12.11.09

Προσλήψεις: άναψε κόκκινο στα ρουσφέτια...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νικολέττα Μουτούση
Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο που δίνει στο ΑΣΕΠ τον πρώτο λόγο στουςδιορισμούς. Τέλος στις ανισότητες στη μοριοδότηση...
Με διαβατήριο ΑΣΕΠ θα γίνονται πλέον οι διορισμοί στο Δημόσιο: το νέο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο δίνει στην ανεξάρτητη Αρχή τον πρώτο λόγο στον έλεγχο και την έγκριση όλων των προσλήψεων και εξισορροπεί τη μοριοδότηση των προσόντων.

Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται από σήμερα και για μία εβδομάδα το νομοσχέδιο, που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και σύμφωνα με

τον οποίο στόχος είναι εντός 15ημέρου να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Τρεις βασικές ανισότητες επιχειρείται να καταργηθούν με τις νέες ρυθμίσεις και συγκεκριμένα- όπως ανέφερε ο κ. Ραγκούσης- πρώτος στόχος είναι να επιτευχθεί ισότητα μεταξύ των εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα με την κατάργηση της προσαύξησης στη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας.

Οι τίτλοι σπουδών
Παράλληλα, επιδιώκεται να επέλθει ισορροπία μεταξύ αυτών που έχουν εμπειρία και αυτών που διαθέτουν τίτλους σπουδών στις προσλήψεις τακτικού προσωπικού και να εξισορροπηθούν τα κριτήρια της ανεργίας και της εμπειρίας στις προσλήψεις ορισμένου χρόνου.

«Κάνουμε ένα πρώτο βήμα να θεμελιώσουμε εκ νέου την αξιοκρατία και τη δικαιοσύνη στο σύστημα προσλήψεων», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμβάλουν με προτάσεις και ιδέες στη διαμόρφωση της τελικής ρύθμισης.

«Στο τέλος δεν θα αφήσουμε καμία απολύτως δικαιολογία, καμία πρόφαση σε κανέναν για να καταψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο, εκτός αν δεν πιστεύει στη διαφάνεια και ότι πρέπει να μπει ένα τέρμα στις πελατειακές λογικές», σχολίασε ο κ. Ραγκούσης.

Με τις νέες ρυθμίσεις όχι μόνο καταργούνται όλες οι εξαιρέσεις φορέων που είχαν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση- ΔΕΚΟ, τράπεζες ή άλλα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου στα οποία το Δημόσιο διορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο, έχει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου ή τα επιχορηγεί κατά 50%- αλλά προβλέπεται για πρώτη φορά και επέκταση σε άλλους φορείς, όπως η Βουλή. Με το νομοσχέδιο μπαίνει τέλος και στις ψευδεπίγραφες συμβάσεις έργου, με τις οποίες καλύπτονταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των φορέων. Σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση θα διατηρηθούν μόνον οι πραγματικές συμβάσεις έργου και σε κάθε περίπτωση και αυτές με το νέο καθεστώς θα πρέπει τόσο να εγκρίνονται από το ΑΣΕΠ όσο και να γίνονται με τα αντικειμενικά κριτήρια του νόμου Πεπονή- σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι σήμερα όπου οι φορείς όριζαν αυθαιρέτως τη διαδικασία και τα κριτήρια.

Αλλαγές προβλέπονται και σε γραπτούς διαγωνισμούς όπου εκτός από τη βαθμολογία στις εξετάσεις, οι υποψήφιοι θα λαμβάνουν πλέον 2 και 4 μονάδες αντίστοιχα για μεταπτυχιακά και διδακτορικά και θα μοριοδοτείται εμπειρία έως 5 έτη με 4 μονάδες.

Για τους αθλητές
Περιορισμούς βάζει το νομοσχέδιο και στα προνόμια αθλητών για διορισμό στο Δημόσιο. Ειδικότερα, καταργούνται τα προνόμια για τους επαγγελματίες αθλητές, ενώ οι υπόλοιποι θα μπορούν να διοριστούν μόνον μετά τη λήξη της αθλητικής τους δραστηριότητας. Παράλληλα, ψαλίδι μπαίνει και στις διακρίσεις και τις οργανώσεις που θα δίνουν το εισιτήριο διορισμού σε αθλητές.

Το επόμενο διάστημα θα εκδοθεί σύμφωνα με τον κ. Ραγκούση εγκύκλιος με την οποία «θα καθιερώνεται ο οδικός χάρτης των προσλήψεων». Ο υπουργός αντέκρουσε και τις αιτιάσεις πως με την υπαγωγή των προσλήψεων στο ΑΣΕΠ θα υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις.

Εκτός από τις κινήσεις ενίσχυσης της ανεξάρτητης Αρχής που θα γίνουν, ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε πως σύμφωνα με το ίδιο το ΑΣΕΠ σημαντικό μερίδιο στις καθυστερήσεις που σήμερα υπάρχουν αποδίδεται στο γεγονός πως οι φορείς κάνουν μόνοι τους τις διαδικασίες και γίνονται πολλά λάθη.

Αποτέλεσμα είναι να ακολουθεί πλήθος ενστάσεων στην εξέταση των οποίων αφιερώνεται μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, εάν το ΑΣΕΠ αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο θα αποφεύγονται τα λάθη και θα μειωθούν κατά πολύ οι χρόνοι.
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: