6.11.09

Μετέωρο στοίχημα για 7,8 δισ. ευρώ...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά
Σε φόρους και... φοροδιαφυγή το βάρος για μείωση του ελλείμματος...
Σε τεντωμένο σχοινί επιχειρεί να ισορροπήσει ο προϋπολογισμός του 2010, καθώς προβλέπει μεν πρόσθετες δαπάνες 2,1 δισ. ευρώ για την τόνωση της ανάπτυξης και των χαμηλών εισοδημάτων, αλλά στοχεύει ταυτόχρονα σε μια μεγάλη μείωση του ελλείμματος κατά 7,8 δισ. ευρώ, με πρόσθετους φόρους και περικοπές δαπανών.

Το έλλειμμα προβλέπεται να φτάσει φέτος σε επίπεδο ρεκόρ 12,7% του ΑΕΠ- ή 30,6 δισ. ευρώ- χτυπώντας συναγερμό, καθώς αποτελεί απειλή όχι μόνο για...

υψηλότερα επιτόκια δανεισμού της χώρας, αλλά ακόμη και για χρεοκοπία, όπως δεν δίστασε να προειδοποιήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός χθες μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο για το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Ο στόχος του προϋπολογισμού είναι να μειωθεί το έλλειμμα σε μονοψήφιο ποσοστό, στο 9,4% του ΑΕΠ, το 2010. Την ίδια ώρα, το δημόσιο χρέος προβλέπεται να φτάσει φέτος το 113,4% του ΑΕΠ και θα σκαρφαλώσει κι άλλο το 2010, στα 120,8% του ΑΕΠ ή στα 294 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση επιχειρεί να πετύχει αυτήν την απαιτούμενη μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή, χωρίς όμως ιδιαιτέρως δραστικές και επώδυνες παρεμβάσεις. Ειδικότερα, τα σχέδιά της για τη μείωση του ελλείμματος είναι τα εξής:

●Προβλέπει πρόσθετους φόρους 3,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ είναι η ήδη επιβληθείσα έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις και ακίνητα, ενώ τους υπόλοιπους φιλοδοξεί να τους εισπράξει κυρίως από την αύξηση των φόρων στην περιουσία (+390 εκατ. ευρώ), την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων (+380 εκατ. ευρώ), την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την είσπραξη ενός μέρους των ληξιπρόθεσμων χρεών (+1,2 δισ. ευρώ).

●Από την άλλη πλευρά, περικόπτει δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ, που αφορούν όμως κατά κύριο λόγο καταναλωτικές και λειτουργικές δαπάνες (-910 εκατ. ευρώ).

●Για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων περιορίζεται σε μια αύξηση 1,5%, που θα καλύψει οριακά- αν καλύψει- τον πληθωρισμό.

●Μια περαιτέρω μείωση των δαπανών κατά 1,9 δισ. ευρώ επιτυγχάνεται επειδή δεν επαναλαμβάνεται στο σύνολό της η φετινή δαπάνη για την εξόφληση των οφειλών των νοσοκομείων (-1,4 δισ. ευρώ) και περιορίζονται τα εξοπλιστικά προγράμματα (-500 εκατ. ευρώ).

●Τέλος, το έλλειμμα μειώνεται κατά 750 εκατ. ευρώ από τη μείωση του ελλείμματος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, επειδή προβλέπεται μεγάλη αύξηση των εισροών από την Ευρωπαϊκή Ένωση (+1,6 δισ.), η οποία υπερκαλύπτει την προβλεπόμενη αύξηση των δαπανών του συγκεκριμένου προγράμματος (κατά 800 εκατ. ευρώ).

Οι παροχές
Από την άλλη πλευρά, στα στενά περιθώρια που αφήνει η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, η κυβέρνηση θέλει να φανεί συνεπής στις προεκλογικές της υποσχέσεις, κι έτσι ο προϋπολογισμός προβλέπει, μεταξύ άλλων:

●Αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 5% (+100 εκατ. ευρώ)

●Αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση (+1 δισ. ευρώ μαζί με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων)

●Αύξηση των αγροτικών συντάξεων (+350 εκατ. ευρώ)

●Αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες (+150 εκατ. ευρώ).

●Χορήγηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης (+500 εκατ. ευρώ η β΄ δόση)

●Πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών (+70 εκατ. ευρώ).

Την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού δυσχεραίνει και το γενικό οικονομικό περιβάλλον. Η οικονομία θα κινηθεί σε συνθήκες ύφεσης, αφού ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3%.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: