20.10.09

Τελεσίγραφο για σκληρά μέτρα...


Ζ. Κ. Γιουνκέρ: Το παιχνίδι τελείωσε για την Ελλάδα ...
Ο κοινοτικός επίτροπος ο κ. Χ. Αλμούνια και ο πρόεδρος του Εurogroup κ. Ζ. Κ. Γιουνκέρ απηύθυναν χθες αυστηρή προειδοποίηση στον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για τη λήψη σκληρών μέτρων με τον προϋπολογισμό του 2010 για τη μείωση του ελλείμματος
Αυστηρή προειδοποίηση στην Ελλάδα απηύθυναν χθες από το Λουξεμβούργο ο πρόεδρος της ευρωζώνης κ. Ζ. Κ Γιουνκέρ, ο κοινοτικός επίτροπος κ. Χ. Αλμούνια και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζ. Κ. Τρισέ να
καταβάλει σοβαρή προσπάθεια για τη βελτίωση των οικονομικών της και για τη μείωση του ελλείμματος,
Παράλληλα ζήτησαν να επιδείξει σοβαρότητα στην παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων. Οι κοινοτικοί εταίροι μας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του eurogroup έστειλαν ουσιαστικά τελεσίγραφο στη νέα κυβέρνηση να λάβει μέτρα με τον προϋπολογισμό του 2010, προκειμένου να ξεκινήσει η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που έχει ξεφύγει και ανέρχεται στα επίπεδα του 12% του ΑΕΠ.

«Το παιχνίδι τελείωσε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιουνκέρ αναφερόμενος στις συνεχείς αλλαγές των εκτιμήσεων για το έλλειμμα από την προηγούμενη κυβέρνηση. Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Αλμούνια έκανε γραπτή δήλωση στην οποία αναφέρει ότι «ανησυχώ σοβαρά για τις σημαντικές νέες στατιστικές ανακρίβειες» και προσθέτει ότι «η υιοθέτηση ενός φιλόδοξου προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας για τα επόμενα χρόνια συνοδευόμενου από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας είναι η πρώτη προτεραιότητα για την Ελλάδα. Εύχομαι στην προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2010 να επιδειχθεί αυτή η αποφασιστικότητα, ώστε να μπουν τα δημόσια οικονομικά επιτέλους σε ένα βιώσιμο δρόμο».

Ουσιαστικά οι κοινοτικοί αξιωματούχοι ζητούν από τη νέα κυβέρνηση να λάβει μέτρα με τον προϋπολογισμό του 2010 ώστε να επιτευχθεί σοβαρή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, διαμηνύοντας ότι θα απαντήσουν σχετικά με το αίτημα της παράτασης- για τον χρόνο της δημοσιονομικής προσαρμογής- αφού αξιολογήσουν τα μέτρα αυτά. Ο κ. Γιουνκέρ μάλιστα είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει στο αίτημα της Ελλάδας όταν και όποτε κρίνει σκόπιμο. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι είναι σημαντικό να βελτιωθεί η κατάσταση της Ελλάδας το συντομότερο δυνατό.

Από την πλευρά του ο κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι το θέμα των στατιστικών ανακολουθιών έχει κατ΄ επανάληψη παρατηρηθεί στην περίπτωση της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι επιτέλους η Ε.Ε. θέλει σοβαρά στατιστικά στοιχεία. Πάντως και οι τρεις κοινοτικοί αξιωματούχοι είπαν ότι καλωσόρισαν τον κ. Παπακωνσταντίνου και εξέφρασαν την ελπίδα να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.O κ. Παπακωνσταντίνου είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον επίτροπο οικονομικών υποθέσεων της Ε.Ε. κ. Χ. Αλμούνια, ενώ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ και Λουκά Παπαδήμο αντίστοιχα, στο περιθώριο του συμβουλίου.

Ήταν η πρώτη «βουτιά» του κ. Παπακωνσταντίνου στα δύσκολα και όπως ήταν αναμενόμενο δεν πήρε συγκεκριμένη απάντηση εκ μέρους της Κομισιόν, που περιμένει συγκεκριμένα στοιχεία και δεσμεύσεις πριν λάβει τις αποφάσεις της για μια χώρα από την πρακτική της οποίας έχει πικρή πείρα τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε, ο στόχος του Έλληνα υπουργού ήταν να κερδίσει ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της αξιοπιστίας.

Εν μέσω επεισοδίων- στο κατά τα άλλα ήρεμο Λουξεμβούργο- λόγω των διαδηλώσεων Ευρωπαίων αγροτών που διαμαρτύρονταν για την απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος, με αφορμή την παράλληλη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Γεωργίας, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποκλείστηκαν από το κτίριο του συμβουλίου και τελικά υποχρεώθηκαν να αλλάξουν τόπο συνεδρίασης. Κατέφυγαν σε πύργο στα προάστια της πόλης, όπου άρχισαν καθυστερημένα τις εργασίες του συμβουλίου. Δίπλα στα οδοφράγματα όμως, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε ήδη αρχίσει τις επαφές του με τον κ. Αλμούνια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως έγινε γνωστό, περιμένει αύριο από την Αθήνα να της στείλει τα επικαιροποιημένα και επίσημα στοιχεία για το έλλειμμα του 2008 και του 2009.

Με βάση αυτά θα ξεκινήσει την αξιολόγησή της για το αίτημα να δοθεί παράταση στην Ελλάδα ώς το 2012 τουλάχιστον, ενδεχομένως δε και ώς το 2013, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα της κάτω από το 3% του ΑΕΠ της.

Η νέα εκτίμηση
Ο κ. Παπακωνσταντίνου μετέφερε ήδη, όμως, τα στοιχεία που παρουσίασε και προχθές στη Βουλή, ότι δηλαδή το έλλειμμα του προϋπολογισμού προβλέπεται να φθάσει τα 30 δισ. ευρώ φέτος ή το 12% του ΑΕΠ, σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος. Είπε επίσης ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μειώσει το έλλειμμα σε μονοψήφιο ποσοστό το 2010. Για το 2008, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα εκτίμηση της κυβέρνησης (η οποία «διορθώνει» αυτήν της προκατόχου της, για έλλειμμα 5,7%, που είχε σταλεί από την ΕΣΥΕ λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές) είναι ότι το έλλειμμα έφθασε περίπου το 6,5% του ΑΕΠ. Εξάλλου, ο Έλληνας υπουργός, που συνοδεύεται στο Λουξεμβούργο από τον υφυπουργό κ. Φ. Σαχινίδη, είπε ότι τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση: 1) Θα είναι μόνιμα και όχι ευκαιριακά 2) Θα αφορούν όχι μόνο τα έσοδα, αλλά και τις δαπάνες και 3) Θα συνοδεύονται από διαρθρωτικού χαρακτήρα αλλαγές, ώστε να θεραπευθούν χρόνια προβλήματα της οικονομίας.
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: