22.11.09
Ποιοι γλιτώνουν, ποιοι πληρώνουν...
Του ΘΑΝΟΥ ΤΣΙΡΟΥ
Τον ορισμό τού «έχοντος» επαναοριοθετεί η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να στηρίξει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και να επιβεβαιώσει το φιλολαϊκό της προφίλ.
Τα πρόσθετα έσοδα, που πρέπει να εισπραχθούν από φόρους μέσα στο 2010, ξεπερνούν τα 3,5 δισ. ευρώ και το ζητούμενο, πλέον, είναι ποιος θα τα πληρώσει. Το οικονομικό επιτελείο, θέλοντας να στηρίξει το επιχείρημα ότι «εισπράττει φόρους και ταυτόχρονα αναδιανέμει εισοδήματα», φαίνεται να καταλήγει.
Ετσι, «καίγονται» όσοι...
έχουν εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ, ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας άνω των 400.000 ευρώ, επαγγελματικές κατηγορίες ύποπτες για φοροδιαφυγή, αλλά και τα... golden boys του φορολογικού συστήματος, που επί δεκαετίες φορολογούνται με μισούς συντελεστές συγκριτικά με τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.
Τα ακριβά ακίνητα
Ας δούμε αναλυτικά ποιοι χάνουν με τα νέα μέτρα:
1 Ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας άνω των 400-500 χιλιάδων ευρώ. Ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι στην καλύτερη περίπτωση διπλάσιος και στη χειρότερη... δεκαπλάσιος σε σχέση με το 2009. Ο φόρος που θα αντικαταστήσει το 2010 το ενιαίο τέλος ακινήτων (ΕΤΑΚ) θα υπολογίζεται με συντελεστές από 0,2% έως 1% (αντί για 0,1% σήμερα) ανάλογα με το ύψος της περιουσίας.
Περίπου 18.000 Ελληνες που εμφανίζουν περιουσίες αξίας άνω του ενός εκατ. ευρώ, θα πληρώσουν από 4.000 έως 30.000 ευρώ φόρο αντί για 1000 ευρώ που δίνουν με το ισχύον καθεστώς.
2 Μισθωτοί με αποδοχές άνω των 50.000 ευρώ ετησίως. Λόγω της αλλαγής στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, οι έχοντες αποδοχές άνω των 3.500-3.800 ευρώ μηνιαίως θα πληρώσουν περίπου 1.000-1.500 ευρώ περισσότερο φόρο σε σχέση με το 2009.
Αυτό θα συμβεί, καθώς το τμήμα του συνολικού εισοδήματος από τις 50.000 ευρώ και πάνω θα φορολογείται με 40% έναντι 35% σήμερα.
3Οσοι θέλουν να κάνουν γονικές παροχές αξίας άνω των 200-300 χιλιάδων ευρώ. Ο φόρος γονικών παροχών για τις μεγάλες περιουσίες θα είναι πενταπλάσιος ή ακόμη και δεκαπλάσιος σε σχέση με σήμερα.
Η κλίμακα που θα χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό του φόρου γονικών παροχών το 2010, θα προβλέπει συντελεστές 5% και 10%, αντί για 1% που είναι σήμερα.
Στοπ στην «αυτοτελή»
4 Αρχιτέκτονες, εφοριακοί, τελωνειακοί, χημικοί, μηχανολόγοι, μηχανικοί, οδηγοί ταξί και φορτηγών, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων, βουλευτές, δήμαρχοι και αθλητές είναι αυτοί που εισπράττουν τα λεγόμενα «αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα». Πρόκειται για εισοδήματα τα οποία σήμερα φορολογούνται με συντελεστές 15%-20%. Αυτά τα εισοδήματα θα ενταχθούν στη φορολογική κλίμακα και έτσι θα φορολογούνται με συντελεστές 30%-40%. Δηλαδή, ο φόρος γι' αυτά τα εισοδήματα θα είναι έως και διπλάσιος.
5 Οδηγοί, καπνιστές και όσοι καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά. Είναι τα θύματα της αύξησης που έγινε στους έμμεσους φόρους.
Τα τέλη κυκλοφορίας θα είναι ακριβότερα από 17 ευρώ έως και... 750 ευρώ, ανάλογα με την ηλικία και τον κυβισμό του αυτοκινήτου, ενώ οι μοναδικοί που θα «τη γλιτώσουν» θα είναι οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. με άδεια κυκλοφορίας μεταγενέστερη της 1ης Ιανουαρίου 2005. Στα τσιγάρα και τα ποτά, ο ειδικός φόρος θα αυξηθεί περίπου κατά 10%, επιφέροντας αντίστοιχη αύξηση στην τιμή της λιανικής.
6 Επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα. Με την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης, αλλά και του αυστηρότερου «πόθεν έσχες», επαγγελματικές κατηγορίες που θεωρούνται ύποπτες για φοροδιαφυγή (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ιδιοκτήτες μπαρ κ.λπ.) θα υποχρεωθούν να εμφανίσουν περισσότερα εισοδήματα στη φορολογική τους δήλωση.
7 Δημόσιοι υπάλληλοι με υψηλές αποδοχές. Η κυβέρνηση θέλει να παγώσει τις αποδοχές των υψηλόμισθων, αφού προηγουμένως καταλήξει στον... ορισμό τού ποιος θεωρείται υψηλόμισθος.
Το σίριαλ της προηγούμενης εβδομάδας θα συνεχιστεί, καθώς η απόφαση να παγώσουν οι μισθοί όσων έχουν βασικές αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ έμεινε μετέωρη μετά τις δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού. Ο υπουργός άφησε την Παρασκευή ανοιχτό το ενδεχόμενο να ενσωματωθούν κάποια επιδόματα στο πλαφόν των 2.000, κάτι που είχε διαψευστεί την Πέμπτη).
Στον αντίποδα, οι κατηγορίες που ωφελούνται είναι:
Α Οι έχοντες ετήσιο εισόδημα κάτω των 30.000 ευρώ.
Στην καλύτερη περίπτωση, τα χαμηλότερα στρώματα, όπως αυτά καταγράφονται στα μητρώα της εφορίας, θα δουν την συνολική τους φορολογική επιβάρυνση να μειώνεται περίπου κατά 500-600 ευρώ, ενώ στη χειρότερη δεν θα έχουν καμία μεταβολή στο φόρο που θα κληθούν να πληρώσουν.
Ελαφρύνσεις και επίδομα
Βέβαια, ο αριθμός αυτών που θα εμφανιστούν να δηλώνουν αποδοχές κάτω των 30.000 ευρώ αναμένεται να είναι μικρότερος. Αρκετοί ίσως ανέβουν εισοδηματική κατηγορία, καθώς θα υποχρεωθούν να δηλώσουν και τα μερίσματα που εισπράττουν από τις εταιρείες, ενώ άλλοι θα εμφανίσουν περισσότερα έσοδα για να ξεπεράσουν το σκόπελο των τεκμηρίων διαβίωσης και του «πόθεν έσχες».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και ανεξαρτήτως του μεγέθους της, η συγκεκριμένη κατηγορία θα αποτελέσει το «σύμβολο» της αναδιανομής που επικαλείται η κυβέρνηση.
Β Ανεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, χαμηλόμισθοι με οικογένεια. Τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα της χώρας -περίπου 2,5 εκατ. Ελληνες- θα είναι τα μοναδικά που θα εισπράξουν ένα αξιοπρεπές ποσό το 2010.
Το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης κυμαίνεται από 300 έως 1.300 ευρώ με την πρώτη δόση να καταβάλλεται λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.
Γ Ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας κάτω των 300-400 χιλιάδων ευρώ. Ιδιοκτήτες ενός μαγαζιού, ή μιας εξοχικής κατοικίας, βρέθηκαν μετά τον Ιανουάριο του 2008 στη δυσάρεστη θέση να πληρώνουν 50-100 ευρώ λόγω του ΕΤΑΚ. Αυτή η επιβάρυνση θα σταματήσει από το νέο έτος καθώς τον φόρο κατοχής ακινήτων θα κληθούν να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μεγαλύτερης αξίας.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου