6.11.09

«Παράθυρο» μοριοδότησης των εργαζομένων με stage...

Για περιπτώσεις διαγωνισμών ορισμένου χρόνου...
Σε μοριοδότηση των εργαζομένων με συμβάσεις μαθητείας (stage), αλλά μόνο για περιπτώσεις διαγωνισμών ορισμένου χρόνου, προσανατολίζεται η κυβέρνηση όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέας Λοβέρδος, χωρίς να ξεκαθαρίσει, όμως, το ακριβές ύψος του ποσοστού.

«Όσον αφορά τους διαγωνισμούς ορισμένου χρόνου, χρειάζεται να τονωθεί η σχετική ρύθμιση για τους εργαζόμενους στα stage, σε ένα βαθμό λογικό, όπως για κάθε έναν που έχει εργασιακή εμπειρία» διευκρίνισε ο κ. Λοβέρδος απαντώντας σε...
σχετικές ερωτήσεις του βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Κοντογιάννη και του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι τη σχετική ρύθμιση επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ και σύντομα θα ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ρητά ότι μπαίνει τέλος στα συγκεκριμένα προγράμματα στο Δημόσιο και γίνονται πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις τους στον ιδιωτικό τομέα.

Κατηγόρησε, μάλιστα, την προηγούμενη κυβέρνηση ότι πήρε ένα θεσμό μαθητείας και τον μετέτρεψε σε μηχανισμό εξεύρεσης φτηνού εργατικού δυναμικού για το δημόσιο και μάλιστα ανασφάλιστου.

«Σε αυτά τα παιδιά η κυβέρνηση της Ν.Δ. έκλεινε το μάτι ότι δήθεν θα βρουν δουλειά στο δημόσιο» υποστήριξε.

Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε μάλιστα ότι είναι κατάφωρα αντισυνταγματική η μοριοδότηση των εργαζομένων στα stage με 40% ή 50% για διαγωνισμούς του Δημοσίου.

Προανήγγειλε, ακόμη ότι ο ίδιος θα προχωρήσει σε νομοθετικές και διοικητικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των ελαστικών μορφών απασχόλησης και την ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

«Με την απόφαση για την κατάργηση των stage το ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτει το πραγματικό ανάλγητο πρόσωπό του, δημιουργώντας στρατιές ανέργων και ποδοπατώντας τις ελπίδες χιλιάδων νέων» υποστήριξε ο Γ. Κοντογιάννης.

Κατηγόρησε, μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ ότι το 1999 ως κυβέρνηση μονιμοποίησε τα stage παρακάμπτοντας διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

Από την πλευρά του ο Αλ.Τσίπρας συμφώνησε μεν με την ανάγκη κατάργησης των stage τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να πετάξει τους εργαζόμενους στο δρόμο.

«Επιχειρείτε να αντικαταστήσετε τον εργασιακό μεσαίωνα με τη βαρβαρότητα της ανεργίας» πρόσθεσε και κάλεσε την κυβέρνηση να προκηρύξει νέες θέσεις εργασίας για την κάλυψη των χιλιάδων οργανικών κενών στο δημόσιο.

2.500 οι θιγόμενοι στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Αγαλμα του Βενιζέλου και πορεία προς το κτήριο όπου στεγάζονται τα υφυπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν συμβασιούχοι έργου και οι συμβασιούχοι σε προγράμματα «σταζ» στις δημοτικές επιχειρήσεις του νομού Θεσσαλονίκης.

«Είναι 2.500 συμβασιούχοι έργου και σε "σταζ" στους ΟΤΑ του νομού οι πρώτοι σταματούν αμέσως και οι δεύτεροι με τη λήξη των συμβάσεών τους. Τα αιτήματά μας είναι ξεκάθαρα: μόνιμη δουλειά, ίση αμοιβή και ίση εργασία», δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου, Σωτήρης Παπανικολάου.

Ο σύλλογος πραγματοποίησε χθες στάση εργασίας, ενώ σε 48ωρη αποχή από τα καθήκοντά τους προχώρησαν οι συμβασιούχοι έργου και σε «σταζ» της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, πραγματοποιώντας και αυτοί χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον αύλειο χώρο της νομαρχίας.

Στο πλευρό των συγκεντρωμένων βρέθηκε ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Π. Ψωμιάδης, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση να ληφθεί «μέριμνα για την αποκατάστασή τους και να τους δοθεί ποσοστό μοριοδότησης, διότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτά τα παιδιά κράτησαν όρθια τη νομαρχία μας και τους ευχαριστώ δημόσια μέσα από την καρδιά μου».

Επιπλέον, ο κ. Ψωμιάδης έκανε λόγο για σοβαρά κενά που θα προκύψουν στη λειτουργία της νομαρχίας από την αποχώρηση 400-450 εργαζομένων.

Παπαρήγα: Τώρα όλοι χωρίς όρους

«Να μονιμοποιηθούν τώρα όλοι οι εργαζόμενοι στα stage χωρίς όρους και προϋποθέσεις», ζήτησε η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συμβασιούχων.

«Πρέπει να υπάρχει σταθερή δουλειά για όλους. Η δουλειά δεν είναι θέμα αξιοκρατίας, είναι το πρώτο κοινωνικό δικαίωμα για μια προοδευτική κοινωνία, για μια φιλολαϊκή πολιτική», πρόσθεσε.

«Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κλέψει το κράτος, οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο. Τα ταμεία του κράτους τα άδειασε η πλουτοκρατία», δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι λένε ψέματα αυτοί που λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα.

Για τη σημερινή κατάσταση «έχει ευθύνη και η πλουτοκρατία, η οποία θέλει τώρα να πάνε τα stage στον ιδιωτικό τομέα, για να ξεκοκαλίσουν τα κοινοτικά ποσά», κατέληξε.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: