17.12.09

Οι φοιτητές «ψηφίζουν» ουζερί !!!

Παρά την κρίση, μεζεδοπωλεία και ουζερί ξεφυτρώνουν στις γειτονιές των πόλεων όπου φιλοξενούνται φοιτητές. Σε μια περίοδο που η έξοδος για φαγητό ή ποτό κοστίζει, τα μαγαζιά αυτά φαίνεται να αποτελούν διέξοδο για όσους δεν θέλουν να πληρώσουν μια μικρή περιουσία στα εστιατόρια. Ζωγράφου, Γουδί, Αμπελόκηποι, Γκάζι, Ψυρρή, Εξάρχεια είναι μερικές από τις συνοικίες της Αθήνας όπου η νέα τάση ανθεί.
Το φθηνό φαγητό και ποτό είναι αυτά που δελεάζουν τους περισσότερους και όχι η ποιότητα των προϊόντων, όπως παραδέχονται οι –περισσότεροι- φοιτητές. Κάποιος που θέλει να...


πιει το κρασί του με τα μεζεδάκια του μπορεί με 5 ευρώ να μείνει ικανοποιημένος. Οι πιο απαιτητικοί, με επιπλέον 5 ευρώ γεμίζουν το τραπέζι με κάθε λογής εδέσματα. «Όταν το χαρτζιλίκι μου είναι περιορισμένο, θα προσπαθήσω να δώσω όσο το δυνατό λιγότερα χρήματα για το φαγητό μου, γι’ αυτό και προτιμώ αυτά τα μαγαζιά», λέει ο Νίκος Κολοβός, φοιτητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.
Χώροι Φιλόξενοι
Τα περισσότερα ουζερί μένουν ανοιχτά μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ πολλά προσαρμόζουν το ωράριό τους ανάλογα με την πελατεία. Η μουσική που «ζεσταίνει» την ατμόσφαιρά τους είναι ως επί το πλείστον ελληνική, και διαμορφώνεται ανάλογα τη διάθεση των πελατών. Οι ξύλινες καρέκλες, τα τραπεζάκια που καλύπτουν κάθε τετραγωνικό και τα ζεστά χρώματα σε κάνουν να αισθάνεσαι σαν να είσαι στο σπίτι σου.
«Πηγαίνω πάνω από τρεις φορές την εβδομάδα στο μεζεδοπωλείο της περιοχής μου γιατί εκτός του ότι δεν σπαταλάω πολλά χρήματα στο φαγητό, περνάω καλά με την παρείστικη ατμόσφαιρά του», λέει η Μαρία Κούτρα, φοιτήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των μαγαζιών, οι όρθιοι που περιμένουν υπομονετικά να αδειάσει κάποιο τραπέζι είναι ώρες αιχμής (21:00-1:00).
Η νέα τάση εναλλακτικής εξόδου όμως δεν περιορίζεται μόνο στην Αθήνα αλλά παρατηρείται και σε άλλες φοιτητουπόλεις: Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα, Ηράκλειο, Βόλος, Καβάλα, είναι μερικές από αυτές. Το κρασί βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων αλλά πολλοί είναι και εκείνοι που επιλέγουν ούζο, τσίπουρο ή ρακόμελο για να συνοδεύσουν τους μεζέδες τους. Το μενού των περισσότερων μεζεδοπωλείων είναι συνήθως τέτοιο ώστε να μπορεί κανείς να αποφασίσει εύκολα τι θέλει. Περιλαμβάνει απλές γεύσεις, κυρίως με κρέας, πολλά ορεκτικά και φυσικά την κλασσική χωριάτικη σαλάτα. Μέση τιμή για μια παρέα τεσσάρων ατόμων είναι λίγο παραπάνω από τα 30 ευρώ, χωρίς να υπάρχει περιορισμός στις επιλογές, καθώς όλοι οι μεζέδες κοστίζουν πάνω κάτω το ίδιο. «Κακά τα ψέματα, οι τιμές είναι αυτές που κερδίζουν τον κόσμο», εξηγεί ο κ. Ηλίας Πλακίδας, ιδιοκτήτης καταστήματος στου Ζωγράφου. «Τα μέρη εδώ γύρω φοιτητοκρατούνται, με αποτέλεσμα οι πελάτες να είναι εκείνοι που επιβάλλουν κατά κάποιον τρόπο τις χαμηλές τιμές», σημειώνει.
«Πάνω απ’ όλα όμως», συνεχίζει, «θέλουμε να αποκτήσουμε μια σταθερή πελατεία, η οποία θα μας εξασφαλίζει και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, γι’ αυτό το λόγο κάποια παιδιά έρχονται να χορέψουν ή να τραγουδήσουν είναι επιπλέον πόλοι έλξης και διατήρησης πελατών. Η παρεϊστικη ατμόσφαιρα βοηθάει πολύ στο να αισθάνεται ο πελάτης το χώρο οικείο και να θέλει να ξανάρθει».
Πρώτο πιάτο…φλερτ και διασκέδαση
Οι άνθρωποι που δουλεύουν στα μεζεδοπωλεία είναι συνήθως νεαρής ηλικίας, γεγονός που βοηθάει στην εξοικείωση με τους πελάτες και δημιουργεί ένα κλίμα φιλικότητας και άνεσης για όλους όσοι επιζητούν κάτι ανάλογο.
«Το κλίμα σε αυτά τα μαγαζιά είναι που αρέσει στον κόσμο», λέει ο Νίκος Σορώκος, φοιτητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος εργάζεται σε ουζερί στην περιοχή Ζωγράφου και συμπληρώνει : «Εδώ δεν θα σκεφτείς το πόση ώρα θα κάτσεις, αρκεί να είναι το ποτήρι σου γεμάτο και να ακούς τη μουσική που σου αρέσει». Εκτός από ένα καλό «χαρτζιλίκι» που εξασφαλίζει όποιος εργάζεται σε κάποιο μεζεδοπωλείο, η ευκαιρία για νέες γνωριμίες και η κοινωνικότητα είναι δύο ακόμα στοιχεία που καθιστούν ελκυστική την προοπτική της εργασίας σε τέτοιους χώρους. «Ο φοιτητόκοσμος είναι από τα πιο ζωντανά κομμάτια της κοινωνίας», μας εξηγεί ο Νίκος.
alepounews.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια: