11.12.09

Σφαγές...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΤΕΤΟΙΟ ΜΑΚΕΛΕΙΟ δεν έχουμε ματαδεί. Τα τελευταία δύο χρόνια παρακολουθούμε τον αποδεκατισμό του εγχώριου πολιτικού προσωπικού. Γιατί; Διότι είχαμε δύο εκλογές και δύο αναμετρήσεις για την ηγεσία σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. μέσα σε είκοσι τέσσερις μήνες. Διότι είδαμε πρωτοφανή σκάνδαλαόπως η υπόθεση Ζίμενς- και διεθνή κρίση στην οικονομία. Το μόνο κακό που έχει μέχρι στιγμής αφήσει αλώβητο το ανθρώπινο δυναμικό της πολιτικής είναι η γρίπη.

ΜΙΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ - αν την επιχειρούσαμε- θα ...
μας έλεγε ότι την τελευταία διετία έχουμε περισσότερους χαμένους παρά νικητές. Είναι αυτοί που παραιτήθηκαν ή τους παραίτησαν. Αυτοί που δεν εξελέγησαν ή απεσύρθησαν. Αυτοί που απέτυχαν να εκλεγούν αρχηγοί ή διάλεξαν λάθος εσωκομματικό στρατόπεδο. Η σφαγή έχει ως αποτέλεσμα κάτι που δεν συμβαίνει συχνά στην ελληνική πολιτική σκηνή. Δημιουργήθηκε κενός χώρος. Η κάλυψή του προκάλεσε την ανάγκη για ανανέωση. ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ έγινε γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού ο Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο κοινωνιολόγος εκ Λαρίσης δεν είναι νέος στην πολιτική ούτε νεοφερμένος στον άξονα Ρηγίλλης και Λυκείου, όπου εδρεύει η γραμματεία που ανέλαβε. Μετείχε στον Πολιτικό Σχεδιασμό όταν τον «έτρεχε» ο Κώστας Καραμανλής επί προεδρίας Έβερτ. Στην ίδια ομάδα και- ο κουμπάρος Μάξιμου- Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Ο ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ήταν λοιπόν παρών όταν ξεκίνησαν όλα. Δηλαδή η μεγάλη πορεία Καραμανλή προς την ηγεσία και της Ν.Δ. προς την εξουσία. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, ο Μάξιμος είναι στο ακριβώς ίδιο σημείο. Αλλά είναι μόνος- με αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά. Ο Σπηλιωτόπουλος πήγε με την Μπακογιάννη και αναζητά σημείο εισόδου στο νέο σύστημα της Ν.Δ.

Ο ΜΑΞΙΜΟΣ έχει ένα κοινό χαρακτηριστικό με πολλούς στη νέα ομάδα της Ρηγίλλης. Δεν ήταν στην κυβέρνηση. Όπως ο Σαμαράς ήταν απλός υπουργός Πολιτισμού για εννέα μήνες. Είναι μια κρίσιμη λεπτομέρεια. Όταν αναλαμβάνεις ένα κόμμα που ήταν στην εξουσία, εφθάρη κι έχασε τις εκλογές, έχεις ένα πρωταρχικό δίλημμα πολιτικού σχεδιασμού. Στηρίζεις την προηγούμενη κατάσταση ή την αδειάζεις; Ο Αντώνης φλέρταρε με το άδειασμα των επιλογών Καραμανλή στον προεκλογικό αγώνα για την 29η Νοεμβρίου- αλλά ώς εκεί. Τι θα γίνει από εδώ και πέρα.

ΕΙΝΑΙ ΤΟ βασικό ερώτημα στο οποίο πρέπει να προτείνει απάντηση- μαζί με τους άλλους συνεργάτες του Σαμαρά- ο Μάξιμος. Εκτός αν βγάλει μόνη της τα μάτια της η κυβέρνηση Παπανδρέου.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: