9.12.09

Νέα δεδομένα για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων.....


Αλλάζει τα δεδομένα για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων η διδακτορική έρευνα μιας φοιτήτριας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, της Μαγδαληνής Αναστασίου.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα της στο πλαίσιο της διδακτορικής διατριβής προέκυψαν τα εξής:

1. Η πιθανή σύνδεση του Μηχανισμού των Αντικυθήρων με την περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας (Ήπειρος, Κέρκυρα). Την περιοχή αυτή υποδεικνύουν τρία ανεξάρτητα αποτελέσματα: (α) το ημερολόγιο της σπείρας του Μέτωνα, (β) η αναγραφή μεταξύ των...

άλλων πανελλήνιων στεφανιτών αγώνων (Ολυμπιακών, Πυθίων, Ίσθμίων και Νέμεων), των αγώνων της Δωδώνης «Νάϊα», αλλά και η ανάλυση των αστρικών γεγονότων που αναγράφονται στο Παράπηγμα του Μηχανισμού.
2. Ο τρόπος κατασκευής των σπειρών. Οι δύο σπείρες της πίσω πλευράς του Μηχανισμού δεν αποτελούν σπείρες του Αρχιμήδη αλλά σπείρες που έχουν δημιουργηθεί από δύο ημικύκλια.
3. Ο τρόπος κατασκευής του δείκτη της σπειροειδούς έλικας του Μέτωνα. Ο δείκτης δεν είναι στερεωμένος στο κέντρο της έλικας αλλά είναι ελεύθερος να πηγαινοέρχεται για να μπορεί να παρακολουθεί τη σπείρα.
Στο πλαίσιο της διατριβής κατασκευάστηκε αντίγραφο του Μηχανισμού σε πραγματικές διαστάσεις. Πρόκειται για το πιο πρόσφατο, παγκοσμίως, μοντέλο του Μηχανισμού το οποίο έχει κατασκευαστεί λαμβάνοντας υπόψη όλα τα μέχρι στιγμής δημοσιευμένα αποτελέσματα της έρευνας για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: