Ο Κακαουνάκης του είχε πει στο Κολωνάκι πως "εσύ είσαι πιο "Ντοράκιας" από μένα" και είχε παρεξηγηθεί. Σήμερα, μια μέρα πριν από την εκλογή, ανταγωνίζεται με αξιώσεις το συντοπίτη της Ντόρας. Η φωτογραφία στο ΚΑΡΦΙ είναι μια χοντροκομμένη προβοκάτσια. Το άρθρο, όμως, του Πρετεντέρη έχει μεγαλύτερη δύναμη. Η προβοκάτσια, εδώ, σε βάρος του Σαμαρά είναι πολύ καλά στημένη. Με τρόπο επιστημονικό...
Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Ι. Κ. Πρετεντέρης
Δεν πιστεύω ότι η ΝΔ μπορεί εύκολα να διασπαστεί, τουλάχιστον αυτό θέλω να νομίζω... Πολύ φοβούμαι, όμως, ότι η ΝΔ κινδυνεύει να συρρικνωθεί ή έστω να...
τεθεί για μακρό χρονικό διάστημα εκτός διεκδίκησης της εξουσίας. Και οι δύο αυτές εκδοχές είναι αρνητικές για τη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος.
Υπό αυτή την έννοια, μπορεί η εκλογή αρχηγού στη ΝΔ να αφορά πρωτίστως τα μέλη και τους οπαδούς της αλλά η μετεκλογική πορεία της μας αφορά όλους.
Θα πρέπει να θυμίσω ότι το πολιτικό σύστημα της Μεταπολίτευσης στηρίχθηκε διαχρονικά στην ύπαρξη δύο μεγάλων κομμάτων, ένα της Κεντροδεξιάς και ένα της Κεντροαριστεράς. Η διαδοχή αυτών των παρατάξεων στην εξουσία μπορεί να μην αρέσει σε όλους, αλλά έχει εξασφαλίσει στον τόπο πολιτική σταθερότητα, κοινωνική ηρεμία, οικονομική ανάπτυξη και την καλύτερη δημοκρατία της ιστορίας του- για να μην ξεχνιόμαστε...
Πολλές φορές αυτό το σύστημα του «ατελούς δικομματισμού» αμφισβητήθηκε είτε από διασπάσεις της ΝΔ και του ΠαΣοΚ είτε από δυνάμεις της άκρας Δεξιάς και της άκρας Αριστεράς. Αλλά πάντοτε κατόρθωνε να επιβιώνει: Ακόμη και στις τελευταίες εκλογές, ΠαΣοΚ και ΝΔ συγκέντρωσαν μαζί σχεδόν το 78% των ψήφων.
Αυτό δεν σημαίνει, βεβαίως, ότι είναι καταδικασμένο να επιβιώνει για πάντα. Ούτε ότι θα έχει τις ίδιες θετικές επιπτώσεις αν η μία από τις δύο παρατάξεις διασφαλίσει τη μόνιμη παραμονή της στην εξουσία λόγω αδυναμίας του αντιπάλου της. Αν, δηλαδή, ο «ατελής δικομματισμός» μετατραπεί εκ των πραγμάτων σε «ατελή μονοκομματισμό».
Τέτοιος κίνδυνος υπήρξε το 2007-08 με το ΠαΣοΚ στον ρόλο του αδυνάτου. Ευτυχώς για τον τόπο, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισαν να αποκατασταθούν οι ισορροπίες. Τώρα ο ίδιος κίνδυνος προκύπτει από τη ΝΔ.
Και είναι σοβαρότερος. Για τρεις λόγους.
Πρώτον, επειδή υπάρχει ήδη μια υπαρκτή πολιτική δύναμη που πλαγιοκοπεί τη ΝΔ από τα δεξιά, ο ΛΑΟΣ.
Δεύτερον, επειδή η διαμάχη για την ηγεσία στη ΝΔ έχει μια πολιτικο-ιδεολογική διάσταση, η οποία απουσίαζε από την αναμέτρηση Παπανδρέου- Βενιζέλου. Και, τρίτον, επειδή η ΝΔ πήρε ήδη στις τελευταίες εκλογές στο χαμηλότερο ποσοστό της ιστορίας της.
Με άλλα λόγια (και σε αντίθεση με το ΠαΣοΚ του 2007), το ερώτημα δεν είναι απλώς «ποιος θα πάρει το μαγαζί» αλλά «τι σόι μαγαζί θα πάρει». Και αυτό το δεύτερο ερώτημα μπορεί να αποδειχθεί μέσα στον χρόνο πολύ σημαντικότερο από το πρώτο...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.