8.11.09

«Πόθεν έσχες για όλους»...

«Πόθεν έσχες» για όλους προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου συστήματος φορολογικών δηλώσεων που θα αποτυπώνουν στο μέγιστο, τόσο τα εισοδήματα όσο και τη συνολική περιουσιακή κατάσταση των πολιτών.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην πρώτη του συνέντευξη μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στο «Εθνος της Κυριακής» αναλύει πλήρως τους στόχους της κυβέρνησης για την ανάταξη και το «νοικοκύρεμα» της Οικονομίας - για έναν «μαραθώνιο που...


μόλις έχει αρχίσει».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλά για ένα σύγχρονο σύστημα διασταύρωσης και εντοπισμού της φορολογητέας ύλης, επισημαίνοντας την ανάγκη διεύρυνσης και αποτελεσματικότερης εφαρμογής του «πόθεν έσχες» -μέσω ενός ενιαίου εντύπου- δήλωσης, όπως εξετάζει το υπουργείο.

Απαντά αναλυτικά στα ζητήματα σχετικά με τη νέα φορολογική κλίμακα, την αντικατάσταση του ΕΤΑΚ, την ανασυγκρότηση του «ΣΔΟΕ», την επιβολή κυρώσεων και τη λειτουργία του point system. Ανακοινώνει τη δημιουργία μιας ενιαίας αρχής πληρωμής στο Δημόσιο και τη γενική κατεύθυνση για ενιαίο μισθολογικό καθεστώς σε αυτό, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο φορολόγησης (μέσω διαβούλευσης) και των εσόδων από τα ακίνητα της Εκκλησίας.

Συνέντευξη στη Φώφη Γιωτάκη
fofig@pegasus.gr



Ποια εισοδήματα θα πληρώσουν περισσότερο φόρο και ποια θα έχουν ελαφρύνσεις;

H αναδιανομή περνά και από την ανακατανομή του φορολογικού βάρους. Με αλλαγή στους συντελεστές στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης των χαμηλών εισοδημάτων και ένταξη στην κλίμακα των φυσικών προσώπων των εισοδημάτων από μερίσματα. Ομως βασικό στοιχείο του νέου φορολογικού πλαισίου είναι και η διόρθωση των σημερινών μεγάλων αδικιών, με μεγαλύτερη τη φοροδιαφυγή, που υπάρχει σχεδόν παντού και είναι πολύ μεγαλύτερη σε κάποιες κατηγορίες εισοδημάτων. Μεγάλη αδικία και άνιση μεταχείριση των πολιτών σηματοδοτεί επίσης η πολυπληθής κατηγορία των χαριστικών φοροαπαλλαγών, των εξαιρέσεων και των διαφόρων μορφών αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων χωρίς προφανή κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.

Η νέα φορολογική κλίμακα θα έχει περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές; Συγκεκριμένα...

Οι προγραμματικοί μας στόχοι για το νέο πλαίσιο φορολόγησης δεν αλλάζουν. Η νέα φορολογική κλίμακα θα είναι ενιαία για τα εισοδήματα από εργασία και από μερίσματα. Θα είναι προοδευτική ώστε οι φορολογούμενοι να συνεισφέρουν ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα. Θα υπάρχει τιμαριθμοποίηση, ώστε να προστατεύονται τα εισοδήματα από τον πληθωρισμό. Δεν θα αυξηθεί ο ανώτερος συντελεστής, ενώ θα υπάρχει ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων. Αυτές είναι οι αρχές πάνω στις οποίες θα βασιστεί η συζήτηση για τη διαμόρφωση της νέας φορολογικής κλίμακας.

Θα καταργηθεί εφάπαξ η αυτοτελής φορολόγηση για όλες τις αμοιβές και τα εισοδήματα;

Η ενιαία και προοδευτική φορολόγηση όλων των αμοιβών και εισοδημάτων των φυσικών προσώπων είναι βασική αρχή ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, το οποίο αντιμετωπίζει ισότιμα τους πολίτες. Με εξαίρεση κάποιες μορφές εισοδήματος που έχουμε πει ότι δεν αλλάζει το καθεστώς φορολόγησής τους, όπως για παράδειγμα τα έσοδα από τόκους, όλες οι υπόλοιπες περιπτώσεις αυτοτελούς φορολόγησης, καθώς και τα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια που μέχρι τώρα τις επέβαλλαν, θα επανεξεταστούν στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης.

Ο νέος φόρος που αντικαθιστά το ΕΤΑΚ θα έχει υψηλότερους συντελεστές και από ποια αξία ακίνητης περιουσίας και πάνω θα εφαρμοστούν;

Από το επόμενο έτος η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας θα γίνεται με ένα νέο προοδευτικό σύστημα, που θα επιβαρύνει περισσότερο τις μεγάλες περιουσίες. Θα υπάρχει προφανώς αφορολόγητο όριο και δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν οι μικρές και οι μεσαίες ακίνητες περιουσίες. Και σε αυτή την κατηγορία είναι ανάγκη να διορθωθούν οι σημερινές αδικίες, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ακίνητα των offshore εταιρειών. Τα όρια, τα κλιμάκια και οι συντελεστές φορολόγησης επίσης θα αποτελέσουν αντικείμενο της διαβούλευσης.

Τεκμήρια διαβίωσης και πόθεν έσχες. Προς ποια κατεύθυνση οι όποιες αλλαγές;

Κατ’ αρχάς είναι κρίσιμο να υπάρξει άμεσα ένα σύγχρονο σύστημα διασταύρωσης και εντοπισμού της φορολογητέας ύλης. Το σύστημα αυτό μπορεί να στηριχθεί σε έναν συνδυασμό κινήτρων και αξιοποίησης της τεχνολογίας. Υπάρχει προφανώς ζήτημα διεύρυνσης και αποτελεσματικότερης εφαρμογής του πόθεν έσχες. Ομως γενικότερα πρόθεση είναι να πάμε σε ένα σύστημα φορολογικών δηλώσεων που στο μέγιστο τόσο τα εισοδήματα όσο και τη συνολική περιουσιακή κατάσταση των πολιτών, ένα είδος «πόθεν έσχες» για όλους. Είναι αναγκαίο για να υπάρχει πραγματική δικαιοσύνη στους φόρους.

Το ΕΤΑΚ μπορεί να αποτελέσει βάση δεδομένων για διασταύρωση στοιχείων; Θα υπάρξει ηλεκτρονικό αρχείο ακινήτων;

Ηδη έχει αρχίσει να ολοκληρώνεται μία ηλεκτρονική βάση δεδομένων για τις ακίνητες περιουσίες. Αυτή θα πρέπει να διευρυνθεί και να ολοκληρωθεί στο πλαίσιο του νέου συστήματος φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Ως προς τη διασταύρωση στοιχείων, είναι προφανές, ότι ένα σύγχρονο σύστημα ελέγχων και διασταυρώσεων, για να είναι αποτελεσματικό, πρέπει να αξιοποιεί όλη τη διαθέσιμη προς τις υπηρεσίες πληροφόρηση, πολύ δε περισσότερο όταν αυτές υπάρχουν ηλεκτρονικά.
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: