16.12.09

Μποτιτσέλι...

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΟΣΟΙ ΠΗΓΑΝ τη Δευτέρα το μεσημέρι στο «άτυπο» Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, είδαν, έμαθαν και άκουσαν πολλά. Έμαθαν, ας πούμε, ότι υπάρχει το σύνδρομο της Τίνας.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ το «σύνδρομο της Τίνας»; Είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένα πρόσωπο που ανήκε τα τελευταία πέντε χρόνια στον στενό κύκλο του Γιώργου Παπανδρέου, όπως η Τίνα Μπιρμπίλη, υφίσταται μια εσωτερική πολιτική μεταμόρφωση. Εκεί που...
ήταν με τα μπλάκμπερι και τις νεωτερικές ιδέες, αρχίζει να εκφράζεται όπως το λεγόμενο «βαθύ ΠΑΣΟΚ». Έτσι, αν κουραστείς από τη διάρκεια της συνεδρίασης και κλείσεις τα μάτια, μπορεί να νομίσεις ότι μιλάει η Μαριλίζα ή η Κατερίνα Μπατζελή. Όταν τα ανοίξεις όμως βλέπεις έκπληκτος τη φυσιογνωμία της Τίνας που έχει κάτι από Μποτιτσέλι.

ΦΥΣΙΚΑ, ΤΟ να μεταλλαχθεί η Τίνα σε θηλυκό Παπουτσή με μυαλά Λούκας είναι είδηση. Ο πρώτος που εξεπλάγη ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου. Όταν η υπουργός Περιβάλλοντος επέμενε χθες πως η ομιλία δεν πρέπει να έχει μέτρα. Πως προέχει η περιφρούρηση της ιδεολογίας του ΠΑΣΟΚ. Και πως «δεν πρέπει θα θίξουμε τα μικρά εισοδήματα», φαίνεται ότι εξεπλάγη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που φανταζόταν ότι την ήξερε καλύτερα. Φυσικά, στην πολιτική δεν σταματάς ποτέ να μαθαίνεις. Γηράσκεις αεί διδασκόμενος.

ΤΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ διάδοσης έχει το σύνδρομο της Τίνας; Ακόμη περισσότερο: υπάρχει πιθανότητα να έχει εξαπλωθεί ήδη και σε άλλα πρόσωπα κοντά στον Παπανδρέου, χωρίς να έχει γίνει αντιληπτό; Θα μπορούσε, ας πούμε, το σύνδρομο της Τίνας να έχει προσβάλει τον Χάρη Παμπούκη; Η αλήθεια είναι πως ο υπουργός Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργώ είναι προσεκτικός και σιωπηλός. Αντι-σώματα στο σύνδρομο της Τίνας έχει σαφώς ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Αλλά ο υπουργός Οικονομικών βρίσκει ότι το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» δεν είναι μόνο ανθεκτικό, αλλά έχει και την ιδιότητα να αγγίζει και πλάσματα της πολιτικής επιφάνειας όπως η Τίνα.

ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ όμως σοβαροί. Κανείς δεν θέλει μια πολιτική που να θίγει τους ασθενέστερους. Αυτό, βεβαίως, είναι διαφορετικό από τη διαφύλαξη των προνομίων του δημόσιου τομέα. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το λεγόμενο «βαθύ ΠΑΣΟΚ» έχει ως ξαδερφάκι το ΠΑΣΟΚ του κρατισμού. Όποιος όμως ενδιαφέρεται πραγματικά για τους ασθενέστερους πρέπει να λάβει υπ΄ όψιν ότι η πατέντα που προτείνει το βαθύ ΠΑΣΟΚ για την οικονομία θα βάλει σε περιπέτειες τη χώρα. Και τις περιπέτειες θα τις πληρώσουν πρώτοι οι ασθενέστεροι.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: