9.12.09

ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ:Το Πανεπιστήμιο είναι καταφύγιο φονιάδων και ορμητήριο βανδάλων...


Αναρωτιόμαστε τι χειρότερα θα΄γραφε για την κατάργηση του νόμου για το πανεπιστημιακό άσυλο, ένας οπαδός της Χρυσής Αυγής.
Ι.Κ.Πρετεντέρης.
Ανεφάρμοστος νόμος
Νομίζω ότι όλη αυτή η συζήτηση για το πανεπιστημιακό άσυλο δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή. Είναι προσχηματική. Και αυτό επειδή ο νόμος για το άσυλο δεν είναι ούτε καλός ούτε κακός. Είναι απλώς ανεφάρμοστος. Ας...

πάρουμε τα γνωστά περιστατικά, τα οποία παρακολουθήσαμε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση: Μια ομάδα ροπαλοφόρων επιχειρεί να σπάσει τις πόρτες της Πρυτανείας και να μπει στο κτίριο. Αμέσως μετά πλακώνουν με τα ρόπαλα τον Πρύτανη, ο οποίος σώθηκε από θαύμα.

Τι λέει ο νόμος; Οτι η Αστυνομία δεν μπορεί να επέμβει αν δεν την καλέσουν οι πρυτανικές Αρχές ή αν δεν διαπιστωθεί η τέλεση κακουργηματικών πράξεων. Ας υποθέσουμε ότι οι πρυτανικές Αρχές αδρανούν ή φοβούνται ή δεν μπορούν να βρεθούν εκείνη τη στιγμή ή πιάστηκαν στον ύπνο. Τι μένει; Πρέπει ο Εισαγγελέας να διατάξει (κατεπείγουσα, έστω...) προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί αν τελέστηκαν κακουργηματικές πράξεις και αν οι δράστες τους εξακολουθούν να βρίσκονται στον χώρο του Πανεπιστημίου. Που σημαίνει ότι όσο οι ροπαλοφόροι σπάνε τις πόρτες και δέρνουν τον Πρύτανη, διενεργείται προκαταρκτική εξέταση ώστε να διαπιστωθεί αν όντως δέρνουν τον Πρύτανη κι αν αυτοί που τον δέρνουν το κάνουν σε χώρο που καλύπτεται από το άσυλο. Υποθέτω βασίμως πως, ωσότου ολοκληρωθεί η έρευνα, ο Πρύτανης θα βρίσκεται στο νοσοκομείο ή στο νεκροταφείο και οι δράστες σπίτι τους.

Υπάρχει, βεβαίως, το ενδεχόμενο οι ίδιες οι πρυτανικές Αρχές να ζητήσουν την επέμβαση της Αστυνομίας. Εδώ έχω μια ένσταση ουσίας: Με όλον τον σεβασμό στις πρυτανικές Αρχές, η τήρηση της τάξης και η εφαρμογή του νόμου στην Ελλάδα έχει ανατεθεί εκ του Συντάγματος στην Αστυνομία και στη Δικαιοσύνη. Δεν βλέπω γιατί ειδικά στα Πανεπιστήμια την Αστυνομία και τη Δικαιοσύνη θα τις υποκαθιστούν οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι.

Με άλλα λόγια, δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι οι πρυτάνεις μπορούν να υποδύονται τους αστυνόμους και τους εισαγγελείς, ούτε ότι είναι σωστό να το κάνουν. Μεταξύ μας, δεν ξέρω καν αν το θέλουν- για άλλα πράματα τους πληρώνει το Ελληνικό Δημόσιο...

Τι μένει, λοιπόν; Μένει να αλλάξουμε τον νόμο. Οχι για να καταργήσουμε το πανεπιστημιακό άσυλο. Αλλά για να βρούμε πιο λειτουργικές μεθόδους και διαδικασίες ώστε τα πανεπιστήμια να μη μετατρέπονται σε καταφύγια φονιάδων και σε ορμητήρια βανδάλων. Είναι και απλό και λογικό. Αρκεί κάποιος να μπει στον κόπο να το υλοποιήσει.
ΒΗΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: