Η πρώτη προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ που έμελλε να υλοποιηθεί ήταν η κατάργηση των stage στο Δημόσιο. Μετά την πρωτοβουλία του Α. Λοβέρδου να θέσει το ερώτημα «τι κάνουμε», το θέμα εξετάστηκε χθες στη σύσκεψη του «πρωινού καφέ» (Γ. Παπανδρέου, Θ. Πάγκαλος, Χ. Παμπούκης, Γ. Ραγκούσης. Γ. Παπακωνσταντίνου, Δ. Ρέππας, Γ. Πεταλωτής, Φ. Πετσάλνικος, Χρ. Παπουτσής κ.ά.).
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος έκανε λόγο για...
«εξόφθαλμες προεκλογικές και πελατειακές προσλήψεις σε δημόσιους φορείς, που είχαν ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των σχετικών δαπανών».
Αναφερόμενος συνολικά στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τόνισε πως «θα δούμε ποιες είναι πραγματικά αναγκαίες» και συμπλήρωσε με νόημα πως «υπάρχει μία αρχή και την τιμούμε απολύτως, η αρχή της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων». «Κύρια αρχή μας είναι ότι υπάρχει μια παράνομη διαδικασία όλα αυτά τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, όπου και ο τρόπος επιλογής είναι τελείως παράνομος», ανέφερε για το ίδιο θέμα ο Γ. Πεταλωτής.
Ο Αν. Λοβέρδος που έθεσε το θέμα με τα Stage
Ο Αν. Λοβέρδος που έθεσε το θέμα με τα Stage
«Γραφεία»
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον κύριο ρόλο τον είχαν «βουλευτικά και κομματικά γραφεία», με αποτέλεσμα οι νέοι «αντί να μαθητεύουν, αντί να αποκτούν επαγγελματική εμπειρία, εργάζονται και καλύπτουν ανάγκες του Δημοσίου».
Παρ όλα αυτά, η κυβέρνηση είναι από επιφυλακτική έως αρνητική στο αν όσοι έχουν συμμετάσχει σε προγράμματα stage θα πρέπει να πριμοδοτηθούν με μόρια, όπως προβλέπει ο νόμος Παυλόπουλου.
«Επειδή, όμως, υπάρχει μια εκκρεμότητα και μια αναστάτωση με τα άτομα που εργάζονται σήμερα με προγράμματα stage, εμείς θα προχωρήσουμε σε μια ευρεία δημόσια διαβούλευση, έτσι ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον», σημείωσε ο Γ. Πεταλωτής. Αφησε έτσι ένα παράθυρο, αν και το κλίμα στους κόλπους της κυβέρνησης για το μέλλον των συγκεκριμένων εργαζομένων είναι αρνητικό.
Σε ενίσχυση των θέσεών της η κυβέρνηση επεσήμανε χθες και το ενδεχόμενο κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Οι συνέπειες που μπορούμε να έχουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πολύ πιθανές.
Και ακριβώς τέτοιες συνέπειες, πέραν των άλλων παραμέτρων, θέλουμε να αποτρέψουμε», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Εμείς είχαμε αντιδράσει στη Βουλή, ως αντιπολίτευση, με τον νόμο που έφερε και ψήφισε η ΝΔ, όπου έδινε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μοριοδότησης στους εργαζομένους με stage και θα ακολουθήσουμε αυτή την πολιτική μας», προσέθεσε και ανακοίνωσε πως το ΠΑΣΟΚ θα αλλάξει τον σχετικό νόμο.
Στο πλαίσιο αυτό απέρριψε και τη σκέψη ότι οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να εγείρουν αξιώσεις μονιμοποίησης: «Δεν έχω υπόψη μου κάποιο νόμο που να προβλέπει ότι όσοι εργάζονται 24 μήνες με τα προγράμματα stage μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα μονιμοποίησης».
Διέψευσε, τέλος, τις πληροφορίες για διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση εργάζεται συλλογικά και οι αποφάσεις της είναι συλλογικές».
ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου