«Μαχαίρι» σε περισσότερες από 100 φοροαπαλλαγές από τις 980 που ισχύουν σήμερα και κοστίζουν στο δημόσιο 7,7 δισ. ευρώ ετησίως ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση.
Σε ειδικό αρχείο που περιέχει το USB του προϋπολογισμού του 2010 το οποίο κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, καταγράφονται όλες οι φορολογικές δαπάνες που έχουν θεσπιστεί μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2009 από όπου προκύπτει ότι 8 στους 10 φορολογούμενους χρησιμοποιούν τις φοροαπαλλαγές (ασφάλιστρα, δίδακτρα, ενοίκια, τόκοι δανείων, ασφαλιστικές εισφορές) περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό τη φορολογική τους επιβάρυνση.
Τα ...
στοιχεία αυτά θα τεθούν σε διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς, με στόχο την περικοπή όλων των φοροαπαλλαγών που δεν εξυπηρετούν πλέον κανέναν κοινωνικό σκοπό.
Δεσμεύσεις
Το «ψαλίδισμα» των φοροαπαλλαγών προαναγγέλλεται και στο εισαγωγικό σημείωμα του ειδικού αρχείου: «Σύμφωνα με τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, θα θεσμοθετηθούν, εντός του 2010 και μετά από κοινωνική διαβούλευση, σημαντικές αλλαγές του φορολογικού συστήματος που εστιάζονται κυρίως στη φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου. Παράλληλα, θα επανεξεταστούν οι φοροαπαλλαγές και θα καταργηθούν ορισμένες από αυτές».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών επανεξετάζουν από μηδενική βάση όλες τις φοροαπαλλαγές, ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως αυτές που αφορούν:
Τα εισοδήματα που φορολογούνται με ειδικό τρόπο, τα μερίσματα και εισοδήματα που απαλλάσσονται από τον φόρο. Περισσότεροι από 1,7 εκατ. φορολογούμενοι ωφελούνται με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις προκαλώντας απώλεια ύψους 687 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.
Τα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα. Μόνο από την αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων 5.459 δικαστικών λειτουργών και βουλευτών το δημόσιο χάνει 9,2 εκατ. ευρώ ετησίως.
Φορολογούμενους με υψηλά εισοδήματα. Αλλαγές εξετάζονται στον τρόπο υπολογισμού των μειώσεων φόρου που προκύπτουν από τις εκπτώσεις δαπανών για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, δικηγορικές αμοιβές, καθώς και για παροχή υπηρεσιών (από εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, κομμωτήρια, γυμναστήρια, ινστιτούτα αδυνατίσματος, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές κ.λπ.). Στόχος να ωφελούνται περισσότερο οι φορολογούμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και λιγότερο οι έχοντες υψηλά εισοδήματα.
Τα εισοδήματα από ακίνητα που αποκτά η Εκκλησία. Η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος των μισθωμάτων ακινήτων που ανήκουν στους Ιερούς Ναούς, τις Ιερές Μητροπόλεις, τις Ιερές Μονές του Αγίου Ορους, την Ιερά Μονή Πάτμου, την Ιερά Μονή Σινά, την Αποστολική Διακονία τα Πατριαρχεία και την Αρχιεπισκοπή Κύπρου ωφέλησε συνολικά 3.379 φορείς αυτής της κατηγορίας, προκαλώντας απώλεια εσόδων 57,23 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό.
Τη φορολογία των ακινήτων. Οι φοροαπαλλαγές για τις κληρονομιές, τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις μεταβιβάσεις ακινήτων προκάλεσαν απώλεια εσόδων ύψους 972 εκατ. ευρώ.
Την απαλλαγή από τον ΦΠΑ που έχουν οι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, άμισθοι υποθηκοφύλακες, δικαστικοί επιμελητές. Οι απαλλαγές από τον ΦΠΑ για δικηγόρους, δικαστικούς επιμελητές και άμισθους υποθηκοφύλακες κόστισαν 70,3 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.
Το κόστος
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τον αριθμό των φοροαπαλλαγών και το κόστος τους είναι αποκαλυπτικά:
6.900.884 φορολογούμενοι σε σύνολο περίπου 8,5 εκατομμυρίων χρησιμοποιούν τις φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις δαπανών (ασφάλιστρα, δίδακτρα, ασφαλιστικές εισφορές, νοσήλια, ενοίκια, τόκοι στεγαστικών δανείων κ.λπ.) προκαλώντας απώλειες στον προϋπολογισμό συνολικού ύψους 1,18 δισ. ευρώ.
Το πρόσθετο αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων, οι μειώσεις φόρου λόγω τέκνων και παραμεθορίου, ο ειδικός τρόπος φορολόγησης ναυτικών-ιπταμένων κ.λπ. καθώς και οι αυτοτελείς φορολογήσεις εισοδημάτων κοστίζει 2,23 δισ. ευρώ.
Οι απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κοστίζουν 99,4 εκατ. ευρώ.
19.427 επιχειρήσεις (ΑΕ, ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ) είχαν όφελος από τις μειώσεις φόρου, εκπτώσεις δαπανών και φοροαπαλλαγές για τα κέρδη τους συνολικού ύψους 292,1 εκατ. ευρώ. Τα οφέλη αυτά απεκόμισαν συνολικά 19.427 νομικά πρόσωπα.
Αλλα 280 εκατ. ευρώ κοστίζουν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ που εφαρμόζονται στα νησιά του Αιγαίου, 94 εκατ. ευρώ απωλέσθηκαν λόγω απαλλαγών του Δημοσίου και των ΟΤΑ από τον ΦΠΑ και 59,7 εκατ. ευρώ χάθηκαν λόγω εφαρμογής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 4,5% για βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά και θέατρα. Το σύνολο της απώλειας εσόδων λόγω των απαλλαγών από τον ΦΠΑ έφτασε τα 564 εκατ. ευρώ.
Οι απαλλαγές και οι μειώσεις επιβαρύνσεων που προβλέπονται στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των ενεργειακών προϊόντων (πετρελαιοειδών, φυσικού αερίου, ηλεκτρικού ρεύματος), των καπνικών, των αλκοολούχων και των λοιπών προϊόντων επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό με απώλεια εσόδων ύψους 2,4 δισ. ευρώ.
Οι απαλλαγές οχημάτων από τα τέλη ταξινόμησης κόστισαν 117,5 εκατ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.
ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ
Οι φόροι της πρώτης κατοικίας
Η πρώτη κατοικία απαλλάσσεται από τον φόρο μεταβίβασης, κληρονομιάς και γονικής παροχής για επιφάνεια μέχρι 200 τ.μ. Από την εφαρμογή της ρύθμισης αυτής, όσοι απέκτησαν πρώτη κατοικία, γλίτωσαν φόρους συνολικού ποσού 620,9 εκατ. ευρώ.
Η εφαρμογή μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο θέρμανσης τη χειμερινή περίοδο έχει απώλεια εσόδων 943 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό.
Οι προσαυξήσεις του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος για τα προστατευόμενα τέκνα (1.000 ευρώ για ένα τέκνο, 2.000 ευρώ για δύο τέκνα, 10.000 ευρώ για τρία τέκνα και 1.000 ευρώ επιπλέον για κάθε τέκνο πάνω από τα τρία) ωφέλησαν 1.353.218 φορολογούμενους με μειώσεις φόρων που έφτασαν συνολικά τα 433 εκατ. ευρώ.
Οι εκπτώσεις δαπανών για αποσβέσεις, επισκευή, συντήρηση και δικηγορικές αμοιβές από τα μισθώματα ακινήτων απέφεραν σε 969.513 φορολογούμενους όφελος 98 εκατ. ευρώ.
Οι απαλλαγές 590 φορέων του Δημοσίου, των ΟΤΑ, των ιερών μητροπόλεων και των ιερών μονών από τους φόρους κληρονομιών και δωρεών κόστισαν 82,35 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό.
Η μείωση κατά 1,5% της παρακράτησης φόρου μισθωτών υπηρεσιών για 2.496.493 μισθωτούς και συνταξιούχους προκαλεί απώλεια εσόδων 77,4 εκατ. ευρώ
Η φορολόγηση της επιχειρηματικής αμοιβής ως εισόδημα φυσικού προσώπου και όχι ως καθαρό κέρδος των προσωπικών εταιρειών προκαλεί απώλεια εσόδων ύψους 87,1 εκατ. ευρώ.
Μαρία Βουργάνα ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου