9.10.09

Πακέτο SΟS για την οικονομία...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά
Μέτρα - ανάσα για δανειολήπτες, χαμηλόμισθους και αγορά...
Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών προχώρησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα, βάζοντας στον πάγο τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων αλλά και στέλνοντας τους φορολογούμενους στο ταμείο της Εφορίας για ΕΤΑΚ και έκτακτη εισφορά.
Παράλληλα, αρχίζει την ψήφιση των νομοσχεδίων για τη στήριξη της οικονομίας και την ανακούφιση των ασθενέστερων στρωμάτων με 3 δισ. ευρώ.
Όλοι αυτοί οι «λογαριασμοί» υπολογίζονται με...
ακρίβεια από το οικονομικό επιτελείο, καθώς η δημοσιονομική εκτροπή ειναι σοβαρή, με το δημόσιο χρέος να έχει φτάσει στα 292,3 δισ. ευρώ το εξάμηνο, υψηλότερα κατά 17,6 δισ. ευρώ από τον ετήσιο στόχο, όπως ανακοινώθηκε χθες. Την ίδια ώρα, η οικονομική δραστηριότητα βυθίζεται με το ΑΕΠ να προβλέπεται στο-1,5% φέτος, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, κάτι που φουντώνει το πρόβλημα της ανεργίας αλλά και εκμηδενίζει τα έσοδα του προϋπολογισμού.

«Τα στοιχεία ειναι ανησυχητικά», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος, μετά τη σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, με συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου και των υπουργών Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λ. Κατσέλη. Όπως διευκρίνιζαν πάντως πηγές της Τραπέζης της Ελλάδος, η εκτίμηση του κ. Προβόπουλου για έλλειμμα 9%-10% του ΑΕΠ βασίζεται στα στοιχεία του γ΄ τριμήνου και μπορεί να συγκρατηθεί αν ληφθούν άμεσα μέτρα.

«Η κατάσταση της οικονομίας είναι πολύ σοβαρή», σχολίασε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας μάλιστα ότι για τον λόγο αυτό θα ασχολείται προσωπικά ο Πρωθυπουργός με τα συναφή θέματα.

Οι λογαριασμοί
Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν από την προηγούμενη κυβέρνηση, υψηλά ιστάμενη πηγή του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε χθες τα εξής:

1Οι φορολογούμενοι δεν θα αποφύγουν την πληρωμή του ΕΤΑΚ για το 2008 και το 2009. Για το επόμενο έτος πάντως δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι το ΕΤΑΚ θα καταργηθεί ενώ είναι γνωστή η πρόθεση της κυβέρνησης για επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με αρκετά κλιμάκια και υψηλό αφορολόγητο όριο, όπως και των φορολογιών κληρονομιών και γονικών παροχών.

2Θα πληρωθεί επίσης η έκτακτη εισφορά που επεβλήθη για φέτος στα υψηλά εισοδήματα εκτός κι αν υπάρξει στο μεταξύ τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Η εκδίκαση της πρώτης αγωγής κατά της έκτακτης εισφοράς από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έχει προσδιοριστεί για τις 27 Οκτωβρίου και η απόφαση που θα εκδοθεί αναμένεται να αποτελέσει τον πιλότο και για τις υπόλοιπες σχετικές α

ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ

η οικονομική δραστηριότητα με το ΑΕΠ να προβλέπεται στο-1,5% φέτος, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις

γωγές που έχουν κατατεθεί στα διοικητικά δικαστήρια. «Προφανώς θα σεβαστούμε την όποια απόφαση της Δικαιοσύνης», δήλωσε το ίδιο κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για επιστροφή χρημάτων στους φορολογούμενους στον βαθμό που κριθεί παράνομη η επιβολή της έκτακτης εισφοράς. Νωρίτερα πάντως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να την αποσύρει καθώς η κατάσταση στο μέτωπο του ελλείμματος είναι ήδη τραγική και όπως λένε στελέχη της «η έκτακτη εισφορά και το ΕΤΑΚ αποτελούν τον λογαριασμό της Ν.Δ.».

3Θα ισχύσουν και τα νέα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία αυξήθηκαν από 50 έως και 150 ευρώ, ενώ στα Ι.Χ. άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών θα πληρωθεί ο ειδικός φόρος, ο οποίος κυμαίνεται από 150 έως και 650 ευρώ, τουλάχιστον φέτος. Η αποστολή των ειδοποιητηρίων αναμένεται τον επόμενο μήνα. 4Σε ισχύ παραμένει και η έκτακτη εισφορά για τα σκάφη αναψυχής (άνω των 10 μέτρων για τα μηχανοκίνητα και άνω των 15 μέτρων για τα ιστιοφόρα). Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά, η οποία ανάλογα με το μήκος του σκάφους φτάνει τα 1.300 ευρώ ανά μέτρο. Εκτός από την έκτακτη εισφορά, οι κάτοχοι σκαφών αναψυχής πληρώνουν και τον ειδικό ετήσιο φόρο.

Οι εκκρεμότητες
Ημιυπαίθριοι και απόσυρση είναι από τα μέτρα που θα αλλάξουν. Προς το παρόν, όπως διευκρινίστηκε, θα γίνουν τα εξής:

1Το σχέδιο για την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων παγώνει, καθώς έχει σοβαρό πρόβλημα. Θα υπάρξει συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να αποφασιστούν οι περαιτέρω χειρισμοί επί του θέματος. Δεν αναμένεται να δημιουργηθεί πρόβλημα με την όποια απόφαση ληφθεί, καθώς μέχρι τώρα ελάχιστοι έχουν σπεύσει να πληρώσουν.

2Σε ισχύ παραμένει το μέτρο της απόσυρσης και όσοι θέλουν μπορούν τώρα να επωφεληθούν, αλλά δεν αποκλείονται τροποποιήσεις στη συνέχεια. Με δεδομένο ότι το μέτρο της απόσυρσης προβλέπεται σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή εντός 40 ημερών από τη σύστασή της σε Σώμα, οι όποιες αλλαγές αναμένεται ότι θα είναι άμεσες.

Η στήριξη
Η πρόβλεψη για μείωση του ΑΕΠ κατά 1,5% κάνει ακόμη πιο αναγκαία την εφαρμογή των δεσμεύσεων της κυβέρνησης για πακέτο στήριξης της ανάπτυξης και των ασθενέστερων εισοδηματικών ομάδων με 2,5-3 δισ. ευρώ, εκτιμά το οικονομικό επιτελείο. Ορισμένα από τα μέτρα θα θεσπιστούν πριν από το τέλος του έτους και άλλα μετά. Έτσι, προγραμματίζονται:

● Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την προστασία του δανειολήπτη που θα δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης και απαλλαγής οφειλών σε όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Αυτό θα είναι πιθανότατα το πρώτο νομοσχέδιο.

● Η χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης, που θα χορηγηθεί σε όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 10.500 ευρώ. Με βάση τη σχετική πρόταση νόμου, που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση, εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται περί τα 500 ευρώ.

● Οι αλλαγές στη φορολογία που θα γίνουν έπειτα από διαβούλευση και θα καθυστερήσουν μέχρι τον επόμενο χρόνο (Ιανουάριο με Μάρτιο). «Δεν θα αιφνιδιάσουμε την αγορά», δήλωσε το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο πάντως μίλησε για ριζικές αλλαγές.

Εξάλλου, η κ. Κατσέλη δήλωσε χθες ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθούν στη Βουλή τα εξής δύο νομοσχέδια:

● Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, που προβλέπει απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης των επιχειρήσεων με υπηρεσίες μιας στάσης.

● Για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά, που θα προβλέπει και το πάγωμα για έναν χρόνο των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω κρίσης.

Μένει ο Προβόπουλος
«Αστεία πράγματα», χαρακτήρισε υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών την πληροφορία ότι δήθεν η κυβέρνηση έχει επιδιώξει την αντικατάσταση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. «Δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής του κ. Προβόπουλου. Θέλουμε να μας συνδράμει στο έργο μας», διαβεβαίωσε. Σήμερα, εξάλλου, πραγματοποιείται νέα συνάντηση του κ. Προβόπουλου με τον κ. Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: