14.12.09
Χάκερ κατά φοροδιαφυγής....
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Χρ. Παπαχρήστος
100 Ράμπο της ΕΛ.ΑΣ. στην πάταξη κάθε μορφής οικονομικού εγκλήματος
Εκατό Ράμπο επιστρατεύει η κυβέρνηση για το χτύπημα του οικονομικού εγκλήματος και της φοροδιαφυγής ειδικότερα. Οι «εκατό» θα ενταχθούν σε ειδική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., η οποία θα αναφέρεται απευθείας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Αποστολή τους θα έχουν την πάταξη της κάθε μορφής οικονομικού εγκλήματος, σε μια προσπάθεια αφενός να διευρυνθεί η φορολογική βάση και αφετέρου να περισταλούν οι δαπάνες του δημόσιου τομέα.
Όπως έγινε γνωστό από...
έγκυρες πηγές, η νέα υπηρεσία η οποία θα ενταχθεί στη Δημόσια Ασφάλεια, θα στελεχωθεί με χάκερ, οικονομολόγους, λογιστές, πρώην εφοριακούς, αλλά και ανθρώπους που έχουν γνώση της «αγοράς» και κυρίως της αγοράς που βρίσκεται στα όρια της νομιμότητας. Η υπηρεσία προετοιμάζεται εντατικά, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Είναι ενδεικτικό ότι έπειτα από τη σύμφωνη γνώμη και του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος βλέπει την υπηρεσία ως ένα σημαντικό εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και το χτύπημα του οικονομικού εγκλήματος, εκείνοι που θα στελεχώσουν την υπηρεσία θα προσληφθούν με ειδική προκήρυξη η οποία θα εκδοθεί άμεσα. Η κυβέρνηση επείγεται να λειτουργήσει η υπηρεσία και όπως έγινε γνωστό από τις ίδιες πηγές, υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει στα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου, προκειμένου οι εκατό Ράμπο να εκπαιδευτούν από ειδικούς στους οποίους θα γίνει προσπάθεια να περιληφθούν και στελέχη της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, του γνωστού ΙRS.
Υπαστυνόμοι
Οι εκατό Ράμπο θα λάβουν τον βαθμό του υπαστυνόμου, η νέα υπηρεσία θα έχει ξεχωριστή διάρθρωση στο πλαίσιο της ΕΛ.ΑΣ., ενώ θα γίνει προσπάθεια να λειτουργήσει σύμφωνα με το αποτελεσματικότατο μοντέλο της Υπηρεσίας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στην οποία προΐσταται ο αστυνομικός διευθυντής Μαν. Σφακιανάκης.
Παράλληλα στις προθέσεις του υπουργείου είναι να διευρύνει τις αρμοδιότητες της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Η υπηρεσία αυτή, η οποία έως τώρα διερευνούσε υποθέσεις στις οποίες ήταν αναμεμειγμένοι αστυνομικοί, στο εξής θα διερευνά οτιδήποτε καταγγέλλεται σχετικά με παράνομη οικονομική δραστηριότητα πολιτών και θα προχωράει σε κάθε δυνατή έρευνα προκειμένου να αποκαλύψει την αλήθεια, συμπεριλαμβανομένου και του ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών. Η υπηρεσία θα εστιάσει τη δράση της σε εστίες διαφθοράς στο Δημόσιο, όπως οι Πολεοδομίες, οι Εφορίες, τα Ταμεία κ.λπ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκατό Ράμπο θα ασχολούνται με κάθε πιθανή εστία οικονομικού εγκλήματος, όπως για παράδειγμα το λαθρεμπόριο καυσίμων, οι offshore εταιρείες, το παράνομο στοίχημα, τα ναρκωτικά, το παράνομο εμπόριο μέσω Ίντερνετ, το εμπόριο λευκής σαρκός, το δουλεμπόριο κ.λπ. Ανέφεραν ακόμη ότι πεδίο δράσης για τους Ράμπο μπορεί να θεωρούνται και οι μεγάλες πηγές σπατάλης και διαφθοράς στο Δημόσιο, όπως για παράδειγμα τα νοσοκομεία και τα κυκλώματα που λυμαίνονται τον χώρο της Υγείας. Οι εμπνευστές της υπηρεσίας υπολογίζουν ότι αν αυτή λειτουργήσει όπως την προγραμματίζουν, θα αποφέρει περί τα 10 δισ. μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ακόμη ότι η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων μπορεί να αποφέρει 6 δισ. ευρώ.
Επιβεβαίωση
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδης που ρωτήθηκε σχετικά από «ΤΑ ΝΕΑ» επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργήσει τη νέα ειδική υπηρεσία και εξήγησε ότι αυτό προήλθε από την αναγκαιότητα να αντιμετωπιστεί η μετεξέλιξη του οργανωμένου εγκλήματος σε επιχειρηματικό έγκλημα. Κατά τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο Πρωθυπουργός που έχει ενημερωθεί σχετικά ζήτησε την άμεση δημιουργία της προκειμένου να περισταλεί το οικονομικό έγκλημα και η διαφθορά στην οικονομική ζωή της χώρας.
Ήπιοι τόνοι από το κουαρτέτο των Βρυξελλών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου
ΟΛΙΓΟΛΕΠΤΗ ΚΛΕΙΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ των «τεσσάρων ισχυρών» της ευρωζώνης προκάλεσε η τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Πέμπτη το βράδυ, κατά τη διάρκεια της οποίας δεν υπήρξε η δέσμευση της ελληνικής πλευράς για άμεση μείωση των δαπανών και του κόστους του Δημοσίου- τουλάχιστον έτσι όπως την προσδοκούσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ και οι ηγέτες του γαλλογερμανικού άξονα Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί συμφώνησαν πως θα ήταν επικίνδυνο να συνεχιστούν οι πολιτικές πιέσεις προς την Ελλάδα για άμεση εξυγίανση των δημοσιονομικών της. Και αυτό για τρεις λόγους: α) θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιδράσεις στην ισχύ και τη σταθερότητα του ευρώ, β) θα μπορούσε να προκληθεί ντόμινο και σε άλλες χώρες με αδύναμα δημοσιονομικά, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία- κάτι τέτοιο θα ανέβαζε και τα δικά τους επιτόκια δανεισμού (spreads) και θα προκαλούσε γενικευμένη κρίση στην ευρωζώνη- και γ) μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, οπότε θα επισημοποιηθεί η είσοδος της Ελλάδας στην τρίτη φάση της επιτήρησης, δεν θα είναι ακόμη σαφές ποια ακριβώς θα είναι η εξουσία της Ένωσης, ποιο θεσμικό της όργανο θα την επιβάλει, αν αυτή θα φτάνει μέχρι του σημείου της επιβολής μέτρων κ.ά.
Κατόπιν αυτού, επελέγησαν οι χαμηλοί τόνοι έναντι του κ. Παπανδρέου- με εξαίρεση ενδεχομένως τον κ. Σαρκοζί, που επέμεινε σε δηλώσεις του στη γραμμή της ανάγκης να ληφθούν «σκληρά μέτρα» από την Αθήνα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου