Ερχονται ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων. Το οικονομικό επιτελείο βάζει στο... στόχαστρο τους μεγαλοϊδιοκτήτες με νέο ΦΜΑΠ και αφορολόγητο πρώτης κατοικίας με βάση την αξία και όχι τα τετραγωνικά μέτρα. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι με την κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και την προοδευτική φορολόγηση θα προκύψει φορολογική ελάφρυνση για τους «μικρούς».Παράλληλα με τα ακίνητα, στις αυξήσεις των εμμέσων φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά, στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στα ...
κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών και στις ριζικές αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων αναζητά η κυβέρνηση τα πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ το 2010 για την αποκλιμάκωση του ελλείμματος.
Οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων αναμένεται να απαλλάξουν από τα φορολογικά βάρη τους μικροϊδιοκτήτες και να επιβαρύνουν τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία ή όσους σχεδιάζουν να αποκτήσουν ακρ
Οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων αναμένεται να απαλλάξουν από τα φορολογικά βάρη τους μικροϊδιοκτήτες και να επιβαρύνουν τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία ή όσους σχεδιάζουν να αποκτήσουν ακριβή και μεγάλη κατοικία
Οι αλλαγές στο φορολογικό τοπίο θα σκιαγραφούνται στον προϋπολογισμό του 2010, το προσχέδιο του οποίου κατατίθεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας στη Βουλή (πιθανότατα την Πέμπτη).
Στόχος
Ο κύριος στόχος για το επόμενο έτος είναι η μείωση του ελλείμματος στο 9,5% του ΑΕΠ, από περίπου 12,5% φέτος, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, από το υπουργείο Οικονομικών η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης θα είναι μετριοπαθής, κινούμενη κοντά στο 0% έναντι μείωσης του ΑΕΠ κατά 1,5% το 2009.
Το σχέδιο αύξησης των φορολογικών εσόδων που βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες:
1. Ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων, οι οποίες αναμένεται να απαλλάξουν από τα φορολογικά βάρη του μικροϊδιοκτήτες και να επιβαρύνουν τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία ή όσους σχεδιάζουν να αποκτήσουν ακριβή και μεγάλη πρώτη κατοικία. Από την 1η Ιανουαρίου 2010:
Μεγάλη ακίνητη περιουσία: Καταργείται το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων και στη θέση του επανέρχεται «αναμορφωμένος» ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Το αφορολόγητο όριο θα αυξηθεί στα επίπεδα των 300.000 - 350.000 ευρώ, από 100.000 ευρώ που είναι σήμερα για τον άγαμο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο χωρίς παιδιά ή με 1 ή 2 παιδιά. Πάνω από το αφορολόγητο όριο η αξία της ακίνητης περιουσίας θα φορολογείται κλιμακωτά, με συντελεστές που θα είναι μεγαλύτεροι του 0,1% που ισχύει σήμερα και δεν αποκλείεται για τις πολύ μεγάλες περιουσίες να φτάνουν και το 1% της αντικειμενικής αξίας.
Πρώτη κατοικία: Καθιερώνεται νέο αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας, το οποίο δεν θα συνδέεται με την επιφάνεια της κατοικίας, όπως ισχύει σήμερα, αλλά με το ύψος της αντικειμενικής αξίας και την οικογενειακή κατάσταση του φορολογουμένου.
Οσο πιο ακριβή κατοικία αποκτά κάποιος τόσο μεγαλύτερο φόρο θα πληρώνει στην Εφορία. Σήμερα από τον φόρο μεταβίβασης απαλλάσσονται όλοι όσοι αποκτούν πρώτη κατοικία επιφάνειας έως 200 τ.μ., ανεξάρτητα από την αξία του ακινήτου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει τεράστια έσοδα από τον φόρο μεταβίβασης.
Οι αλλαγές που εξετάζονται στο φορολογικό καθεστώς της πρώτης κατοικίας αναμένεται να θίξουν όλους όσοι σχεδιάζουν να αποκτήσουν μεγάλη και ακριβή πρώτη κατοικία. Οι αγοραστές πρώτης κατοικίας θα πληρώνουν φόρο μεταβίβασης 11% στην αξία που απομένει μετά την αφαίρεση του αφορολόγητου ορίου.
Μεταχειρισμένα ακίνητα: Καταργούνται δύο φόροι:
α) ο φόρος αυτόματου υπερτιμήματος (φόρος υπεραξίας) 5%-20% που επιβαρύνει κάθε φορολογούμενο ο οποίος πωλεί ακίνητο το οποίο απέκτησε με κληρονομιά, δωρεά, γονική παροχή ή αγορά μετά την 1η Ιανουαρίου 2006 και
β) το τέλος συναλλαγής 1% επί της φορολογητέας αξίας του ακινήτου που πληρώνουν οι αγοραστές.
Ολες οι πωλήσεις παλαιών κτισμάτων θα επιβαρύνονται με φόρο μεταβίβασης ακινήτων. Ο φόρος αυτός επιβάλλεται με συντελεστή 9% για τα πρώτα 15.000 ευρώ της αντικειμενικής ή της δηλωθείσας αξίας του μεταβιβαζόμενου ακινήτου και με συντελεστή 11% το επιπλέον τίμημα της αξίας του ακινήτου.
Κληρονομιά - γονική παροχή: Επανέρχεται ο φόρος κληρονομιάς και γονικής παροχής με αυξημένο αφορολόγητο όριο. Με το νέο σύστημα θα φορολογούνται μόνο οι μεγάλες περιουσίες που μεταβιβάζονται. Ο φόρος θα υπολογίζεται βάσει κλίμακας και με συντελεστές που θα ξεκινούν από 5%.
2Αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, πλην των συντελεστών του ΦΠΑ. Δρομολογείται η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε βενζίνη, ποτά και τσιγάρα. Μια αύξηση κατά 10%-15% του ΕΦΚ στη βενζίνη θα απέφερε έσοδα περίπου 400-600 εκατ. ευρώ, ενώ η ίδια αναπροσαρμογή στα τσιγάρα μπορεί να αποδώσει περίπου 300 εκατ. ευρώ.
3. Επιβολή έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των επιχειρήσεων και τραπεζών. Αναπόφευκτη φαίνεται να είναι η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις φέτος για τα κέρδη του 2008, αν και μέχρι τώρα στις επίσημες τοποθετήσεις του ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έχει ταχθεί κατά των έκτακτων φορολογικών μέτρων. Οπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, προωθείται για λόγους φορολογικής ισότητας, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιβάλει ανάλογη εισφορά στους φορολογουμένους με εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.
Η εισφορά θα επιβληθεί σε επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από ένα επίπεδο, έτσι ώστε να αποφευχθεί η επιβάρυνση των μικρών επιχειρήσεων. Σημειώνεται ότι τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών είχαν ανέλθει το 2008 συνολικά σε 5,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,6 δισ. ευρώ είναι τα κέρδη των τραπεζών.
4. Κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων που μπορεί να αποφέρει στα ταμεία του Δημοσίου περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
5. Εφαρμογή ενιαίας προοδευτικής τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας.
6. Φορολόγηση των μερισμάτων με βάση τη φορολογική κλίμακα των φυσικών πρόσωπων.
7. «Ψαλίδισμα» των 984 φοροαπαλλαγών που κοστίζουν στο προϋπολογισμό 7 δισ. ευρώ ετησίως. Ολες οι φοροαπαλλαγές θα επανεξεταστούν από μηδενική βάση, ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται οι απαλλαγές που απολαμβάνουν σήμερα οι επιχειρήσεις αλλά και οι έχοντες υψηλά εισοδήματα.
8. Αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με την υποχρεωτική τήρηση επαγγελματικών λογαριασμών στις τράπεζες. Οι συναλλαγές όλων των επιχειρήσεων καθώς και των offshore εταιρειών θα περνούν μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
9. Είσπραξη μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
10. Λογιστικό προσδιορισμό όλων των εισοδημάτων.
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ - ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου