνια, με μερικούς διεθνείς ελέγχους ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Δύσης για διαφάνεια, αλλά και να διασφαλισθεί ότι η εθνική κυριαρχία θα τύχει σεβασμού.

Προστασία Δασών
Η συμφωνία αναγνωρίζει τη σημασία της μείωσης εκπομπών από την αποψίλωση και την υποβάθμιση δασών και την ανάγκη να ενταθεί η απομάκρυνση αερίων του θερμοκηπίου από τα δάση.
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: