25.11.09
Ιός χρεοκοπίας προ των πυλών...
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Νταλιάνη
Δραματική προειδοποίηση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος...
Γ. Προβόπουλος: «Είχα ενημερώσει τον πρώην Πρωθυπουργό ότι το έλλειμμα, με τα δεδομένα εκείνης της περιόδου που ήξερα- το 8%-, έβαινε προς διψήφιο ποσοστό»
Για κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος και του χρέους, προειδοποίησε χθες- εμμέσως πλην σαφώς- ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος μιλώντας στη Βουλή.
Το καμπανάκι του...
κ. Προβόπουλου ήχησε δυνατά μετά την ανάλογη προειδοποίηση του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, ενώ και οι Βρυξέλλες αναμένεται να κλιμακώσουν τις πιέσεις τους για τη λήψη πρόσθετων μέτρων στο ΕCΟFΙΝ της ερχόμενης εβδομάδας.
Όπως εξήγησε ο κ. Προβόπουλος, αν συνεχιστεί η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οργανισμούς θα βρεθούμε σε «ισορροπία τρόμου», γιατί ενδέχεται να μη γίνονται αποδεκτά τα κρατικά ομόλογα ούτε αυτά των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οπότε δεν θα μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα οι ελληνικές τράπεζες. Ουσιαστικά ο κ. Προβόπουλος προειδοποίησε ότι τα επιτόκια δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου θα ανέβουν σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα και στο τέλος το Δημόσιο δεν θα μπορεί να δανειστεί.
Προς το παρόν, είπε, είμαστε σε απόσταση ασφαλείας. Όταν όμως ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης του είπε ότι με αυτά που λέει- πως κινδυνεύουμε με πτώχευση- τροφοδοτεί την άνοδο των επιτοκίων, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας σχολίασε: «Με ακούσατε να μιλάω για πτώχευση; Είπα εγώ αυτή τη λέξη; Μήπως με μπερδεύετε με τον Πρωθυπουργό στο Υπουργικό Συμβούλιο, που ανέφερε τη λέξη πτώχευση;».
Όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος που έχουν φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να έχει στόχο από το 2010 τη μείωση του «διαρθρωτικού» δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 1,5%- 2% του ΑΕΠ ετησίως. Ανέφερε μάλιστα ότι αν επιτευχθεί εξάλειψη της σπατάλης και της φοροδιαφυγής σταδιακά εντός δέκα ετών, το δημοσιονομικό όφελος θα μπορούσε να είναι της τάξεως των 3 έως 5 δισ. ευρώ ή 1,2% έως 2,2% του ΑΕΠ ετησίως. Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος με τολμηρά βήματα, καθώς μακροπρόθεσμα οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού θα αποτελέσουν οξύτατο πρόβλημα.
«Καθώς η χώρα μας έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος και τις υψηλότερες αναμενόμενες αυξήσεις των δαπανών για συντάξεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει αντίστοιχα να έχει και τον πλέον φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Καραμανλής- Παπανδρέου ήξεραν
Ένα βράδυ πριν προκηρυχθούν οι εθνικές εκλογές είχε ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για το έλλειμμα ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Προβόπουλος, όπως αποκάλυψε χθες το βράδυ στη Βουλή, ενώ για το ίδιο θέμα ενημέρωσε στη συνέχεια και τον κ. Παπανδρέου. «Οφείλω να πω ότι είχα ενημερώσει τον πρώην Πρωθυπουργό πως το έλλειμμα, με τα δεδομένα εκείνης της περιόδου που ήξερα- το 8%-, έβαινε προς διψήφιο ποσοστό», παραδέχθηκε ο κ. Προβόπουλος. «Τον ίδιο προβληματισμό μετέφερα και στον κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος συνοδευόταν από τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και την κ. Λούκα Κατσέλη, σημερινή υπουργό Οικονομίας. Μπορούσε όμως κανείς να δει με μια μηχανιστική απλοϊκή ότι αν δεν πάρεις πολύ γενναία μέτρα, θα σου φύγει το πράγμα και θα πας στο 12% και παραπάνω».
ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ
η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οργανισμούς, θα βρεθούμε σε «ισορροπία τρόμου»
Κίνδυνος να χαθούν ευρω-κονδύλια
«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» για τη χαμηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, αλλά και για τον κίνδυνο να μην προλάβουν να ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα που έχουν ενταχθεί σε αυτό, χτύπησε χθες ο κ. Ζ. Πονσέ, επικεφαλής για την Ελλάδα της Διεύθυνσης Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης για την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης του ΕΣΠΑ.
«Είμαστε πάρα πολύ ανήσυχοι», είπε χαρακτηριστικά, «διότι όσο καθυστερείτε την υλοποίηση αυτών των έργων τόσο διακινδυνεύετε να φτάσετε στο 2015 με έργα που θα βρίσκονται στη μέση της διαδρομής. Και τι θα κάνετε με αυτά τα έργα; Θα πρέπει να τα ολοκληρώσετε με εθνικούς πόρους, γιατί είναι πολύ πιθανόν να μην μπορείτε να το κάνετε με κοινοτικούς».
Όπως ο ίδιος εξήγησε, είναι πιθανό κατά την επόμενη περίοδο, μετά τη λήξη του ΕΣΠΑ, η κοινοτική χρηματοδότηση να είναι πολύ μειωμένη.
Ο κ. Πονσέ είπε επίσης ότι τον ξαφνιάζει η πολύ χαμηλή απορροφητικότητα, αλλά και η έλλειψη ωριμότητας έργων τα οποία είναι έτοιμα να υλοποιηθούν. «Η κατάσταση», τόνισε, «δεν είναι ικανοποιητική. Θα πρέπει να διπλασιάσετε τις προσπάθειές σας».
ΝΕΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου