Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ
Μπορεί η συζήτηση για τον προϋπολογισμό να ξεκίνησε χθες, τα «σπουδαία» όμως θα περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα υποβληθεί στην Ε.Ε. στα μέσα Ιανουαρίου.
Σ' αυτό παρέπεμπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου στις επαφές που είχε σε Λονδίνο, Βερολίνο, Φραγκφούρτη και Παρίσι προκειμένου να πείσει τους ομολόγους του και τους θεσμικούς επενδυτές ότι το σχέδιο για την ελληνική οικονομία θα αποδώσει.
Στο Σύμφωνο Σταθερότητας ποντάρει η...
κυβέρνηση για να ανεβεί η αξιοπιστία της απέναντι και στους εταίρους και στις «αγορές», που υποδέχθηκαν με μεγάλες αμφιβολίες τις εξαγγελίες του Γ. Παπανδρέου.
Ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε ένα βήμα περισσότερο, δίνοντας διαβεβαιώσεις για μέτρα, τα οποία δεν αναγγέλθηκαν δημοσίως (έσοδα από αποκρατικοποιήσεις 2,5 δισ. ευρώ το 2010 με πώληση ποσοστών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής, μείωση μισθών 4% με την περικοπή επιδομάτων).
Το πιο ουσιαστικό βήμα όμως θα γίνει με την κατάθεση του Προγράμματος Σταθερότητας, «το οποίο θα γεμίσει τα κενά κουτάκια που υπήρχαν στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού», σύμφωνα με συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου. Το τι θα περιλαμβάνουν τα «κενά κουτάκια» θα αποφασιστεί στη διάρκεια των γιορτών και οι νέες ανακοινώσεις θα γίνουν «πακέτο» από τον Γ. Παπακωνσταντίνου.
*«Ο μόνος τρόπος να πείσουμε ότι το σχέδιό μας είναι ρεαλιστικό, είναι σε κάθε μέτρο να περιγράφεται συγκεκριμένα η απόδοση που θα έχει. Λέμε, π.χ., Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Πρέπει να λέμε τι έσοδα περιμένουμε», τονίζει ο συνομιλητής μας.
Η εξίσωση όμως δεν είναι καθόλου εύκολη και είναι σχεδόν απίθανο να λυθεί σε 2-3 εβδομάδες. «Δεν είμαστε έτοιμοι να πούμε ποιοι οργανισμοί θα καταργηθούν και τι δαπάνες θα εξοικονομήσουμε από αυτό. Δεν μπορούμε εύκολα να υπολογίσουμε τα οικονομικά οφέλη από τη συγχώνευση στην τοπική αυτοδιοίκηση», προσθέτει.
Οι διεθνείς αξιολογήσεις
Ο φόβος είναι ότι στις Βρυξέλλες δεν θα γίνει δεκτό το σχέδιο και θα ζητηθούν τροποποιήσεις, οι οποίες θα αναγκάσουν σε πιο επώδυνα μέτρα. Μέχρι τότε αναμένονται κι αλλα δυσάρεστα από τον διεθνή περίγυρο.
*Η Moody's στην αξιολόγηση της αναμένεται να μας υποβαθμίζει όσον αφορά την πιστοληπτική μας ικανότητα. Στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δηλώνει ότι η αξιολόγηση αυτή έχει σε μεγάλο βαθμό προεξοφληθεί από τις διεθνείς αγορές, παρ' όλα αυτά θα έχει πρόσθετες επιπτώσεις. «Εχουμε περάσει το μεγάλο μπαράζ και τώρα το κλίμα κατά της Ελλάδας βρίσκεται σε καθοδική τροχιά. Αυτό που προσπαθούμε να διασφαλίσουμε είναι η ρευστότητα στην αγορά», προσθέτει εκφράζοντας το φόβο για τις συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή η κατάσταση στις επιχειρήσεις και τις τράπεζες της χώρας μας.
*Στο μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν ότι «κλειδί» για την υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί είναι η ανταπόκριση του διοικητικού και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ο οποίος κάθε άλλο παρά έτοιμος είναι να ανταποκριθεί στο βαρύ φορτίο που καλείται να σηκώσει. «Καλές οι κουβέντες του Παπανδρέου με τον Στίγκλιτς και τον Κρούγκμαν για την παγκόσμια οικονομία, όμως παράλληλα πρέπει να ξέρει πώς θα μαζέψει τον ΦΠΑ», τονίζει κυβερνητικό στέλεχος, που διατυπώνει σοβαρές αμφιβολίες πόσο σύντομα θα υλοποιηθούν αυτά που θα ψηφιστούν στο φορολογικό νομοσχέδιο, ώστε να εισρεύσουν χρήματα στο δημόσιο ταμείο για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του ελλείμματος στο 8,7% στο τέλος του 2010.
*Το ίδιο πρόβλημα, ανταπόκρισης του μηχανισμού, φοβούνται στην κυβέρνηση και στον τομέα των δαπανών. Για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Οικονομικών θα οριστεί σύσκεψη μία φορά το μήνα, με εκπρόσωπο που θα οριστεί από κάθε υπουργείο, ο οποίος θα δίνει λόγο για την ακριβή τήρηση του προϋπολογισμού με επίβλεψη του υφυπουργού Φ. Σαχινίδη.
Από την πρώτη στιγμή στην κυβέρνηση γνώριζαν ότι θα υπάρχουν κοινωνικές αντιδράσεις για τα νέα μέτρα. Θεωρούν όμως ότι είναι «διαχειρίσιμες» και πιστεύουν ότι σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του κλίματος θα παίξουν δυο σημαντικοί παράγοντες:
Α Η ενιαία φωνή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην οικονομία.
Οι πρώτες διαφωνίες
Ηδη από την πρώτη στιγμή καταγράφηκαν διαφωνίες από τον Χρ. Παπουτσή, για το πάγωμα μισθών και από τη Λούκα Κατσέλη, για το αν πρέπει να ληφθούν τώρα πιο σκληρά μετρα άμεσης απόδοσης ή όχι. Ο Γ. Παπανδρέου κρίνει ότι πρέπει να στηριχθεί από όλους τους συναδέλφους του ο Γ. Παπακωνσταντίνου (ρεπορτάζ σελ. 6). Επίσης, μέσω συνεχών συζητήσεων γίνεται προσπάθεια να περιοριστούν οι διαφωνίες μεταξύ υπουργών και η γκρίνια των βουλευτών.
Β Η συνολικότερη κυβερνητική εικόνα. Η αργοπορία και οι αστοχίες στο διορισμό γενικών γραμματέων, η παραίτηση Ρόβλια, οι τριβές στις σχέσεις υπουργών - υφυπουργών επιβαρύνουν το κλίμα. Επίσης, η κριτική από τους τραπεζίτες ότι πολλές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που κατέθεσε η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας είναι γραφειοκρατικές και ανεφάρμοστες και η ενδοκυβερνητική γκρίνια για τον τρόπο χρηματοδότησης της εθελουσίας εξόδου στον ΟΛΠ άνοιξαν πρόσθετα μέτωπα σε μια στιγμή που υπάρχει ανάγκη να φαίνεται ότι η κυβέρνηση προχωράει συντεταγμένα στην υλοποίηση των στόχων της. Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι όσο περνάει ο καιρός θα αντιμετωπίζονται οι δυσλειτουργίες, ενώ πολλοί στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι έχουν γίνει βήματα βελτίωσης στον τομέα του συντονισμού.
*Με την ψήφιση του προϋπολογισμού την Τετάρτη το βράδυ ουσιαστικά κλείνει ο πρώτος κυβερνητικός κύκλος (των «100 ημερών»). Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θα επιχειρήσει να δώσει ελπίδα αφιερώνοντας μεγάλο τμήμα της, παράλληλα με την δημοσιονομική εξυγίανση, στην ανάπτυξη.
Ο καινούριος κύκλος που ανοίγει με το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα μεγαλώσει την απόσταση από τους προεκλογικούς στόχους, ελπίζουν όμως στο μέγαρο Μαξίμου ότι η χώρα θα βγει από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται κι ότι το διεθνές κλίμα από τα μέσα Ιανουαρίου θα είναι καλύτερο για την Ελλάδα. Εστω κι αν γίνει ακόμα πιο θερμό στο εσωτερικό.
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου