14.12.09

Καρότσια...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΟΥΔΕΙΣ ΤΟ έχει επισημάνει. Ωστόσο ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός εδώ και είκοσι χρόνια που δεν είναι γερμανόφωνος. Είμαστε στον αστερισμό της Γερμανίας από διακυβερνήσεως Μητσοτάκη. Ο Κώστας Σημίτης- και ο Άκης Τσοχατζόπουλος- μιλούσαν άψογα γερμανικά, ενίοτε ακόμη και μεταξύ τους για να μην τους καταλαβαίνουν οι άλλοι. Και ο Κώστας Καραμανλής έκανε ιδιαίτερα μαθήματα γερμανικών με έναν συμπαθή κύριο.

Η ΑΝΑΦΟΡΑ στον Καραμανλή είναι κρίσιμη. Η ελληνογερμανική σχέση γίνεται χλιαρή, ψυχραίνεται και τελικά μπαίνει στην ...
κατάψυξη από το 2007 και μετά. Στα διμερή, η κύρια αφορμή είναι τα οπλικά. Οι Γερμανοί θεωρούν ότι ο Καραμανλής δεν τήρησε τη διαχρονική δέσμευση των ελληνικών κυβερνήσεων- συμπεριλαμβανομένης και της δικής του - ότι θα αγοράσουν Γιουροφάιτερ. Ωστόσο, το μείζον είναι τα οικονομικά. Η Ελλάδα έχει όλα τα προνόμια του κλαμπ της ευρωζώνης, αλλά δεν τηρεί καμία από τις δεσμεύσεις που συνεπάγεται η συμμετοχή. Στα μάτια των Γερμανών, ό,τι αρχίζει με τον Παπαθανασίου, συνεχίζεται με τον Παπακωνσταντίνου. Ακόμη χειρότερα: η έξοδος της κυβέρνησης Καραμανλή σε πρόωρες εκλογές ήταν προεξοφλημένη. Αντιθέτως, η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει φρέσκια εντολή τετραετίας και άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Έχει επίσης ανάγκες δανεισμού 55 με 60 δισ. ευρώ ετησίως.

ΩΣΤΟΣΟ, Η απόφαση της Άνγκελα Μέρκελ να σεντράρει την Ελλάδα στο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της περασμένης εβδομάδας έχει βαθύτερες αιτίες. Η Μέρκελ εκπροσωπεί τη Γερμανία της φρόνιμης Σουηβής σπιτονοικοκυράς που δεν ξοδεύει περισσότερα από όσα έχει, δεν ψωνίζει με πιστωτική κάρτα και αποταμιεύει. Το Βερολίνο έχει εντάξει την υποχρέωση του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού στο Σύνταγμα. Βλέπει όμως με σουφρωμένα φρύδια μια σειρά από χώρες της ευρωζώνης- Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία- να επιμένουν ότι η έξοδος από την κρίση περνάει από πολιτική φουσκωμένων ελλειμμάτων. Εκεί που η Αθήνα είναι φέτος, μπορεί, τηρουμένων των αναλογιών, να είναι η Μαδρίτη του χρόνου. Αν το καλάθι σούπερ μάρκετ της Σουηβής νοικοκυράς είναι λιτό και το πορτοφόλι της επαρκές, πολλές άλλες Ευρωπαίες νοικοκυρές έχουν άδειες τσέπες και ψωνίζουν με καρότσι. ΟΛΑ ΑΥΤΑ εξηγούν γιατί οι Γερμανοί μάς πάνε καροτσάκι. Στον ίδιο ρυθμό και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που είναι σε γραμμή Βερολίνου και θεωρεί την Κομισιόν των Βρυξελλών υπερβολικά ελαστική με τους Γαλλοϊσπανούς. Τι σημαίνουν όλα αυτά για την Ελλάδα; Ό,τι ακριβώς και ο καλπασμός των βουβάλων για το μυρμήγκι.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: