17.10.09
Δραματικό SΟS για έλλειμμα-χρέος
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ
Γιώργος: Εθνική ανάγκη να αντιμετωπιστεί δραστικά και δίκαια η κατάσταση
Δραματική προειδοποίηση ότι η χώρα έχει περιέλθει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας του ελλείμματος και τους δημόσιου χρέους απηύθυνε χθες το βράδυ ο Γιώργος Παπανδρέου ανοίγοντας τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Περιγράφοντας με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση στην οποία παρέλαβε τη χώρα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε μια ιστορική φράση του Ανδρέα Παπανδρέου την οποία ο ηγέτης του Κινήματος είχε πει...
παραλαμβάνοντας σε ανάλογη χαώδη κατάσταση την οικονομία το 1993: «Ή θα αφανίσουμε το δημόσιο χρέος ή το χρέος θα αφανίσει τη χώρα».
Φιλολαϊκά μέτρα. Ο Πρωθυπουργός, που δεσμεύθηκε ότι θα μιλάει με κάθε ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό, εξήγγειλε σειρά φιλολαϊκών μέτρων για την ανακούφιση των χαμηλότερων εισοδηματικά τάξεων, όπως 30 ευρώ αύξηση στις συντάξεις του ΟΓΑ αναδρομικά, έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης ώς το τέλος του χρόνου, πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για έναν χρόνο κ.λπ. Τόνισε ότι θα αποφύγει να δηλώνει ότι «φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι», ξεκαθάρισε όμως ότι «σήμερα τα δημόσια οικονομικά είναι σε πρωτοφανή κατάσταση. Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν δημοσιονομικό εκτροχιασμό χωρίς προηγούμενο (...) Αποτελεί εθνική ανάγκη να αντιμετωπίσουμε δραστικά αλλά και δίκαια αυτήν την κατάσταση». Χρησιμοποιώντας όρους για την οικονομία, όπως ότι η κατάστασή της «είναι εκρηκτική» και ότι «πηγαίνουμε συνεχώς προς τα πίσω», ανέφερε ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη απογραφή με τη συνδρομή της Τραπέζης της Ελλάδος και επισήμανε πως σήμερα «είναι η δυσκολότερη στιγμή για την οικονομία από το 1993, όταν πάλι μια κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε παραδώσει την οικονομία σε ύφεση και τα δημόσια οικονομικά με τεράστιο έλλειμμα και χρέος». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι το έλλειμμα θα έχει το 2009 διπλάσιο μέγεθος από αυτό που ισχυριζόταν η προηγούμενη κυβέρνηση πριν από 10 ημέρες.
Κατά τον κ. Παπανδρέου ωστόσο, το μεγαλύτερο έλλειμμα αφορά την πολυδιάστατη κρίση διακυβέρνησης: ηθικής, αξιών, θεσμών και εμπιστοσύνης. Πρόκειται, είπε, για το έλλειμμα που έφερε την απαξίωση των πάντων και δημιούργησε στους Έλληνες το συναίσθημα τηςαπελπισίας, της ανημπόριας, της καταρράκωσης της αυτοπεποίθησης ενός ολόκληρου λαο.nea.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου