Ο κ. Αντώνης Σαμαράς είναι από τα ξημερώματα ο νέος πρόεδρος της ΝΔ και ο πρώτος ηγέτης της κεντροδεξιάς παράταξης της χώρας που εκλέγεται απευθείας από την κομματική βάση. Ο κ. Σαμαράς πέτυχε μια «καθαρή» νίκη από τον πρώτο γύρο έναντι της αντιπάλου του, κυρίας Ντ. Μπακογιάννη και η πολιτική δύναμη που θα αντλήσει από το εντυπωσιακό ποσοστό που αγγίζει το 55% των ψήφων θα είναι αναμφισβήτητα ιδιαίτερα μεγάλη.
Παράλληλα, το γεγονός ότι είναι ο πρώτος -στην ιστορία της ΝΔ- που εκλέγεται απευθείας από τη βάση και συγκεκριμένα από ένα εκλεκτορικό σώμα που...
έχει προαναγγείλει στο κόμμα και να προετοιμάσει το τακτικό συνέδριο της ΝΔ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο.
Τα προβλήματα
Το ότι η διαδικασία αποτέλεσε «φιάσκο» μετά τις αλλεπάλληλες διακοπές του ηλεκτρονικού συστήματος υποστήριξης, τις διαδοχικές αναβολές της ώρας λήξης της ψηφοφορίας κ.λπ., δεν μειώνει σε τίποτε την επιτυχία του Μεσσήνιου πολιτικού, κάτι που άλλωστε αναγνώρισε με ευθύτητα η κυρία Ντ. Μπακογιάννη με τη δήλωση που έκανε χθες το βράδυ πριν καν ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα από την κεντρική εφορευτική επιτροπή.
Είναι σαφές ότι στην εκλογική επιτυχία του κ. Σαμαρά συνετέλεσε αποφασιστικά η κίνηση του κ. Δημ. Αβραμόπουλου να στηρίξει την υποψηφιότητά του, όπως επίσης και η διεύρυνση της εκλογικής βάσης, γεγονός που οδήγησε με τη σειρά του στην κατάρρευση των «μηχανισμών» και στη διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας, στην οποία μετείχε και μέρος της κοινωνίας.
Οι παράγοντες που καθόρισαν -ειδικά όταν ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί της διαδικασίας και ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος- το τελικό αποτέλεσμα ήταν οι εξής:
1. Η επιλογή του κ. Σαμαρά να απευθυνθεί στην κομματική βάση της ΝΔ και να τονώσει το ηθικό των ψηφοφόρων της ΝΔ που είχε καταρρακωθεί εξαιτίας της εκλογικής συντριβής της 4ης Οκτωβρίου, την ώρα μάλιστα που η τέως υπουργός Εξωτερικών απευθυνόταν -στην εκκίνηση της προεκλογικής εκστρατείας- στο σύνολο της κοινωνίας.
2. Η επιλογή του κ. Σαμαρά να μην πολώσει το κλίμα και να μιλά διαρκώς για την ανάγκη ενότητας της παράταξης.
3. Η επιλογή της κυρίας Ντ. Μπακογιάννη να μην πάρει άμεσα αποστάσεις από την πολιτική του κ. Καραμανλή που ουσιαστικά οδήγησε στην εκλογική συντριβή της ΝΔ.
4. Η προβολή από μερίδα βουλευτών - υποστηρικτών του κ. Σαμαρά της εικόνας ταύτισης της κυρίας Μπακογιάννη με την οικογενειοκρατία και τα λεγόμενα «πολιτικά τζάκια».
5. Η δημιουργία «ρεύματος» υπέρ του κ. Σαμαρά από το σύνολο σχεδόν των δημοσκοπήσεων που προηγήθηκαν της εκλογικής «μάχης».
6. Η εικόνα που πρόβαλλε ο κ. Σαμαράς όταν μιλούσε για «καπεταναίους της ήττας», ότι η κυρία Μπακογιάννη εισηγήθηκε και στήριξε την επιλογή του κ. Καραμανλή για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
7. Η εικόνα ότι ο κ. Σαμαράς δεν είχε τον ίδιο βαθμό συνυπευθυνότητας για τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης Καραμανλή.
8. Το κλίμα του «αντι-μητσοτακισμού» που -όπως φάνηκε- εξακολουθεί να υπάρχει σε ένα σημαντικό τμήμα της κομματικής βάσης της ΝΔ.
9. Η πόλωση που τελικώς υπήρξε και η οποία συρρίκνωσε τα ποσοστά του κ. Ψωμιάδη και ώθησε τους ψηφοφόρους του προς την πλευρά του κ. Σαμαρά.
10. Η δύναμη που έχει ο κ. Σαμαράς -λόγω των θέσεών του στα εθνικά θέματα- σχεδόν στο σύνολο των νομών της Β. Ελλάδας.
Το εκλογικό αποτέλεσμα και η διαφορά που πήρε τελικά μεγάλες διαστάσεις μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων ακύρωσαν ουσιαστικά και τον ρόλο των βουλευτών.
Η κυρία Ντ. Μπακογιάννη, αν και είχε με το μέρος της τα περισσότερα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (είναι χαρακτηριστικό ότι την υποστήριξαν οι 10 από τους 11 βουλευτές της ΝΔ στη Β Αθηνών) εντούτοις ηττήθηκε. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι οι πολίτες δεν ακολούθησαν στην πλειοψηφία τους τις επιλογές των βουλευτών που πριν από έναν μήνα είχαν ψηφίσει.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΣΑΜΑΡΑ
Δυναμική αντιπολίτευση-αλλαγές στο κόμμα
Η διαμόρφωση ενός νέου εσωκομματικού τοπίου, μέσα από την αλλαγή των κατευθύνσεων στην αντιμετώπιση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είναι μια από τις άμεσες προτεραιότητες του νέου προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά.
Ο Μεσσήνιος πολιτικός θα επιχειρήσει μέσα από τις πρώτες παρουσίες του στη Βουλή να δώσει το νέο στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα ακολουθήσει, ενώ παράλληλα θα αρχίσει άμεσα την προετοιμασία για το τακτικό συνέδριο του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο.
Σε επίπεδο προσώπων, θεωρείται βέβαιη η αξιοποίηση του κ. Δημ. Αβραμόπουλου σε θέση που θα συνάδει με το «πολιτικό βάρος» του τέως υπουργού Υγείας, αλλά και του κ. Κ. Μαρκόπουλου, ενώ πολύ πιθανή θεωρείται και η παραμονή του κ. Π. Παναγιωτόπουλου στη θέση του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου της ΝΔ.
Ο κ. Ι. Τραγάκης είναι πιθανόν να αντικατασταθεί μετά την πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία θα πραγματοποιηθεί άμεσα υπό την προεδρία του κ. Σαμαρά.
Στη θέση του γενικού διευθυντή της ΝΔ είναι πιθανόν να παραμείνει ο κ. Μεν. Δασκαλάκης, ο οποίος στήριξε την υποψηφιότητα του Μεσσήνιου πολιτικού.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα προτείνει θέση στο πολιτικό συμβούλιο στην κυρία Ντ. Μπακογιάννη, ενώ πρόθεσή του είναι να αξιοποιήσει πρόσωπα που δεν στήριξαν την υποψηφιότητά του, όπως είναι ο κ. Κ. Χατζηδάκης.
Το βέβαιο είναι ότι, εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, θα συνεδριάσει άμεσα -ίσως και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας- η κεντρική επιτροπή της ΝΔ, με αποκλειστικό αντικείμενο την εκλογή νέου γραμματέα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου