«Το πρώτο βήμα για τη θεμελίωση εκ νέου της αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης στο σύστημα προσλήψεων» χαρακτήρισε, εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης το σχέδιο νόμου για τις προσλήψεις το οποίο εγκρίθηκε χτες από το υπουργικό συμβούλιο.
Με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία καταργούνται αδικίες και κλείνουν όλα τα «παράθυρα» που είχαν δημιουργηθεί -στο νομοθετικό πλαίσιο για τις προσλήψεις- για ρουσφετολογικές πρακτικές.
Τελειώνει το πάρτι ρουσφετιών .«Το χρωστάμε στις...
νέες γενιές Ελλήνων», δήλωσε ο κ. Ραγκούσης, αναφερόμενος στις αρχές της αξιοκρατίας και της διαφάνειας που υπερασπίζεται η νομοθετική διάταξη, η οποία θα δοθεί σε διαβούλευση με τους πολίτες, τους αρμόδιους φορείς και τα κόμματα για μία εβδομάδα.
«Δεν θα αφήσουμε καμία δικαιολογία για να καταψηφίσει κάποιος το νομοσχέδιο, εκτός εάν δεν πιστεύει στην αξιοκρατία, στον τερματισμό του ρουσφετιού και των πελατειακών σχέσεων» επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών.
Οι σημαντικότερες αλλαγές τις οποίες εισηγείται η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου είναι: Ολα στο ΑΣΕΠ. Καθολική υπαγωγή των προσλήψεων όλων των φορέων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ.
Με το σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται στη δικαιοδοσία του ΑΣΕΠ οι προσλήψεις των ΔΕΚΟ, των ΟΤΑ α και β βαθμού, συμπεριλαμβανομένων και των αμιγών και μεικτών επιχειρήσεών τους καθώς και του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΕΛ και άλλων φορέων.
Επίσης το τακτικό προσωπικό της Βουλής και της Προεδρίας της Δημοκρατίας, των ανεξάρτητων αρχών, οι προσλήψεις τακτικού διοικητικού προσωπικού στα νομικά πρόσωπα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και άλλων δογμάτων (εξαιρουμένων των κληρικών).
Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε πως οι αλλαγές στους προαναφερόμενους φορείς έχουν τη σύμφωνη γνώμη του Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του προέδρου της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικου.
Στις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται η οριστική κατάργηση της «γαλάζιας» συνέντευξης ως κριτηρίου επιλογής, ενώ παραμένει η συνέντευξη ως κριτήριο επιλογής ειδικού επιστημονικού προσωπικού, η οποία θα διεξάγεται από το ΑΣΕΠ. Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιδιώκεται η κατάργηση τριών ανισοτήτων:
1) Μεταξύ των συμβασιούχων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, η οποία εξομαλύνεται με την κατάργηση της προσαύξησης στη μοριοδότηση της εμπειρίας που ίσχυε για τους συμβασιούχους του δημοσίου και τους μαθητευόμενους των Stage. Η μοριοδότηση της εμπειρίας όμως ισχύει για όλους.
2) Μεταξύ των ανέργων και των κατόχων εμπειρίας, η οποία εξισορροπείται με τη μείωση των μορίων που λάμβανε η ανεργία και την παράλληλη αύξηση των μορίων που θα λαμβάνει η εμπειρία, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ισότιμη πρόσβαση των stager, των συμβασιούχων δημοσίου και ανέργων στις προκηρύξεις για θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου που θα πραγματοποιήσει το ΑΣΕΠ.
3) Τέλος μεταξύ όσων διαθέτουν εμπειρία και των κατόχων τίτλων σπουδών, η οποία επιτυγχάνεται με την ενισχυμένη μοριοδότηση των τίτλων σπουδών. Σύμφωνα με το σ/ν οι μισές θέσεις των προκηρύξεων δεν θα απαιτούν το κριτήριο της εμπειρίας υποχρεωτικά προτάσσοντας τους κατόχους τίτλων σπουδών.
Η πρόβλεψη για την επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας ισχύος του τεστ δεξιοτήτων από 3 σε 10 χρόνια και ο διπλασιασμός της βαρύτητάς του στην τελική βαθμολογία των διαγωνιζομένων προσδίδουν στους υποψηφίους μία αντικειμενική βάση αξιολόγησης.
Μπαίνει «φρένο» τέλος στους αυθαίρετους διορισμούς πρωταθλητών στο δημόσιο, αφού ειδική διάταξη προβλέπει ότι καταργείται το δικαίωμα διορισμού στους επαγγελματίες αθλητές και όσοι δικαιούνται διορισμό βάσει των διακρίσεών τους θα μπορούν να κάνουν εφαρμογή του μέτρου μετά τη λήξη της αθλητικής τους δραστηριότητας.
«Φραγμός» μπαίνει και στις ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου που αφορούν θέσεις διοικητικού προσωπικού.
Οι συμβάσεις έργου και χρόνου θα πραγματοποιούνται μέσω ΑΣΕΠ (έγκριση και προκήρυξη βάσει των κριτηρίων του ν.2190) και δεν θα αφορούν διοικητικό και γραμματειακό προσωπικό. Οι κενές θέσεις που δημιουργούνται στο δημόσιο θα καλύπτονται άμεσα από προσωπικό εργασίας ορισμένου χρόνου.
Το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να εκδώσει εγκύκλιο η οποία θα αποσταλεί σε όλες τις υπηρεσίες και θα περιλαμβάνει έναν «οδικό χάρτη» για τις προσλήψεις.
Στο σχέδιο νόμου προβλέπεται μεταβατική περίοδος κατά την οποία εγκρίνονται συμβάσεις έργου από το ΥΠΕΣ, μόνο έπειτα από θετική εισήγηση του ΑΣΕΠ και για ειδικές περιπτώσεις μέχρι το τέλος του 2010. Από το 2011 όλες οι υπηρεσίες που έχουν οργανικά κενά θα πρέπει να προσλάβουν τακτικό προσωπικό.
ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου