13.12.09

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ "Εγώ δεν κάνω την προσευχή μου στο εικόνισμα του Στάλιν"...

«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ δεν θα χαρίσει σε κανέναν τον ρόλο του τιμητή των ατομικών ελευθεριών» επισημαίνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης στη συνέντευξή του προς «Το Βήμα». Αφήνει αιχμές για όσους χρησιμοποιούν τη βία ως μέσο να στείλουν τα δικά τους μηνύματα και επιμένει ότι οι προληπτικές προσαγωγές όχι μόνο είναι νόμιμες αλλά έσωσαν την Αθήνα και από καταστρεπτικές ενέργειες.

Επίσης, στέλνει μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα προς τα στελέχη της Αριστεράς τα οποία τον επικρίνουν υπογραμμίζοντας: «Εγώ δεν υπήρξα ποτέ επαγγελματίας ευαίσθητος, ούτε κάνω την προσευχή μου στο εικόνισμα του Στάλιν».

- Κύριε υπουργέ, υπάρχει τελικώς νέο δόγμα στην Ελληνική Αστυνομία;

«Προωθούμε άμεσα μια νέα στρατηγική εσωτερικής ασφάλειας στη χώρα. Επιχειρούμε να...

...οργανώσουμε τις αρχές ασφαλείας της χώρας, ώστε να εμπεδωθεί έμπρακτα η ασφάλεια στην κοινωνία, αλλά και να μεταδώσουμε την εικόνα μιας καλύτερης Ελλάδας στο εξωτερικό. Γνωρίζουμε όλοι ότι η εικόνα μιας χώρας ειρηνικής είναι η εικόνα μιας χώρας ελκυστικής για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Αυτήν την περίοδο υπογράφονται τα συμβόλαια των ξενοδόχων με τα διεθνή ταξιδιωτικά πρακτορεία εν όψει της τουριστικής περιόδου, άρα καταλαβαίνετε τη σημασία του επιχειρήματος. Επίσης, θέλουμε να εκπέμψουμε ένα καθαρό μήνυμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τήρησης του Συντάγματος και των νόμων. Αυτό άλλωστε είναι και το στοίχημα της κυβέρνησης ΠαΣοΚ και κάθε προοδευτικής διακυβέρνησης».

- Δηλαδή θεωρείτε ότι στις διαδηλώσεις του προηγούμενου Σαββατοκύριακου προστατεύτηκαν επαρκώς οι ατομικές ελευθερίες; Οι μαζικές προληπτικές προσαγωγές, για τις οποίες δεχτήκατε κριτική, αποτελούν ένδειξη εκσυγχρονισμού της ΕΛ.ΑΣ.;

«Οι ατομικές ελευθερίες προστατεύτηκαν με δύο τρόπους: από τη μία απομονώθηκαν όσοι σχεδίαζαν, αποπειράθηκαν ή πράγματι βιαιοπράγησαν και προχώρησαν σε καταστροφές. Από την άλλη, διασφαλίσαμε στη νεολαία και στους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις το να διαδηλώσουν ειρηνικά και να μην αφήσουμε τη μνήμη του Αλέξανδρου να αμαυρωθεί από ένα νέο πογκρόμ βίας. Κάθε διαδικασία ήταν εντός της νομιμότητας, σε συνεργασία με τις εισαγγελικές και πρυτανικές αρχές. Ενδεχομένως να υποβάλαμε κάποιους πολίτες σε ταλαιπωρία ή οι Αρχές να έσφαλαν σε κάποιες περιπτώσεις. Πιστέψτε με όμως, κάθε φορά που θα προκύπτουν επαρκή και τεκμηριωμένα στοιχεία για βιαιοπραγία και κακομεταχείριση πολίτη θα υπάρχουν κυρώσεις. Καλωσορίζω κάθε καταγγελία, διερευνούμε κάθε περιστατικό και είμαστε έτοιμοι να επανορθώσουμε όπου κάνουμε λάθος». - Υπάρχειπάντωςέντονη κριτική για τη νομιμότητα των προληπτικών προσαγωγών. Εσείς θεωρείτε ότι κινηθήκατε εντός των ορίων του νόμου;

«Σε μια σπάνια επίδειξη ευθύνης, όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνήσαμε να μην καταστραφεί η πόλη μας· αντιτάξαμε μια κοινή στάση απέναντι στη βία. Οι προσαγωγές είναι θεμιτό μέσο, καθώς η Δικαιοσύνη αποφαίνεται άμεσα για τη νομιμότητά τους. Υπάρχουν ορισμένες ομάδες που θέλουν τη βία, και μάλιστα την τυφλή βία. Γιατί να φοβόμαστε να τους απομονώσουμε και να τους οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη; Αποτρέψαμε εκατοντάδες εμπρηστικές και καταστρεπτικές ενέργειες που θα ρήμαζαν ξανά την πόλη· και ενδεχομένως να υπήρχαν θύματα. Η κυβέρνηση ήταν και είναι αποφασισμένη και δεν θα χαρίσει σε κανέναν τον ρόλο του τιμητή των ατομικών ελευθεριών. Είμαστε εδώ να εγγυηθούμε και τις ελευθερίες, και την ασφάλεια. Αυτό σημαίνει αποτελεσματικό κράτος δικαίου». - Μας λέτε δηλαδή ότι όλοι αυτοί που προσήχθησαν ήταν ύποπτοι; Γιατί υπάρχουν καταγγελίες ότι βρέθηκαν στα αστυνομικά τμήματα ακόμα και γονείς που θέλησαν να προστατεύσουν τα παιδιά τους.

«Σύμφωνα με όσα προβλέπει η νομοθεσία, η αστυνομία εμπόδισε όσους είχαν πάνω τους πέτρες, μολότοφ, μαχαίρια ή άλλα υλικά, με σαφείς προθέσεις να τα χρησιμοποιήσουν για να καταστρέψουν ή να βιαιοπραγήσουν. Ρωτώ καλοπροαίρετα: Ποιος διαδηλωτής ή νέος πηγαίνει σε μια πορεία κουβαλώντας μαχαίρι; Τι χρειάζεται σε έναν πολίτη που κατεβαίνει να διαδηλώσει ένα σακίδιο με πέτρες ή σφυριά; Ας είμαστε σοβαροί. Οσοι προσήχθησαν άδικα, είμαστε εδώ για να επανορθώσουμε. Οι καταγγελίες που έγιναν κατά της αστυνομίας θα εξεταστούν και θα αποδοθεί πλήρης δικαιοσύνη όπου αποδειχθεί ότι υπάρχουν ευθύνες. Το κρίσιμο είναι ότι, χωρίς να γίνει καμία παράνομη ενέργεια, η χώρα έδειξε μια καλή εικόνα· όχι εικόνες βίας και καταστροφής. Αυτή ήταν και η καθολική απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας. Εκτιμώ πάντως ότι αυτήν τη στιγμή επιχειρείται ο αποπροσανατολισμός της συζήτησης σε μια άλλη βάση, η οποία θα είχε νόημα μόνον εάν υπήρχε παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». - Από ποιους επιχειρείται αυτός ο αποπροσανατολισμός; «Προφανώς, ορισμένοι δεν είναι ικανοποιημένοι από το μέγεθος των κινητοποιήσεων ή από το πολιτικό μήνυμα που ήθελαν να στείλουν. Και κάποιοι βέβαια ήθελαν να καταστρέψουν την Αθήνα ή άλλες πόλεις της περιφέρειας και να χρησιμοποιήσουν τη βία ως μέσο για να στείλουν τα δικά τους μηνύματα. Αυτό όμως εμάς δεν μας αφορά. Η βία από όπου κι αν προέρχεται, είτε από τις αστυνομικές δυνάμεις είτε από πολίτες, πρέπει να απομονώνεται και να προλαμβάνεται. Στο πλαίσιο της νομιμότητας βέβαια». - Με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα ανταλλάξατε βαριές εκφράσεις, ενώ στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν και θέμα Δημοκρατίας εξαιτίας του τρόπου που έδρασε η αστυνομία.

«Υπήρξε πολιτική αντιπαράθεση με τον κ. Τσίπρα, στην οποία δεν βλέπω αυτήν τη στιγμή για ποιον λόγο να επανέλθω. Ωστόσο, για τα περί Δημοκρατίας που αναφέρετε ότι έθεσαν ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ένα έχω να πω: Εγώ δεν υπήρξα ποτέ επαγγελματίας ευαίσθητος ούτε κάνω την προσευχή μου στο εικόνισμα του Στάλιν».

- Ανήκετε σε μια γενιά πολιτικώνη οποία κατηγορείται ότι έχει μεγάλες ευθύνες για τη χρεοκοπία της χώρας και τον ευτελισμό του συστήματος. Μέσα σαςδικαιολογείτε σε κάποιον βαθμό το ξέσπασμα των νέων; «Εχω μιλήσει επανειλημμένα στο παρελθόν για “τη γενιά των 700 ευρώ” και για το ελλειμματικό κράτος που παραδίδουμε στα παιδιά μας. Οι σημερινοί νέοι μεγάλωσαν κάτω από συνθήκες πολύ καλύτερες από ό,τι υπήρχαν στο παρελθόν. Παρ΄ όλα αυτά υπάρχει ένα μεγάλο αδιέξοδο, γιατί νιώθουν ότι τους κόβονται τα φτερά, ότι δεν μπορούν να υλοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους. Βλέπουν έναν τοίχο μπροστά τους. Είναι αλήθεια ότι η γενιά μας ευθύνεται για το πελατειακό κράτος, τη διαφθορά, την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας. Κάνω την αυτοκριτική μου για τον ιδιότυπο πατερναλισμό που έχουμε επιβάλει στα νέα παιδιά· όμως, πρέπει να μάθουμε να ακούμε, να αντιλαμβανόμαστε, να συμμετέχουμε, να συνεργαζόμαστε. Με τη βία δεν θα δοθεί ποτέ λύση. Τα νέα παιδιά έχουν σήμερα στα χέρια τους έναν πλουραλισμό ιδεών και μέσων να διεκδικήσουν που εμείς δεν είχαμε φανταστεί ποτέ. Χρειάζεται φαντασία, πυγμή, νέες ιδέες».

- Είπατε ότι θα απαγορευτούν τα δακρυγόνα στις διαδηλώσεις. Μήπως σκέφτεστε άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση βίαιων ξεσπασμάτων στις διαδηλώσεις, όπως π.χ. να αυξήσετε τις κάμερες στους δρόμους;

«Ναι, το δήλωσα ρητά, θα καταργήσουμε τα χημικά· όλοι θα φέρουν διακριτικά· θα σχεδιαστούν νέοι τρόποι προστασίας της ασφάλειας του πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό θα τα ξαναδούμε όλα από την αρχή· τις κλούβες, τα ΜΑΤ, κάθε αστυνομική επιχειρησιακή τακτική. Από ΄κεί και πέρα είναι ευθύνη και του κάθε πολίτη. Αυτός που κατεβαίνει στον δρόμο έχει ευθύνη να διαδηλώνει με έναν τρόπο που δεν θα παραβιάζει την ελευθερία ούτε θα καταστρέφει την περιουσία των άλλων. Εγώ δεν πρόκειται να αλλάξω τη νομοθεσία, ούτε να φέρω τρομονόμο ούτε να εγκαταστήσω στους δρόμους κάμερες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα. Δεν χρειάζονται αυτά. Χρειάζεται να εργαστούμε συστηματικά και να καταπολεμήσουμε το έγκλημα. Και το έγκλημα σήμερα δεν είναι το παραδοσιακό, αλλά το οργανωμένο».

- Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι διαδηλώσεις του περασμένου Δεκεμβρίου αποτέλεσαν δεξαμενή από την οποία στρατολογήθηκαν μέλη για τη λεγόμενη «νέα τρομοκρατία»; Εσείς συμμερίζεστε αυτή την άποψη; Το ρωτώ επειδή βλέπουμε να συμμετέχουν παιδιά των βορείων προαστίων σε διάφορες τέτοιες ομάδες.

«Θεωρώ υπερβολικό αυτό το σενάριο. Πιστεύω ότι υπάρχει μια πολύ επικίνδυνη σμίξη της τρομοκρατίας με το οργανωμένο έγκλημα. Πάρα πολλά χρήματα που προέρχονται από παράνομες ενέργειες διακινούνται και τροφοδοτούν βίαιες και δολοφονικές πράξεις. Με αγορά όπλων και εκρηκτικών υλικών. Αυτό είναι ένα επικίνδυνο μείγμα γιατί χτυπάει τη Δημοκρατία στα θεμέλιά της. Τορπιλίζει την κοινωνική συνοχή. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από τη Δημοκρατία».

- Δηλαδή οι ομάδες αυτές δεν έχουν ιδεολογικό υπάβαθρο, αλλά ενδεχομένως να δέχονται εντολές από το οργανωμένο έγκλημα;

«Στην ουσία πρόκειται για κοινούς εγκληματίες, οι οποίοι κατευθύνονται και από τέτοιους κύκλους. Το λέω ευθέως και θα το αποδείξω. Στόχος τους είναι να εκδικηθούν το κράτος. Αυτοί που κάνουν απαγωγές τροφοδοτούν και με χρήματα την τρομοκρατία. Αυτοί που κάνουν παράνομες οικονομικές δραστηριότητες τροφοδοτούν με όπλα την τρομοκρατία. Αδιαφορούν για τις ζωές νέων παιδιών. Δημιουργούν ανασφάλεια που φέρνει ρατσισμό και την Ακροδεξιά στο προσκήνιο... Σε λίγο θα έχουμε και ακροδεξιά τρομοκρατικά φαινόμενα από ομάδες που εμφανίζονται σιγά σιγά και δεν τις ξέρουμε ακόμα. Η δράση τους αποτελεί προσβολή για την Ιστορία και τον πολιτισμό μας· είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που υποθάλπει τέτοια φαινόμενα. Η εντολή που έλαβα από τον Πρωθυπουργό είναι να ξανακάνουμε τη χώρα ασφαλή· να πολεμήσουμε την ανομία, χωρίς να φτιάξουμε ένα αυταρχικό κράτος που επενδύει στον φόβο και στην καταστολή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: