23.12.09

Θέλεις έκπτωση φόρου; Απόδειξη!...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Έλενα Λάσκαρη
Τρία σενάρια στο τραπέζι για το 2010...
Αποδείξεις για κάθε δαπάνη τους θα πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι από την 1η Ιανουαρίου 2010, προκειμένου να μειώσουν τον φόρο που τους αναλογεί.
«Ξεκινήστε να μαζεύετε αποδείξεις, όσες περισσότερες μπορείτε», έλεγε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που φιλοδοξεί με ισχυρά φοροκίνητρα να δημιουργήσει ένα ρεύμα συλλογής αποδείξεων από τους πολίτες, ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή και να αρχίσουν να γεμίζουν τα άδεια ταμεία του Δημοσίου. Τις αποδείξεις που θα συγκεντρώνουν κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι θα τις...

υποβάλλουν στη συνέχεια ηλεκτρονικά στην Εφορία μέσω μιας απλής φόρμας, στην οποία θα καταγράφεται το ποσό της δαπάνης και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του καταστήματος πώλησης του προϊόντος ή του επαγγελματία που παρείχε υπηρεσίες.

«Δεν είναι στους στόχους μας να βάλουμε τους πολίτες να κουβαλούν στην Εφορία ένα μάτσο αποδείξεις», λέει στα «ΝΕΑ» αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών που προσθέτει πως, με την ηλεκτρονική υποβολή των στοιχείων των αποδείξεων, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αποκτήσει και νέα πολύτιμα στοιχεία για διασταυρώσεις.

Τρία σενάρια για τις αποδείξεις
Στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχουν υποβληθεί αρκετές προτάσεις σχετικά με την αύξηση των κινήτρων συλλογής αποδείξεων. Τρεις προτάσεις κερδίζουν έδαφος και για τις τελικές αποφάσεις θα μετρήσουν τόσο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα όσο και οι προτάσεις των πολιτών που θα αρχίσουν να υποβάλλονται από σήμερα, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, στην ιστοσελίδα www. opengov.gr.

1Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, το αφορολόγητο όριο συνδέεται με το ύψος των αποδείξεων. Το ποσοστό σύνδεσης ωστόσο θα εξαρτάται από το ύψος του εισοδήματος του φορολογουμένου. Το αφορολόγητο παραμένει στα 12.000 ευρώ και γίνεται ενιαίο για όλους τους φορολογουμένους, αλλά για να το «κερδίσουν» οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, θα πρέπει να υποβάλουν στην Εφορία αποδείξεις ύψους 5.000-

6.000 ευρώ, όταν για τους ελεύθερους επαγγελματίες το ύψος των απαιτούμενων αποδείξεων προτείνεται να είναι στο ύψος του σημερινού αφορολόγητου, των 10.500 ευρώ. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, για τους οποίους το ύψος των αποδείξεων που θα προσκομίζουν στην Εφορία προτείνεται να είναι χαμηλό, στην περιοχή των 1.000 ευρώ για να κερδίσουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

2Βάσει του δεύτερου σεναρίου, από το εισόδημα του φορολογουμένου θα εκπίπτει το ποσόν του ΦΠΑ που αντιστοιχεί σε κάθε απόδειξη που προσκομίζει ο φορολογούμενος. Έτσι, για κάθε 100 ευρώ δαπάνης θα αφαιρούνται από το εισόδημα του φορολογουμένου τα 19 ευρώ που αντιστοιχούν στον ΦΠΑ.

3Σύμφωνα με το τρίτο σενάριο, το φοροκίνητρο διευρύνεται περαιτέρω, καθώς από το εισόδημα θα εκπίπτουν σε ποσοστό 100% οι δαπάνες μέσω αποδείξεων. Στην περίπτωση αυτή, οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι πραγματικά έχουν εισόδημα χαμηλότερο του αφορολόγητου, αφού είτε υποβάλλουν αποδείξεις στην Εφορία είτε όχι δεν πρόκειται να κερδίσουν τίποτα. Το εισόδημά τους ήταν αφορολόγητο και παραμένει, επομένως δεν έχουν κίνητρο να ζητήσουν απόδειξη.

Τις παραμέτρους αυτές σταθμίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ενώ εντός των ημερών αναμένεται και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να απευθύνει προσκλητήριο συλλογής αποδείξεων από τους πολίτες.

«Στόχος μας είναι να βάλουμε στο σύστημα όλες τις αποδείξεις», λέει στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που παραπέμπει στις αρχές του επομένου έτους για τις τελικές αποφάσεις.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να ολοκληρώσει τον διάλογο για την αναμόρφωση του φορολογικού εντός του Φεβρουαρίου, ώστε τον Μάρτιο να κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Σήμερα αρχίζει η δημόσια διαβούλευση στο Διαδίκτυο, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα συγκροτούνται οι επιτροπές διαλόγου, όπου οι φορείς θα υποβάλουν τις προτάσεις τους για να «ζυμωθούν» με τις αντίστοιχες της κυβέρνησης.

ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

φιλοδοξεί να δημιουργήσει με φοροκίνητρα ένα ρεύμα συλλογής αποδείξεων από τους πολίτες, ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή


Ποιες αποδείξεις θα περνάνε στην Εφορία

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ παροχής υπηρεσιών από γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές, αλλά και από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές, αλουμινάδες και πατωματζήδες, που σήμερα συγκαταλέγονται στους «συνήθεις υπόπτους» του οικονομικού επιτελείου για φοροδιαφυγή, καθώς σπανίως εκδίδουν αποδείξεις, θεωρείται δεδομένο ότι θα συμπεριληφθούν στη λίστα των αποδείξεων που θα περνούν στην Εφορία. Το ίδιο θα ισχύσει, όμως, και για αποδείξεις από καταστήματα ένδυσης και υπόδησης που σήμερα είναι «άχρηστες» για την Εφορία, ενώ αποδείξεις από συνεργεία αυτοκινήτων, κομμωτήρια, γυμναστήρια, ινστιτούτα αισθητικής, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης και ξενώνες επίσης θα έχουν μια... θέση στα συρτάρια των φορολογουμένων, καθώς θα θεσπιστούν κίνητρα ισχυρότερα από τα ισχύοντα.


Υποβάθμιση αλλά με πίστωση χρόνου από Μoody΄s

ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ για τον δανεισμό του Δημοσίου από τις διεθνείς αγορές αλλά και των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημιουργεί η απόφαση της Μoody΄s να υποβαθμίσει κατά μία, και όχι κατά δύο, μονάδες την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Η απόφαση της Μoody΄s, που έγινε δεκτή με ανακούφιση από το οικονομικό επιτελείο, οδήγησε σε μίνι ράλι το Χρηματιστήριο, το οποίο έκλεισε με κέρδη 4,48%, την ώρα που τα περιβόητα spread στην αγορά ομολόγων «ξεφούσκωναν» με την ίδια ευκολία που έκαναν το ένα άλμα μετά το άλλο τις προηγούμενες ημέρες.

Η διαφορά επιτοκίου στα ελληνικά και τα γερμανικά δεκαετή ομόλογα, που βρισκόταν στο 2,82% προχθές, βούτηξε λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της Μoody΄s στο 2,59% και έκλεισε τελικά στο 2,51%. Η διαφορά αυτή δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη, καθώς σε ετήσια βάση αντικατοπτρίζει επιβαρύνσεις της τάξεως των 2,5 δισ. ευρώ στο δημόσιο χρέος και προδιαγράφει ακριβό δανεισμό των 55 δισ. ευρώ που θα αναζητηθούν για το επόμενο έτος. Μετά την ήπια υποβάθμιση από τη Μoody΄s, όμως, περιορίζονται οι κίνδυνοι το Ελληνικό Δημόσιο να βρεθεί σε κατάσταση αδυναμίας δανεισμού, όπως άλλωστε και οι ελληνικές τράπεζες που χρησιμοποιώντας ως ενέχυρο ελληνικά ομόλογα δανείστηκαν φέτος περίπου 45 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ.

Απέχουμε από το όριο κινδύνου
Η Μoody΄s χαμήλωσε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας στη βαθμίδα Α2 από Α1, δίνοντας στην ελληνική οικονομία βαθμολογία κατά δύο σκαλοπάτια υψηλότερη σε σχέση με τους δύο άλλους οίκους αξιολόγησης, Fitch και Standard & Ρoor΄s, που πέρασαν πρόσφατα την οικονομία στη Β κατηγορία (ΒΒΒ+ η αξιολόγηση και από τους δύο). Η βαθμολόγηση αυτή αποτελεί πραγματικά μεγάλη ανάσα στη δεδομένη συγκυρία κατά την οποία μέλη της ΕΚΤ έχουν αρχίσει να πιέζουν την Ελλάδα με αυστηροποίηση των κριτηρίων αποδοχής κρατικών ομολόγων έναντι ενέχυρου για δανεισμό.

Σήμερα η ΕΚΤ δανείζει τις τράπεζες της ευρωζώνης κάνοντας αποδεκτά ως ενέχυρο κρατικά ομόλογα με βαθμολογία έως ΒΒΒ- (από Α- πριν από την κρίση), αλλά λαμβάνεται υπ΄ όψιν η καλύτερη εκ των τριών βαθμολογιών. Έτσι, η απόφαση της Μoody΄s κρατά την Ελλάδα στην κατηγορία Α και διασφαλίζει απρόσκοπτο δανεισμό των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, ακόμα και αν επανέλθει το αυστηρότερο καθεστώς αποδοχής ομολόγων όπως έχουν προειδοποιήσει από την κεντρική τράπεζα ότι θα γίνει στο τέλος του 2010. Όπως αναφέρει, άλλωστε, στην ανακοίνωσή της η Μoody΄s, η πιθανότητα που έχει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει προβλήματα βραχυχρόνιας ρευστότητας και χρηματοδότησης «είναι αμελητέα, εκτός εάν η ΕΚΤ λάβει την ασυνήθιστη απόφαση να μην κάνει δεκτό το χρέος κάποιας χώρας ως εγγύηση». Σημειώνει παράλληλα ότι, εάν υπάρξει ανάγκη, η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αντλήσει ρευστότητα με άλλα μέσα που της προσφέρει η Ε.Ε. Την ίδια ώρα, θεωρεί ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν αποτελούν απειλή για την ευρωζώνη.

Παραμένουν τα προβλήματα
Η κίνηση της Μoody΄s, πάντως, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως εξαλείφθηκαν τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και οι προβληματισμοί των ξένων που μεταφράζονται σε πιέσεις. Άλλωστε, η χθεσινή υποβάθμιση συνοδεύεται από αρνητικές προοπτικές (negative outlook), που σημαίνει πως μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες πιθανότερο είναι να ακολουθήσει νέα υποβάθμιση, παρά αναβάθμιση. Επί της ουσίας, η Μoody΄s έδωσε πίστωση χρόνου στην ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας πως οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα «ξεκάθαρα αναγνωρίζουν τις αδυναμίες της οικονομίας και ανοίγουν δρόμο για λύσεις διαρκείας». Παρ΄ όλα αυτά, σημειώνει πως η μακροπρόθεσμη εικόνα της Ελλάδας (και η βαθμολόγησή της) θα εξαρτηθεί από την αποδοχή των νέων μέτρων από τους Έλληνες αλλά και από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει αυτά τα μέτρα.

«Δεν χαλαρώνουμε, κρινόμαστε και θα κρινόμαστε συνέχεια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είμαστε σε σημείο να φοβόμαστε ότι δεν θα βρούμε αγορά για την ικανοποίηση των δανειακών αναγκών του Δημοσίου», έλεγε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.


Με τη συνδρομή της Κομισιόν το Πρόγραμμα

ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ της Κομισιόν θα καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών το τετραετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα υποβληθεί... στην Κομισιόν τον Ιανουάριο.

Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα περιγράφονται με σαφήνεια τα μέτρα που θα ληφθούν, τα οικονομικά αποτελέσματα που θα έχουν και το μέγεθος της μείωσης του ελλείμματος που θα επιφέρουν χρόνο με τον χρόνο μέχρι η Ελλάδα να απαλλαγεί από τον βραχνά της κοινοτικής επιτήρησης.

Τον Ιανουάριο, άλλωστε, αναμένεται στην Αθήνα εκ νέου και το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


Φόρος για το Ασφαλιστικό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Γεωργάκης

ΑΚΟΜΑ και φόρο που θα προέρχεται από την άμεση φορολογία μαζί με νέο τρόπο υπολογισμού των εργοδοτικών εισφορών προτείνει, μεταξύ άλλων, το υπουργείο Εργασίας στο πακέτο των προτάσεων για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος. Παράλληλα, το τέλος στις εθελούσιες εξόδους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με ισχυρά αντικίνητρα προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος, επισημαίνοντας ότι «το σύστημα δεν αντέχει πλέον 42χρονους συνταξιούχους».

Ο κ. Λοβέρδος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της επιτροπής διαλόγου για το Ασφαλιστικό, τόνισε ότι «πρέπει να διαμορφωθούν θεσμοί που να αποκλείουν τις καταστροφικές πελατειακές παρεμβάσεις, όπως λ.χ. οι εθελούσιες έξοδοι για τους εργαζομένους των φορέων και των οργανισμών κάθε μορφής του δημόσιου ή και του ιδιωτικού τομέα».

Οι πηγές χρηματοδότησης
Το υπουργείο Εργασίας έθεσε υπ΄ όψιν των κοινωνικών εταίρων και της επιτροπής των ειδικών τέσσερις προτάσεις για τις πηγές χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος. Οι πηγές είναι οι εξής:

1Τριμερής χρηματοδότηση: στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης, η πρόταση της κυβέρνησης για τη λογιστική διάκριση ανάμεσα αφενός στις συντάξεις και άλλες παροχές προνοιακού χαρακτήρα και αφετέρου στις ασφαλιστικές παροχές είναι απολύτως χρήσιμη. Η κατευθυντήρια σκέψη εδώ είναι το κράτος να αναλάβει το κόστος των πρώτων και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) το κόστος των δευτέρων.

2Αυτοχρηματοδότηση του συστήματος: αναμένεται η εξοικονόμηση 800 εκατ.- 1 δισ. ευρώ ετησίως από τις εξής δράσεις:

● Νομική κατοχύρωση σταθερής και μόνιμης ρύθμισης των οφειλών, ώστε να αρθεί ο σημερινός πελατειακός χαρακτήρας.

● Αξιοποίηση πόρων και περιουσίας των φορέων. Ήδη έχει αρχίσει η συνεργασία με τα τέσσερα μεγάλα ασφαλιστικά ταμεία.

● Εξοικονόμηση χρημάτων με τη μείωση της σπατάλης στα φάρμακα, τα αναλώσιμα υλικά και τις ιατρικές υπηρεσίες.

3Νέοι πόροι: Από την άμεση φορολογία πρέπει να χρηματοδοτηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών (πάντα σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών). Η ιατρική περίθαλψη των μεταναστών και προνοιακή συνταξιοδότηση ορισμένων εξ αυτών επιβάλλουν την ενσωμάτωση των μεταναστών και την καταπολέμηση της φτώχειας.

4Αύξηση της βάσης εσόδων του Ασφαλιστικού: ● Ένταξη στο σύστημα άνω των 100.000, παρανόμων σήμερα, μεταναστών.

● Μείωση της εισφοροδιαφυγής με την επίταση των ελέγχων για την είσπραξη των οφειλομένων και τη θεσμοθέτηση νέου τρόπου είσπραξης των εισφορών.

● Μείωση της αδήλωτης εργασίας και με διευκόλυνση της μετατροπής της αδήλωτης εργασίας σε δηλωμένη.

● Ενιαία ένταξη στο σύστημα των εργαζομένων συνταξιούχων με ίδιους όρους ανάμεσα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

● Εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών από τον ΟΑΕΔ, ειδικότερα για τους επιδοτούμενους ανέργους.

● Εξάλειψη όλων των γκρίζων εργασιακών και ασφαλιστικών περιοχών και σαφής οριοθέτηση της ασφαλιστικής ύλης κάθε Ταμείου.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: