Ο Γ.Παπανδρέου και ο Γ.Παπακωνσταντίνου συνεχίζουν τις επαφές και τις συνεντεύξεις στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ για να αναστηλώσουν την αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής της χώρας. Ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομικών μίλησε στην γερμανική έκδοση των Financial Times προκειμένου να διαβεβαιώσει ότι το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης Παπανδρέου θα φέρει «αποτελέσματα πολύ γρήγορα» στο πεδίο της εξυγίανσης των δημοσιονομικών μεγεθών.
Επανέλαβε εξάλλου ότι πέρα από...
την δραστική συρρίκνωση του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια, στόχος είναι να αρχίσει να περιορίζεται το δημόσιο χρέος, με πρώτο έτος πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό το 2012.
Η προσπάθεια να πειστούν οι διεθνείς αγορές για την προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης θα χρειαστεί χρόνο, δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει άλλη υποβάθμιση της οικονομίας από διεθνή οίκο αξιολόγησης.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά τη συνάντηση που είχε με τη Γαλλίδα υπουργό Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «Συζητάμε με όλους τους οίκους αξιολόγησης, αλλά πρόκειται για μια μεσοπρόθεσμη προσπάθεια που καταβάλλουμε. Δεν είναι μια προσπάθεια που θα αποφέρει αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα χρειαστεί ορισμένους μήνες.»
Σε ερώτηση για την απόφαση της Fitch να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν θέλησε να τοποθετηθεί.
Είπε, ωστόσο, ότι ο Οικος Fitch λαμβάνει αποφάσεις «για τις οποίες δεν είμαι πάντα σύμφωνος».
Επιπλέον εξήγησε ότι η απόφαση υποβάθμισης ελήφθη βάσει όλων των πληροφοριών ότι τιο έλλειμμα ήταν 12,7%.
«Έκτοτε δεν υπήρξαν άσχημες εξελίξεις για να προβεί σε υποβάθμιση ο οίκος Fitch. Αντιθέτως υπήρξαν πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης προς τη σωστή κατεύθυνση.»
Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε επίσης ότι οι αγορές βλέπουν πως υπάρχει μια κυβέρνηση που λαμβάνει μέτρα και μάλιστα πολύ σημαντικά μέτρα για τη μείωση των δαπανών στο δημόσιο τομέα με πρωτοβουλίες που αποτελούν μια ουσιαστική αλλαγή σε ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν.
Για τη συνάντηση με τη Γαλλίδα υπουργό είπε ότι ήταν πολύ ενδιαφέρουσα, προσθέτοντας ότι η Γαλλία είναι πάντα σαφής και επιθυμεί να δει βήματα προς τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος.
Εξάλλου σε ερώτηση αν πιστεύει ότι οι τραπεζίτες θα δεχθούν τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και ειδικά αυτά που αφορούν στα bonus απάντησε: «δεν τίθεται θέμα εάν τα αποδέχονται ή όχι».
Ο υπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους επενδυτικών ταμείων και την Πέμπτη το πρωί με τον Βρετανό υπουργό Οικονομίας Αλιστερ Ντάρλινγκ. Το απόγευμα της Πέμπτης θα μεταβεί στην Φρανκφούρτη όπου θα συναντηθεί με θεσμικούς επενδυτές.
O Γ.Παπανδρέου στο BBC
Ο Ελληνας πρωθυπουργός εξάλλου επανέλαβε τα βασικά σημεία του σχεδίου του για την οικονομία και στο βρετανικό δίκτυο του BBC, όπου και έκανε λόγο για «πολύ συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο», μέσα στο οποίο θα έχουν αποτελέσματα τα μέτρα που εξήγγειλε.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της φοροδιαφυγής, είπε ότι «αν ανακτήσουμε ένα μικρό τμήμα των χρημάτων που χάνονται, θα λύσουμε το οικονομικό πρόβλημα της χώρας». Ακόμη, τόνισε ότι «γνωρίζουμε ότι έχουμε υπερχρεωθεί και ότι θα το πληρώσουμε», αλλά σημείωσε ότι κάθ' ένας θα συμβάλλει ανάλογα με τις δυνατότητές του.
Σε ερώτηση αν η ομιλία του στο Ζάππειο ήταν αρκετή ώστε να ικανοποιήσει τις διεθνείς αγορές και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απάντησε: «Η αλήθεια είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι διεθνείς αγορές και φυσικά εμείς οι ίδιοι επιθυμούμε τη μείωση του χρέους και του ελλείμματός μας μέσα σε ένα πολύ συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Αυτό ακριβώς θα επιτύχουμε με τα μέτρα που εξήγγειλα και με όσα σκοπεύω και είμαι αποφασισμένος να κάνω.
Μελετούμε εξονυχιστικά τα μεγάλα θέματα που αφορούν στην αναδιοργάνωση της οικονομίας μας. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, αντίθετα με κάποιες άλλες χώρες, αντιμετωπίζουμε προβλήματα συστημικής διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων. Αυτό σημαίνει ότι αρκετά χρήματα διατίθενται σε πολιτικά ρουσφέτια, όχι σε πραγματικές υπηρεσίες, κι αυτό προφανώς έχει δημιουργήσει την αίσθηση της έλλειψης του κράτους δικαίου, το οποίο με τη σειρά του έχει διαιωνίσει προβλήματα όπως η φοροδιαφυγή.
Αν ανακτήσουμε ένα μικρό τμήμα αυτών των χρημάτων που χάνονται, θα λύσουμε το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα.
Αυτά τα μέτρα εξήγγειλα. Είναι πολύ εξειδικευμένα, είναι ένας μεγάλος αριθμός μέτρων και όλοι μας θα πρέπει να σηκώσουμε ένα μέρος του φορτίου για να ανακάμψει η οικονομία».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του τόνισε: «Πρώτα από όλα, πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η κατάσταση είναι οδυνηρή για όλους μας. Γνωρίζουμε ότι έχουμε υπερχρεωθεί και ότι θα το πληρώσουμε. Είναι κάτι που θα επιβαρύνει όλους μας. Όμως, θέλουμε αυτό να γίνει δίκαια και ισότιμα. Θα προστατέψουμε τους χαμηλόμισθους, θα βοηθήσουμε τους ανέργους και θα εξασφαλίσουμε ότι δεν θα πειραχτούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Κατά τα άλλα, όλοι οι άλλοι θα αναλάβουν το βάρος που τους αναλογεί.
Πιστεύω ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, αλλά διαθέτουμε ευρεία πλειοψηφία. Η ευρεία πλειοψηφία του λαού θα υποστηρίξει τα μέτρα μας, κι αυτό με οπλίζει με αποφασιστικότητα, με πραγματική πολιτική βούληση και δύναμη να φέρω εις πέρας αυτές τις μεταρρυθμίσεις».
Υποχωρεί το spread
Στις αγορές, οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα υποχώρησαν την Τετάρτη, με αποτέλεσμα το διαφορικό επιτόκιο ελληνικού και γερμανικού δεκαετούς τίτλου να μειωθεί σημαντικά και να υποχωρήσει στο επίπεδο των 235 μονάδων βάσης, από πάνω από 250 την Τρίτη.
Οπως τονίζουν αναλυτές στο θετικό κλίμα συνέβαλε η νέα δημοπρασία της ΕΚΤ για άντληση κεφαλαίων διάρκειας ενός έτους αλλά και η άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου