Οι χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι μεν καλύτερα προετοιμασμένες για μία πιθανή διακοπή στη ροή φυσικού αερίου το φετινό χειμώνα, όμως έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος στην απεξάρτησή τους από τη ρωσική προσφορά.
Στη διπλωματία των Βρυξελλών ώστε να αποφευχθεί νέα κρίση το χειμώνα στηρίζεται η Βουλγαρία σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Μπόικο Μπόρισοφ.
Πέρυσι το χειμώνα, η διένεξη μεταξύ του Κίεβου και της Μόσχας οδήγησε τους Ρώσους να κλείσουν τις στρόφιγγες του αγωγού φυσικού αερίου που
τροφοδοτεί την περιοχή, αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες άτομα χωρίς θέρμανση στις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και αναγκάζοντας πολλές επιχειρήσεις να κλείσουν.
Η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου της βρήκε τις χώρες απροετοίμαστες και ανίκανες να εφοδιαστούν εκτάκτως από άλλες περιοχές της Ευρώπης.
Αν και μία επανάληψη αυτής της κατάστασης φέτος το χειμώνα θα μπορούσε να αποτελέσει πλήγμα, οι επιπτώσεις ίσως να μην είναι τόσο σοβαρές εν μέρει επειδή οι χώρες της περιοχής έχουν λάβει μέτρα, μεταξύ των οποίων να απευθυνθούν σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, επισημαίνει ο Αντριου Μόρις, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων σε ενεργειακά θέματα Poyry.
Ωστόσο, οι βαλκανικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, η χειρότερα πληγείσα από την κρίση του Ιανουαρίου λόγω έλλειψης πρόσβασης σε εναλλακτικούς δρόμους παροχής φυσικού αερίου, έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο όσον αφορά στη μείωση της εξάρτησής της από το ρωσικό αέριο σε μεσοπρόθεσμο έως μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Η Ε.Ε. αποφάσισε να χρηματοδοτήσει μερικώς την κατασκευή διασυνδέσεων μεταξύ χωρών-μελών της Ε.Ε. στη νοτιοανατολική Ευρώπη, όμως η Σόφια, η Αθήνα και το Βουκουρέστι δεν έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα ούτε και έχουν εξασφαλίσει την επιπλέον χρηματοδότηση.
Επίσης, η πρωτοβουλία οκτώ χωρών από την κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη να συνδέσουν τα δίκτυα αγωγών τους σε φυσικό αέριο, που πρωτοανακοινώθηκε το 2008, παραμένει σε επίπεδο σχεδιασμού.
Ο νέος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπόρισοφ ανέφερε ότι η χώρα του, μολονότι είναι σήμερα καλύτερα προετοιμασμένη, θα μπορούσε να στηρίζεται τα μέγιστα στη διπλωματία των Βρυξελλών για να αποφευχθεί νέα κρίση το χειμώνα.
Επίσης, η Βουλγαρία έχει αποθηκεύσει περισσότερο φυσικό αέριο, συμφώνησε σε πιθανό εφοδιασμό φυσικού αερίου από Ελλάδα και Τουρκία και υποχρέωσε τις εταιρείες κοινής ωφελείας να εξασφαλίσουν εναλλακτικές πηγές καυσίμων.
Γενικότερα, τα αποθέματα φυσικού αερίου στις περισσότερες περιοχές της Δ. Ευρώπης είναι σχεδόν πλήρη και ελαφρώς υψηλότερα από τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν πέρυσι.
Naftemoriki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου