8.12.09

Ευεργετικός ο Μότσαρτ για τα πρόωρα μωρά...

Οι ήχοι από τις μουσικές συνθέσεις του Μότσαρτ πιθανότατα συμβάλλουν θετικά στο μεταβολισμό των πρόωρων βρεφών. Μάλιστα, τα βοηθούν να αποκτήσουν το απαιτούμενο βάρος όπως αναφέρουν τα στοιχεία μιας ισραηλινής μελέτης.

Το μεγαλύτερο μέρος της μελέτης που αποκαλείται "Η Επιρροή του Μότσαρτ" εστιάζεται στο κατά πόσο η ακρόαση των συνθέσεων του αξεπέραστου μαέστρου μπορεί να βελτιώσει το δείκτη ευφυΐας ενός ατόμου. Ωστόσο, οι ερευνητές βρήκαν επίσης στοιχεία που καταδεικνύουν ότι...

...η μουσική βοηθά επίσης τα πρόωρα βρέφη να αυξάνουν το βάρος τους και να αναπτύσσονται.

Οι ισραηλινοί ερευνητές μελέτησαν αρχικά πόσο επηρέαζε η μουσική του Μότσαρτ 20 πρόωρα υγιή αλλά με "κολλημένο" μεταβολισμό μωρά. Βασιζόμενοι στη λογική ότι ο χαμηλός μεταβολισμός πιθανόν να εξηγεί την αύξηση του βάρους, κατέγραψαν το μεταβολισμό των βρεφών καθώς αυτά άκουγαν επί 30 λεπτά μουσική του Μότσαρτ επί δύο συνεχείς ημέρες και επίσης τη διαδικασία μεταβολισμού των ίδιων βρεφών σε 30 λεπτά απόλυτης ηρεμίας πάλι επί δύο ημέρες.

Οι επιστήμονες εντόπισαν ότι ο μεταβολισμός των βρεφών μειωνόταν κατά 13% σε διάστημα 10 έως 30 λεπτών ακρόασης της μουσικής του Μότσαρτ.

Ο ερευνητής δόκτωρ Ρόνιτ Λουμπέτζκι από το ιατρικό κέντρο Ζουράσκι του Τελ Αβίβ δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της έρευνας έρχεται να στηρίξει τη θεωρία ότι η μουσική βοηθά τα πρόωρα βρέφη να αυξήσουν το βάρος τους, παρά το γεγονός ότι η επιστημονική ομάδα δεν μέτρησε άμεσα το βάρος των βρεφών.
(Ελευθεροτυπία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: