17.12.09

Μουδιασμένη η εορταστική κίνηση στα καταστήματα, και στην ομογένεια της Ν.Υ.

Από www.greeknewsonline.com
Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η αγορά, ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με την κίνηση να παραμένει ωστόσο «μουδιασμένη», λόγω κυρίως της οικονομικής δυσπραγίας, και τους εμπόρους να περιμένουν πως το κλίμα θα βελτιωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς, όπως φαίνεται, οι καταναλωτές περιμένουν τις τελευταίες μέρες για να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Το γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί από την οικονομική κρίση στις Η.Π.Α. αλλά και παγκοσμίως, με την κατάσταση στην αγορά εργασίας να επιδεινώνεται, την εκρηκτική αύξηση των κατασχέσεων ακινήτων και...

την πτώση στη στεγαστική αγορά, διατηρούν σε χαμηλά επίπεδα την ιδιωτική κατανάλωση, με τους καταναλωτές να παραμένουν προβληματισμένοι και επιφυλακτικοί.

meditereneanΑπό το κλίμα αυτό δείχνει να μην εξαιρείται και η ομογενειακή αγορά της Νέας Υόρκης, καθώς σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η υψηλή ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου που κάνει ακόμα πιο δαπανηρή την μεταφορά των ελληνικών προϊόντων στις Ηνωμένες Πολιτείες και υψηλότερες τις τιμές τους στα ράφια των ομογενειακών εμπορικών καταστημάτων.

Οι καταναλωτές, όπως επισημαίνουν οι έμποροι, δείχνουν να αλλάζουν συνήθειες και να περιορίζουν –στα απαραίτητα- τις αγορές τους, καθώς και να αναζητούν φθηνότερα προϊόντα και προσφορές, προκειμένου να περάσουν και τις φετινές γιορτινές μέρες.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η αγορά των τροφίμων και των ειδών ζαχαροπλαστικής δεν θα βιώσει σε μεγάλο βαθμό την κρίση, ιδιαίτερα τις μέρες των γιορτών, καθώς ο ο Ελληνας, πιστός στις παραδόσεις, δεν θα θυσιάσει, λόγω της κατάστασης, το πλούσιο εορταστικό του τραπέζι.

Καθώς οι ημέρες των γιορτών πλησιάζουν, η GreekNews, όπως κάθε χρόνο, επισκέφθηκε εκλεκτά ομογενειακά καταστήματα στην Αστόρια, μεταφέροντας τον παλμό της εορταστικής κίνησης στην αγορά που έχει δειλά – δειλά ξεκινήσει, αυξάνεται σταδιακά και αναμένεται να κορυφωθεί την εβδομάδα των Χριστουγέννων.

Αστόρια – MEDITERRANEAN Ι & II

«Η κίνηση δεν είναι όπως τα άλλα χρόνια. Ο κόσμος συνεχίζει να έρχεται, αλλά είναι συγκρατημένος. Οι ομογενείς βέβαια αφήνουν πάντα την αγορά τροφίμων τελευταία», τόνισε ο κ. Βασίλης Τεντολούρης, ιδιοκτήτης των δύο σούπερμαρκετ Mediterranean I (34η Οδός και 30η Λεωφόρος Αστόρια) και Mediterranean II (Agora Plaza, 23-18, 31η Οδός Αστόρια), επισημαίνοντας πόσο η παγκόσμια οικονομική κρίση εξακολουθεί να επηρεάζει την αγορά.

«Η οικονομία δεν πάρει και τόσο καλά. Βέβαια, ο Έλληνας ξοδεύει τα χρήματά του, αλλά είναι λίγο μουδιασμένα τα πράγματα, γιατί ο κόσμος το σκέφτεται», σημείωσε ο κ. Τεντολούρης, λέγοντας πως αναμένεται, ωστόσο, αύξηση της αγοραστικής κίνησης, όσο πλησιάζουμε προς τις γιορτές.

Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη των Mediterranean Ι & ΙΙ, η κίνηση ξεκινά περίπου δύο εβδομάδες πριν τις γιορτές, με τους ομογενείς που καταφθάνουν με λεωφορεία, από τις μακρινές περιοχές της Νέας Υόρκης και τις γειτονικές πολιτείες, τη Νέα Ιερσέη, το Κοννέκτικατ, την Πενσυλβάνια, τη Βιρτζίνια, την Ουάσιγκτον, και είναι σχεδόν πάντα ιδιαίτερα αυξημένη κατά τις τελευταίες μέρες πριν τα Χριστούγεννα.

«Είμαστε έτοιμοι και τους περιμένουμε τους ομογενείς καταναλωτές, με όλα τα καλά πράγματα από την Ελλάδα. Εδώ μπορεί να βρει κανείς τα πάντα. Ο,τι φανταστεί για το σπίτι του και τις γιορτές, το έχουμε», είπε χαρακτηριστικά. Όπως σημείωσε, «οι Έλληνες πάντα θα πάρουν ό,τι χρειάζονται για το σπίτι», ενώ δε θα στερήσουν από το εορταστικό τους τραπέζι τα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου τους, το λάδι, τις ελιές, όλα τα τυριά, τα λουκάνικα, το φύλλο για τις πίτες.

Όπως ανέφερε ο κ. Τεντολούρης, οι τιμές είναι ίδιες με πέρυσι, «γιατί το ευρώ στέκεται εκεί, στα ίδια επίπεδα», η τροφοδοσία της αγοράς από την Ελλάδα διεξάγεται -αν και με μικρή καθυστέρηση- κανονικά, και υπάρχει επάρκεια προϊόντων.

Τόσο το Mediterranean II, όσο και το Mediterranean I, προσφέρουν μεγάλη ποικιλία και καλή ποιότητα σε γαλακτοκομικά προϊόντα όπως φέτα, κασέρι, κεφαλογραβιέρα, κυπριακό χαλούμι, φρέσκο στραγγιστό γιαούρτι, ελιές, ελαιόλαδο, σαλάτες και μια μεγάλη σειρά προϊόντων από την Ελλάδα.

Ο κ. Τεντολούρης στέλνει μέσω της εφημερίδας μας τις ευχές του σε όλους τους ομογενείς για Καλά Χριστούγεννα με υγεία, χαρά και ευτυχία, εκφράζοντας, παράλληλα, ευχαριστίες για την υποστήριξη που δείχνουν οι ομογενείς καταναλωτές στα Mediterranean I & II.

Αστόρια – ΤΙΤΑΝ

«Η κίνηση έχει ξεκινήσει δειλά δειλά. Υπάρχει εορταστικός χαρακτήρας στην αγορά. Υπάρχει όμως και ένα σφίξιμο στον κόσμο, λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης», δήλωσε στη GreekNews o κ. Κώστας Μάστορας πρόεδρος της υπεραγοράς ΤΙΤΑΝ, τονίζοντας πως θα πρέπει η ψυχολογία των καταναλωτών να αλλάξει ενόψει των εορτών.

«Φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά, από την άποψη ότι η Αμερική και ο Ελληνισμός δοκιμάζονται λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία έχει ξεσπάσει παγκόσμια», επισήμανε ο κ. Μάστορας, διευκρινίζοντας πως «έχουμε ένα υψηλό ευρώ που μας ταλανίζει και κάνει δυστυχώς τα ελληνικά προϊόντα ακριβότερα από πέρυσι, έχουμε και υψηλά μεταφορικά από Ελλάδα. Επομένως, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα είναι κατά κάτι πιο ακριβό από πέρυσι, λόγω ενισχυμένου ευρώ.» «Παράλληλα», συνέχισε, «η υψηλή ανεργία εδώ και η ύφεση της οικονομίας έχει επηρεάσει όλους τους κλάδους στους οποίους δραστηριοποιούνται οι ομογενείς.»

«Σ’ αυτό λοιπόν το κλίμα εμείς σαν Ελληνες προσπαθούμε να κρατήσουμε τα ήθη και τα έθιμα μας, προσπαθούμε να εορτάσουμε. Θα πρέπει η ψυχολογία μας να αλλάξει, να ελπίζουμε ότι το φως των Χριστουγέννων θα φέρει σε όλους μας καλύτερες μέρες», πρόσθεσε.

«Ο Ελληνας θα γιορτάσει. Είτε είναι Χριστούγεννα είτε είναι Πάσχα, το τραπέζι το ελληνικό θα πρέπει να είναι πλούσιο, πρέπει να έχει τα πάντα. Απλά φέτος θα κοστίσει κάτι παραπάνω», είπε.

Οπως ανέφερε ο κ. Μάστορας, έχει αποκατασταθεί η ομαλή ροή των προϊόντων από την Ελλάδα και υπάρχει επάρκεια αγαθών στην αγορά της ομογένειας. Η δε κίνηση παραμένει σταθερή στα περυσινά επίπεδα, έχει ξεκινήσει δειλά – δειλά και αναμένεται να κορυφωθεί τις τελευταίες 10-12 μέρες.

Παρατηρείται όμως, όπως χαρακτηριστικά είπε ο ιδιοκτήτης του ΤΙΤΑΝ, «ένα σφίξιμο στον κόσμο, οι καταναλωτές δεν ανοίγονται. Επειδή υπάρχει αυτή η ανασφάλεια για το τι έρχεται, ο κόσμος είναι λίγος σφιγμένος. Αγοράζουν τα απαραίτητα και αποφεύγουν αυτά που θεωρούν περιττά. Ο κόσμος γιορτάζει όμως, θα πάρει αυτά που πρέπει να πάρει για τις γιορτές».

Ομογενείς από τις γειτονικές Πολιτείες της Νέας Ιερσέης, του Κοννέκτικατ, της Πενσυλβάνια, αλλά και από πιο μακριά, επισκέπτονται το ΤΙΤΑΝ κάθε χρόνο τις ημέρες αυτές για να προμηθευτούν, από την πλούσια σειρά ελληνικών προϊόντων που διαθέτει, μαζί με την παραδοσιακή φέτα και το αγνό ελαιόλαδο, τα πάντα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Παράλληλα, μια πλούσια σειρά προϊόντων ζαχαροπλαστικής, έρχεται να συμπληρώσει με τον πιο γλυκό τρόπο το εορταστικό τραπέζι. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, σιροπιαστά, κουλουράκια, τούρτες, είναι λίγες μόνο από τις γλυκιές λιχουδιές που παρουσιάζει το ΤΙΤΑΝ, μαζί και με τα χριστουγεννιάτικα καλάθια με ελληνικά προϊόντα που αποτελούν μια καλή πρόταση δώρου.

Μέσω της GreekNews ο κ. Μάστορας έστειλε τις ευχές του σε όλη την Ομογένεια για Καλά Χριστούγεννα και μαζί «ένα μεγάλο ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μας σε όλους αυτούς που μας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια.»

Αστόρια – PLAZA MEAT MARKET

«Η κρίση έχει επηρεάσει όλον τον κόσμο και είναι μουδιασμένος, αλλά ψωνίζει. Ειδικά ο Έλληνας, μπορεί να μην αγοράσει μεγάλες ποσότητες, πάντως θα ψωνίσει έστω και λίγα», δήλωσε στη GreekNews ο κ.Βασίλης Παπαυγέρης, ιδιοκτήτης του ελληνικού κρεοπωλείου Plaza Meat Market, το οποίο βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο «Agora Plaza» (23-18, 31η οδός) στην Αστόρια.

Σχετικά με την κίνηση στην αγορά ο κ. Παπαυγέρης τόνισε ότι, σε αντίθεση με το Πάσχα, οι καταναλωτές προτιμούν να προμηθεύονται τα κρέατα για το εορταστικό τους τραπέζι τις τελευταίες μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Οι παραγγελίες έχουν ξεκινήσει και οι τιμές των κρεάτων είναι πιο χαμηλές σε σχέση με πέρυσι.

«Η κίνηση περιμένουμε να ξεκινήσει σιγά – σιγά αυτή την εβδομάδα, με τους ομογενείς που έρχονται από πιο μακρινές περιοχές και όπως κάθε χρόνο θα κορυφωθεί την εβδομάδα των Χριστουγέννων», πρόσθεσε, λέγοντας πως η κίνηση αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια μέ πέρυσι επίπεδα.

Αν και η παράδοση στην Ελλάδα θέλει γαλοπούλα για την ημέρα των Χριστουγέννων, όπως σημειώνει ο κ. Παπαυγέρης, «αυτές τις γιορτές οι καταναλωτές αγοράζουν τα πάντα, συνήθως αρνάκια, κατσικάκια και γουρουνάκια, roast beef, prime-rib, γαλοπούλες, λουκάνικα με πράσο και πορτοκάλι».

Μέσω της GreekNews ο κ. Παπαυγέρης, ο οποίος με 35 και πλέον χρόνια πείρας έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών του, στέλνει τις ευχές του σε όλη την ομογένεια: «Καλά Χριστούγεννα. Χαρούμενο και ευτυχισμένο το νέο έτος και τους ευχαριστούμε για την υποστήριξη που μας δίνουν».

ARTOPOLIS

Μια πραγματικά παραμυθένια ατμόσφαιρα δημιουργούν ειδικά τις ημέρες των γιορτών οι συνθέσεις δώρων σε όμορφα στολισμένα καλάθια και κεραμικά, αλλά οι γλυκές λιχουδιές που αναδύουν αρώματα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, στα ψυγεία, τα ράφια και τις βιτρίνες του ζαχαροπλαστείου ARTOPOLIS, στο εμπορικό κέντρο Αgora Plaza, (23-18, 31η οδός ) στην Αστόρια.

«Ο κόσμος ήδη έχει αρχίσει να αγοράζει γλυκίσματα για τις γιορτές και να φροντίζει για τα δώρα που θα στείλει», τόνισε μιλώντας στη GreekNews η ιδιοκτήτρια Ρεγγίνα Κατωπόδη, επισημαίνοντας πως η κίνηση είναι σε καλά επίπεδα και πως δεν παρατηρείται πτώση σε σχέση με πέρυσι. «Είναι σαν να δεν υπάρχει κρίση έξω», είπε χαρακτηριστικά.

Κάθε χρόνο, μετά την γιορτή του Αγίου Νικολάου παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση της αγοραστικής κίνησης, ενώ πολλοί είναι αυτοί που κάνουν τις παραγγελίες τους και μέσω του διαδικτύου, ακόμα και από μακρινές Πολιτείες, και από τον γειτονικό Καναδά, όπως ανέφερε η κ.Κατωπόδη.

Αυξημένη είναι η ζήτηση των παραδοσιακών ελληνικών γλυκών, -μελομακάρονα, -το «αστέρι» του ARTOPOLIS, όπως το χαρακτήρισε η κ. Κατωπόδη-, κουραμπιέδες, δίπλες, γαλακτομπούρεκο- και αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, η ζήτηση της πατροπαράδοτης βασιλόπιτας, για την παρασκευή της οποίας ακολουθείται μια Πολίτικη συνταγή. Μεγάλη ζήτηση από όλη την Αμερική υπάρχει και για τα καλάθια δώρων.

Οι τιμές είναι λογικές και όπως επισήμανε η κ. Κατωπόδη, «προσπαθούμε να κρατήσουμε τις τιμές χαμηλά, χωρίς να κάνουμε συμβιβασμούς στην ποιότητα των προϊόντων μας». Στο ARTOPOLIS «δεν χρειάζεται να ξοδέψεις πολλά, για να χαρείς», είπε χαρακτηριστικά.

Μια μεγάλη ποικιλία γλυκισμάτων, και αρτοσκευασμάτων –πολλά μοναδικά στο είδος τους- περιμένουν τους πελάτες του ARTOPOLIS. Τούρτες, patisserie, γλυκιά ταψιού, σιροπιαστά, γλυκές γεύσεις από την πατρίδα Ελλάδα, τάρτες, χριστουγεννιάτικοι κορμοί, χριστουγεννιάτικες τούρτες με τη μορφή του χιονάνθρωπου, fruit cakes, βουτήματα, σοκολατάκια, λουκούμια, κουφέτα με καρύδα, σοκολάτα ή σαμπάνια, μαρόν γλασέ, διάφορα κεράσματα και ασφαλώς τα παραδοσιακά μελομακάρονα, κουραμπιέδες, γαλακτομπούρεκο, μπακλαβάς, κανταϊφι, και βασιλόπιτες.

Για τις γλυκές δημιουργίες του ΑRTOPOLIS οι ιδιοκτήτες του δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα αγνά υλικά και τις παραδοσιακές συνταγές από όλη την Ελλάδα, ενώ προσέχουν, ταυτόχρονα, και την τελευταία λεπτομέρεια σε όλα, καθώς αισθάνονται την παρασκευή των γλυκών ως τέχνη.

Μέσα από τις σελίδες της GreekNews η Κατωπόδη έστειλε μαζί με τις πιο θερμές ευχές της για Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Ετος, σε όλους τους ομογενείς και ένα μεγάλο ευχαριστώ για την προτίμηση που δείχνουν στο ARTOPOLIS.
Νέα Υόρκη.- Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: