12.12.09
«Δεν θα πληρώσουν την κρίση οι μισθωτοί»...
Γιώργος: «Σκληρά μέτρα ναι, αλλά μόνον απέναντι στη διαφθορά» ...
Στις Βρυξέλλες. Σε μια καθησυχαστική εμφάνιση ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε κατ΄ επανάληψη στο κοινωνικό κράτος «που δεν ήρθαμε για να το γκρεμίσουμε, αλλά να το ενισχύσουμε»
Αντίθετος στη λήψη πρόσθετων μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα εμφανίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου σε μία καθησυχαστική εμφάνιση στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι η πρόσφατη εξέλιξη στην οικονομία- με την επίθεση των αγορών και τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου- «δεν αλλάζει την πολιτική μας, αντιθέτως την επιβεβαιώνει».
Μιλώντας μετά την
ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αποφασισμένος να διαψεύσει τις «αναλύσεις για μέτρα που δήθεν πρόκειται να πάρουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε ότι «ναι, θα υπάρξουν σκληρά μέτρα, αλλά απέναντι στη διαφθορά, όχι απέναντι στον μισθωτό. Δεν θα την πληρώσει ο κοσμάκης», συμπλήρωσε. Και πρόσθεσε ότι «έχουμε συστημική διαφθορά, τεράστια σπατάλη, παρασιτική λογική, ανομία, εισφοροδιαφυγή, φοροδιαφυγή- λίγο να τα χτυπήσουμε αυτά έχουμε λύσει το οικονομικό πρόβλημα». Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε κατ΄ επανάληψη στο κοινωνικό κράτος «που δεν ήρθαμε για να το γκρεμίσουμε, αλλά να το ενισχύσουμε» και οι αλλαγές θα πονέσουν, αλλά «αυτούς που πρέπει, όχι τους μισθωτούς».
Μόνο προτάσεις. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, «είμαστε στη φάση της επιτήρησης της οικονομίας που μπορούν να μας προτείνουν και μέτρα. Αυτό είναι μια μερική άρση της κυριαρχίας. Η αξιόπιστη πολιτική είναι και κλειδί για τις αγορές. Το πώς θα το κάνουμε αυτό όμως είναι δικό μας ζήτημα. Εγώ έχω βάλει το στοίχημα να το πετύχω προστατεύοντας το εισόδημα του πολίτη, χτυπώντας στη ρίζα το πρόβλημα».
Αναφερόμενος στη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, είπε ότι μπορεί να υπάρχουν ιδεολογικές διαφορές, αλλά περνούμε μια κρίση και πρέπει να οδηγηθούμε σε «ρήξη με αντιλήψεις». Για παράδειγμα, είπε «δεν έρχονται επενδύσεις λόγω της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, αυτά είναι βασικά θέματα δημοκρατίας. Το ίδιο και η φοροδιαφυγή. Και θα καταθέσω συγκεκριμένες προτάσεις». Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός εν όψει της συνάντησης με τους κοινωνικούς εταίρους ζήτησε την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση. Ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε κατ΄ επανάληψη- και μάλιστα από το πρακτορείο Βloomberg και τους «Financial Τimes»- εάν προτίθεται να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες ή να περιορίσει τους μισθούς του Δημοσίου (σ.σ.: κατεύθυνση προς την οποία έχει πιεσθεί και ο κ. Παπακωνσταντίνου στο ΕCΟFΙΝ). Στις απαντήσεις του υπήρξε κατηγορηματικός: «Να τελειώσει αυτή η φιλολογία. Δεν είμαστε στο χείλος του γκρεμού. Δεν είμαστε εκεί. Οι μισθωτοί είναι το πρόβλημα; Τα προβλήματα είναι βαθύτερα». Πρόσθεσε δε πως αυτό που μας δεσμεύει είναι ο προϋπολογισμός.
Πράσινη οικονομία. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, «έχουμε δυνατότητες. Υπάρχει η κατεύθυνση της πράσινης οικονομίας, της αιολικής ενέργειας, του τουρισμού, της μεσογειακής διατροφής. Μιας άλλης αναπτυξιακής πορείας. Για μια βιώσιμη, υγιή, δίκαιη οικονομία, που θα στηρίζεται στο τρίπτυχο ενίσχυση και τόνωση της οικονομίας, νοικοκύρεμα και πράσινη ανάπτυξη».
Νωρίτερα, στη δική της συνέντευξη Τύπου η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει πως ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε στη σύνοδο αποφασισμένος να εργαστεί για να μειώσει το έλλειμμα, κάτι που ο κ. Γιούνκερ έχει πει ότι κατεπείγει. Και ο κ. Παπανδρέου μας ξεκαθάρισε ότι θα αναλάβει τις ευθύνες του μέσω διαρθρωτικών αλλαγών. Σε λίγο διαφορετικούς τόνους, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί είπε ότι πρέπει να ληφθούν σκληρά μέτρα στην Ελλάδα.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους εταίρους για τη στήριξη που του παρείχαν, αλλά κοινοτικές πηγές έλεγαν πως αυτό δεν σημαίνει πως οι πιέσεις δεν θα συνεχιστούν. Και υπενθύμιζαν πως και ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε λάβει πρόσφατα στήριξη στο ΕCΟFΙΝ, αλλά οι πιέσεις άρχισαν αμέσως μετά, όπως είχε προαναγγείλει διακριτικά ο κ. Αλμούνια. Απλώς, προσέθεταν, οι ηγέτες έχουν καταλάβει ότι κανέναν δεν συμφέρει η ανάδειξη του λεγόμενου «ελληνικού προβλήματος» σε πολιτικό επίπεδο- κυρίως όταν οι αγορές πιέζουν από μόνες τους υπέρ του δέοντος.
«Παρίας της ευρωζώνης» για τους ξένους επενδυτές
Ως τον «παρία της ευρωζώνης» περιγράφουν την Ελλάδα οι χθεσινές ξένες εφημερίδες, καθώς η συζήτηση για την οικονομία της αλλά και για το παράδειγμα που δίνει στις άλλες χώρες δεν λέει να κοπάσει.
«Λίγα πράγματα είναι πιο ντροπιαστικά για έναν αναλυτή από το να εκδίδει προειδοποίηση για την πτώση μιας μετοχής, όταν η μετοχή έχει ήδη πέσει. Αυτός ο φόβος της αργής αντίδρασης μπορεί να εξηγήσει γιατί η Fitch, ένας από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης, επέλεξε αυτή την εβδομάδα να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από Α- σε ΒΒΒ+». Αυτή την εξήγηση δίνει το έγκυρο βρετανικό περιοδικό «Εconomist» για την απόφαση της Fitch που προκάλεσε τριγμούς σε διεθνές επίπεδο. Το περιοδικό επαναλαμβάνει ότι παρά τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης να περιορίσει το έλλειμμα στο 9,1% τον επόμενο χρόνο, η Fitch θεωρεί ότι αυτές οι προσπάθειες δεν είναι αρκετές προκειμένου να κρατηθεί το χρέος σε μια σταθερή πορεία, καθώς τα μισά από τα μέτρα που ελήφθησαν είναι εφάπαξ.
Η ελληνική κυβέρνηση επισπεύδει την ανακοίνωση της στρατηγικής της για τη μείωση του ελλείμματος, αναφέρουν χθες σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά τους οι «Financial Τimes», εκτιμώντας ότι ο Πρωθυπουργός, υποκινούμενος από μια αίσθηση επείγοντος, θα αναφερθεί τη Δευτέρα σε συγκεκριμένα μέτρα, με λεπτομέρειες.
Ως «την πιο εντυπωσιακή κατάρρευση στην ιστορία της ευρωζώνης», χαρακτηρίζει, εξάλλου, την ελληνική αγορά ομολόγων ο αρθρογράφος των «Financial Τimes» Ντέιβιντ Όκλεϊ, που υποστηρίζει ότι αυτό θα λειτουργήσει ως προειδοποίηση για άλλες κυβερνήσεις να προσπαθήσουν να περιορίσουν τα επίπεδα του χρέους τους. Στο δημοσίευμα η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως «ο παρίας» της ευρωζώνης για τους επενδυτές, «καθώς όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η οικονομία της βρίσκεται κοντά στην κατάρρευση».
ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ
Γιώργος: «Σκληρά μέτρα ναι, αλλά μόνον απέναντι στη διαφθορά»
Σενάρια που προέβλεπαν σκληρά μέτρα για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας σχεδίαζε, σύμφωνα με πληροφορίες, την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Ένωση σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ουσιαστικά, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, με τα σενάρια αυτά επιβεβαιωνόταν ο κίνδυνος χρεοκοπίας της χώρας. Η κοινοποίησή τους στην κυβέρνηση προφανώς οδήγησε τον κ. Γ. Παπανδρέου να μιλήσει για απειλές εις βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας. Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε κατόπιν αυτού, από την περασμένη Τρίτη, σειρά επαφών κατ΄ αρχάς τηλεφωνικώς και στη συνέχεια διά ζώσης στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, με τις οποίες αντέστρεψε το κλίμα και δημιούργησε κλίμα εμπιστοσύνης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην κυβέρνηση, πάντως, διατηρούν επιφυλάξεις για το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές και δηλώνουν έτοιμοι αν αλλάξει και πάλι το κλίμα να κάνουν προσαρμογές.
NEA.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου