4.12.09

Στριπτίζ των δαπανών...

Της Λώρης Κέζα
Μια υφυπουργίνα σε εργασιακό οίστρο πείνασε. Βρισκόταν στο γραφείο της, προχθές το βράδυ, και παρήγγειλε μια σαλάτα από κοντινό κατάστημα. Λίγο αργότερα σέρβιρε ο ίδιος ο μαγαζάτορας. Να ξεκαθαρίσουμε. Δεν είχε καμία αγωνία να δει από κοντά την εν λόγω κυρία. Ηθελε απλώς να κανονίσει τα τιμολόγια. Τη ρώτησε δηλαδή πού ακριβώς θα χρεώνει όσα τρώει και όσα πίνει, συνηθισμένος από τους προκατόχους της που γέμιζαν την μπάκα τους εις βάρος των φορολογουμένων.

Θα πείτε, μα καλά, μια σαλάτα θα ρίξει έξω τον προϋπολογισμό; Ναι, η σαλάτα και η τυρόπιτα είναι η...

...αρχή του κακού. Αν ένας υπουργός καταπιεί την πρώτη μπουκιά και δεν του καθήσει στον λαιμό, θα το ξανακάνει. Θα πάρει και μια γραβατούλα, δοκιμαστικά, θα δει ότι δεν τον τσακώνει κανείς και συν τω χρόνω θα αγοράζει με έξοδα Δημοσίου γραβάτες αξίας 70.000 ευρώ. Αλλος θα αγοράσει ντιζαϊνάτα έπιπλα ώστε να μασουλάει μέσα σε ωραίο ντεκόρ, θα επενδύσει σε ζωγραφικούς πίνακες να τους θωρεί την ώρα του φαγητού. Και επειδή γύρω του θα κάνουν όλοι τα ίδια, τηρείται το στοιχειώδες σαβουάρ βιβρ: όταν τρώμε, δεν μιλάμε.

Τα άνωθεν παραδείγματα είναι από τη ζωή βγαλμένα. Ο κ. Ι. Ραγκούσης θέλει να βάλει μια τάξη σε όλα αυτά, να επιβάλει ένα διαχειριστικό «Full Μonty». Οπως στη βρετανική κωμωδία ήταν ζητούμενο να βγάλουν οι άνδρες όλα τα ρούχα, μέχρι το βρακάκι τους, έτσι θα γίνει και με τα κυβερνητικά στελέχη. Θα εκθέτουν τις δαπάνες τους ως την παραμικρή λεπτομέρεια. Ολα στον αέρα, όλα στο φως, ακριβέστερα όλα στο Διαδίκτυο. Στο νομοσχέδιο που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών περιλαμβάνεται η δυνατότητα των πολιτών να ενημερώνονται για όλες τις δαπάνες και τους προϋπολογισμούς των δημοσίων φορέων, των υπουργείων, των ΔΕΚΟ και όσων γενικώς ξοδεύουν τα δικά μας λεφτά. Υπολογίζεται ότι θα είχαμε ακριβώς τις ίδιες προσφερόμενες δημόσιες υπηρεσίες, δαπανώντας λιγότερους πόρους κατά 35% (μελέτη Β. Ράπανου, ΙΟΒΕ). Εχουμε δικαίωμα να ξέρουμε ποιος ξοδεύει αλόγιστα και σε ποια τσέπη ακριβώς τα καταθέτει.

Με το ίδιο νομοσχέδιο δίδεται πρόσβαση σε όλα τα αρχεία νόμων και πράξεων αλλά και στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Θα κοινοποιούνται οι αποφάσεις των υπουργείων, των ΝΠΔΔ αλλά και όλων των φορέων που αποτελούν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Επίσης θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο οι διορισμοί και οι αμοιβές ατόμων που θα στελεχώνουν τις κρατικές υπηρεσίες. Να μην τα πολυλογούμε, πρόκειται για τομή στη δημόσια ζωή. Υποθέτουμε ότι οι ελεγχόμενοι θα αποκτήσουν την τσίπα ώστε να μη χρεώνουν τα προσωπικά έξοδα και τα τραπεζώματα στο κράτος. Επίσης θα αποφευχθούν σειρές αποφάσεων που τώρα παρέμεναν εν κρυπτώ, όπως για παράδειγμα όσες αφορούσαν την περιφέρεια του εκάστοτε υπουργού. Επειδή όμως δεν έχουν μόνο οι υπουργοί διάθεση ροκανίσματος, θα μπουν στη δίαιτα και οι αποκάτω: γενικοί και ειδικοί γραμματείς, φορείς Αυτοδιοίκησης και οι λοιποί. Για τους καλόπιστους όλα τούτα σημαίνουν ότι οι επιτελάρχες της κυβέρνησης θα κυκλοφορούν τσίτσιδοι, ενώπιον του λαού. Ολα στον αέρα, όλα στο φως.

Εκείνοι που έχουν σπουδάσει το στριπτίζ ξέρουν ότι οι επιτήδειοι επαγγελματίες μετά τα κουνήματα και τις προκλήσεις μένουν με το στρινγκάκι τους. Αυτό το τελευταίο εσωρουχάκι είναι που μας τρομάζει. Μπορεί να κρύψει πολλά, τα καλύτερα. Τα πάντα όμως είναι θέμα τρόπου.

Αν το Ιnternet πλημμυρίζει καθημερινά με εκατοντάδες αποφάσεις, με κρυπτικούς τίτλους και κωδικά ονόματα, ο όγκος της ενημέρωσης θα πνίξει την καλή πρόθεση. Αν κάθε αποφασούλα μπαίνει σε έναν ατελείωτο κατάλογο, θα γίνει ανέφικτος ο έλεγχος. Το πολύ ωραίο αυτό νομοσχέδιο θα κριθεί από την υλοποίησή του. Θα είναι επιτυχές αν δίδεται ρεαλιστική δυνατότητα ελέγχου και διασταύρωσης των πληροφοριών. Η αθωότητα του γυμνού απειλείται από την πονηριά του ημίγυμνου. Αν η κυβέρνηση είναι πραγματικά λιτοδίαιτη, θα έχει μια κορμοστασιά που αξίζει να τα δείξει όλα.
(από το ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: