21.11.09
Φαρμακοφαγία ...
Τα χάπια τα καταπίνουμε με τις χούφτες.
Αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα: τα χρυσοπληρώνουμε κιόλας. Με τούτα και με τα άλλα ξοδεύουμε 40% παραπάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το 2008 δαπανήθηκαν 8 δισ. ευρώ στα φάρμακα. Δεν τολμάμε ούτε τη διαίρεση να κάνουμε, να δούμε πόσο βγαίνει για κάθε ασφαλισμένο. Σημειωτέον ότι οι εξετάσεις είναι χώρια: στο απίστευτο αυτό ποσό δεν υπολογίζονται ακτινογραφίες και αιματολογικές.
Μόνο για τα χάπια μας. Ιδού πεδίον οικονομίας λαμπρόν. Τρεις υπουργοί χρειάστηκαν για να ανακοινωθεί ότι με τη νέα διακυβέρνηση θα περιοριστούν τα έξοδα κατά 1,5 δισ. ευρώ. Ο στόχος, αν...
επιτευχθεί ως το τέλος του 2010, δεν είναι εντυπωσιακός. Και πάλι θα είμαστε οι καλύτεροι πελάτες των φαρμακευτικών.
Η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου παρέα με τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο και την κυρία Λούκα Κατσέλη ανακοίνωσαν δέσμη μέτρων. Ακούγονται τόσο απλά που απορούμε γιατί δεν εφαρμόζονταν τόσα χρόνια.
Πάει δηλαδή ο νους μας στο κακό, ότι δηλαδή επίτηδες ήταν παρατημένο το σύστημα αγοραπωλησίας σκευασμάτων. Ξεκινάμε με επανατιμολόγηση του συνόλου των φαρμάκων που ανέρχονται περίπου σε 6.000. Οταν αυτό ανακοινώνεται με τυμπανοκρουσίες, υποθέτουμε ότι θα πέσουν οι τιμές θεαματικά. Δεν γίνεται φασαρία για λίγες δεκάρες. Και αν είναι να πέφτουν οι τιμές με μια επαναδιαπραγμάτευση, γιατί δεν γινόταν διαπραγμάτευση εξαρχής; Γιατί αφέθηκε το ελληνικό Δημόσιο στα χέρια επιτηδείων; Το ερώτημα δεν τίθεται για να διαπιστωθεί ότι κυκλοφορούν κλέφτες, αλλά για να θυμίσουμε ότι δεν υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας, και τούτο δεν είναι πρόβλημα της μιας ή της άλλης κυβέρνησης, των καλών που ήλθαν αντί των κακών που έφυγαν. Δεν υπάρχει πλαίσιο που να διασφαλίζει στο διηνεκές το σωστό νταλαβέρι του κράτους με τους φαρμακοτρίφτες. Οι ανακοινώσεις του υπουργικού τρίο καταδεικνύουν ότι απλά και αποφασιστικά φτηναίνουν 89 ακριβά φάρμακα και παγώνουν οι τιμές σε εκείνα που είχαν στόχο να ακριβύνουν. Αν τούτο δεν αρέσει στις φαρμακευτικές, μπορούν να ξανοιχτούν στην αγορά της Μποτσουάνα ή της κοντινής Βουλγαρίας. Απλά και αποφασιστικά σμικρύνονται και οι τιμές στα αντίγραφα φαρμάκων. Θα τιμολογούνται όπως τα πρωτότυπα, δηλαδή βάσει του μέσου όρου των τριών φθηνότερων τιμών των 26 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σήμερα τα αντίγραφα τιμολογούνται στο 80% των πρωτότυπων φαρμάκων. Και εδώ πετάγεται στη συζήτηση ο κ. Λοβέρδος. Πρέπει να δούμε πόσα φάρμακα συνταγογραφούνται, λέει, ποιος τα λαμβάνει και γιατί. Ως γνωστόν, με τα σημερινά μέσα, δηλαδή το χάρτινο βιβλιάριο και τα ντοσιεδάκια, καθείς γράφει ό,τι ποθεί. Ενας άνδρας δύναται με εύκολη πλεκτάνη να λάβει φάρμακα για την ενίσχυση της ωορρηξίας. Ενας πεθαμένος μπορεί να έχει ενεργό βιβλιάριο. Ενας υγιής να χρεώνεται εν αγνοία του φάρμακα για καρκινοπαθείς. Ο ηλεκτρονικός κόσμος θα βάλει μια τάξη, όταν με το καλό αγοραστούν οι κομπιούτερ και εκπαιδευτούν οι υπάλληλοι. Να υπενθυμίσουμε ότι δύο στους τρεις Ελληνες δεν χαμπαριάζουν από τα ψηφιακά, οπότε θα υπάρξει μια δυσκολία στη γενικευμένη αξιοποίηση των υπολογιστών.
Τα κόλπα και οι ψεύτικες συνταγές είναι μία μόνο πτυχή. Υπάρχει όμως και μια πιο διαδεδομένη. Ο ασφαλισμένος, αν χρειάζεται δύο χαπάκια, αγοράζει το κουτί ολόκληρο. Οσο πληρώνουν τα Ταμεία κανένας δεν διαμαρτύρεται για το στοκ που μαζεύεται στα σπίτια. Φάρμακα που λήγουν σε συρτάρια, φάρμακα που πετιούνται ενώ έχουν πληρωθεί.
Εξετάζεται λοιπόν και αυτή η προοπτική: να λαμβάνει ο ασθενής την ακριβή ποσότητα των φαρμάκων και να μην τροφοδοτείται με υπερδιπλάσια από τα αναγκαία για τη θεραπεία του. Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να προσαρμόσουν τις συσκευασίες τους. Θα επανέλθουν τα χύμα προϊόντα, όπως παλιά που αγόραζαν τα τσιγάρα ένα ένα, όχι σε πακέτο. Στις προθέσεις της φιλόδοξης υπουργικής τρόικας η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να κατασταλεί η όρεξη φαρμακοφαγίας και ταυτόχρονα να πεισθούν οι ασφαλισμένοι ότι τα φάρμακα δεν τα φέρνει ο Αγιος Βασίλης, τα πληρώνουν οι ίδιοι από τις κρατήσεις τους.
Από το ΒΗΜΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου