24.12.09

Ολισθηρές τσουλήθρες...

Της Λώρης Κέζα
Στις Βρυξέλλες έφτασε η χάρη του Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών και πιο συγκεκριμένα της παιδικής χαράς που βρίσκεται δίπλα στον ναό. Η ευρωβουλευτίνα κυρία Μαριλένα Κοππά κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή τις ακρότητες που εκδηλώνονται στην ευρύτερη περιοχή. Ας δούμε όμως τι αναφέρει: «Από τις 16 Μαΐου, δηλαδή περισσότερους από έξι μήνες, η παιδική χαρά του Αγίου Παντελεήμονα παραμένει κλειστή. Με κρεμασμένη μια ελληνική σημαία (!) στα κάγκελα απαγορεύεται η είσοδος στα παιδιά. Και όλα αυτά με απόφαση του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη». Μπείτε στη θέση ενός κομισιονάριου. Μάλλον εκπλήσσεται από τα καταγγελλόμενα. Εν πρώτοις παρουσιάζεται ως πρόβλημα η ύπαρξη σημαίας. Ακόμη και σε όσους δεν δακρύζουν στη θέα της γαλανόλευκης, δεν ακούγεται παράταιρο, εχθρικό, καταπιεστικό να υπάρχει μια σημαία σε έναν δημόσιο χώρο.

Συνεχίζει η ευρωβουλευτής του ΠαΣοΚ αναφέροντας: «Στην Ελλάδα του 2010, η...
...φυλετική καταγωγή, η εθνικότητα, αποτελούν σοβαρή αιτία απαγόρευσης της διασκέδασης της παιδικής ψυχής». Πιο κάτω εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο οι ακροδεξιοί έπεισαν τον δήμαρχο να κλείσει την παιδική χαρά. Εκείνος, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, βρήκε ως πρόφαση την ανακαίνιση του χώρου, και τον έκλεισε.

Η κυρία Μαριλένα Κοππά αναφέρεται στη βία ορισμένων ακραίων στοιχείων που προπηλακίζουν τους ξένους για να ρωτήσει αν συνάδει με τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων «η απαγόρευση πρόσβασης σε δημόσιους χώρους, με βάση την εθνικότητα ή τη φυλετική καταγωγή». Η κυρία Κοππά βασίζεται σε ελλιπή πληροφόρηση. Εχει ενημερωθεί μονομερώς ή παίρνει μια γενική πολιτική θέση γιατί έτσι επιτάσσει το σοσιαλιστικό πνεύμα. Ας θυμηθούμε τι έγινε στον Αγιο Παντελεήμονα. Οι διενέξεις αρχικά αφορούσαν τους γονείς της γειτονιάς και τους άστεγους που κοιμούνταν στα παγκάκια. Τα παιδάκια έπρεπε να παίξουν δίπλα σε ακαθαρσίες: οι άστεγοι στην παιδική χαρά έκαναν τις ανάγκες τους. Απλωναν κουβέρτες παντού για να κοιμηθούν. Σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή σαν και αυτή δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές για να παίξουν τα παιδιά. Τους αναλογεί αυτό το μισό στρεμματάκι. Οπότε ο καβγάς ήταν χωροταξικός ή ταξικός.

Οικογενειάρχες εναντίον αστέγων.

Ξεχάσαμε κάτι, όχι το πιο σημαντικό. Οι άστεγοι ήταν ξένοι και οι οικογενειάρχες ήταν σύμμεικτοι: ξένοι και Ελληνες. Ολοι είχαν δίκιο, απλά οι περίοικοι είχαν λίγο περισσότερο δίκιο διεκδικώντας το ένα και μοναδικό παρκάκι της περιοχής. Αρχισαν λοιπόν οι καβγάδες και, όπως συνηθίζεται, είπαν τα παράπονά τους στον δήμαρχο.

Ανοίγουμε μια παρένθεση για τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη. Εχουμε πολλά να του σούρουμε αλλά να αναγνωρίσουμε δύο πράγματα:

μοιράζει συσσίτιο στους καταφρονεμένους, ασχέτως καταγωγής. Καθένας μπορεί να πάρει ένα πιάτο φαγητό από τα σημεία διανομής του δήμου. Επίσης καθαρίζει τον οχετό που προκύπτει από την ανοργανωσιά της πολιτείας. Τα δικά του φορτηγά μάζεψαν τόνους απορριμμάτων από το Εφετείο, οι δικοί του εργάτες καθαριότητας ανέλαβαν την απολύμανση πολυκατοικιών όπου οι ξένοι ζούσαν σαν κατσαρίδες. Κλείνει η παρένθεση.

Εκεί λοιπόν που τσακώνονταν λαθρομετανάστες (κυρίως Αφγανοί) με ντόπιους (Πολωνούς, Αλβανούς, Ελληνες) εμφανίστηκαν οι τραμπούκοι της Ακροδεξιάς. Πρόθεση δεν ήταν να διώξουν τα αφγανάκια από την τσουλήθρα αλλά τους καταληψίες που δημιουργούσαν όλη αυτή τη σιχαμένη εικόνα.

Τους ακροδεξιούς τους ξέρουμε. Νομίζουν ότι η σημαία είναι δική τους. Δεν κατανοούν ότι το πολωνάκι και το αλβανάκι τη βλέπουν σαν δική τους. Μετά ήλθαν οι αριστεριστές. Με την ίδια τραμπούκικη νοοτροπία, που δεν σέβεται την αισθητική και την υγιεινή των περιοίκων. Στα μάτια αυτών, των υποτιθέμενων προοδευτικών, οποιοσδήποτε δεν θέλει τις κουράδες στα μούτρα του είναι καρατζαφερικός. Οι δύο ακραίες ομάδες βρήκαν στην παιδική χαρά πρόσφορο έδαφος για να παίζουν μπουνιές. Οπότε ξεχάστηκε η αληθινή αφορμή του καβγά.

Από ατυχείς παρεμβάσεις σαν της κυρίας Κοππά δημιουργούνται άδικες εντυπώσεις. Ο δήμαρχος δεν απαγόρευσε ποτέ την είσοδο στα ξένα παιδάκια, απλώς εκτόνωσε μια ένταση. Επιχείρησε να βάλει τέλος στις οδομαχίες. Τα κατάφερε και προσώρας οι περίοικοι έχουν το κεφαλάκι τους ήσυχο και χωρίς ψείρες (αυτό το σχόλιο ήταν ρατσιστικό).
(από το ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: