6.10.09

Φιλετάκια...

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΣΥΝΕΒΗ ΚΑΝΑ χρόνο πριν η Ν.Δ. κερδίσει την εξουσία το 2004. Γιώργος Σουφλιάς και Γιώργος Αλογοσκούφης πήγαν ένα μεσημέρι στην «Αίγλη» του Ζαππείου να φάνε μαζί ένα φιλέτο. Προφανώς, ο Κώστας Καραμανλής είχε την ελπίδα πως, αν τα ΄λεγαν λιγάκι, θα σταματούσαν να τρώγονται.

ΔΕΝ ΣΥΝΕΒΗ ποτέ. Η αντιπαράθεση Σουφλιά και Αλογοσκούφη άρχισε το 2001 κι είχε ως μόνιμο πεδίο την οικονομία. Άλλοτε ήταν σιωπηλός ανταρτοπόλεμος κι άλλοτε ανοιχτή σύρραξη με αεροπλάνα, πλοία και κανόνια, ενώ ...
υπήρξαν μικρά διαστήματα ένοπλης ειρήνης. Ο οικονομολόγος από το Λόντον Σκουλ οφ Εκονόμικς που έπαιζε τένις κι ο Σαρακατσάνος που αγαπούσε το τσίπουρο και κρυφογελούσε όταν τον έλεγαν δεξιό, περιφρονούσαν ο ένας τον άλλον με χιούμορ. Και δεν συμφώνησαν ποτέ. Ανακοίνωσαν όμως την αποχώρησή τους από την πολιτική την ίδια μέρα - χθες!- με διαφορά μερικών ωρών.

Ο ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ, τσάρος της Οικονομίας στην Α΄ Αθηνών, απέτυχε να εκλεγεί. Ο Σουφλιάς εξέδωσε μια ηρωική και ακατανόητη δήλωση μιάμισης σελίδας, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ήττας και παραιτούμενος από την πρώτη θέση της λίστας Επικρατείας.

ΠΩΣ ΦΘΑΣΑΜΕ εκεί; Είναι απλό. Ο Αλογοσκούφης, ενώ ήξερε οικονομικά, υστέρησε πολιτικά. Έτσι, κατέληξε έρμαιο της αδράνειας του Καραμανλή που έσπρωχνε πάντοτε μπροστά τις δύσκολες αποφάσεις για την οικονομία. Ώσπου ήρθε η κρίση και μας ξετίναξε δημοσιονομικά. Ο Σουφλιάς, ενώ ήξερε πολιτική, υστερούσε στα οικονομικά. Με τη γνωστή επιμονή της τρίτης ηλικίας, έφθειρε τον Αλογοσκούφη και κατάφερε τον Ιανουάριο του 2009 να πάρει τα ηνία της οικονομίας. Όχι ο ίδιος, αλλά ως άτυπος αντιπρόεδρος ενός υπουργικού διευθυντηρίου. Το αποτέλεσμα ήταν να πέσει η χώρα έξω μέσα σε εννέα μήνες και να πέσει η Ν.Δ. σε τρύπα δέκα μονάδων.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ αγαπά την ταπείνωση. Τον Αλογοσκούφη πέρασαν σε σταυρούς Πιπιλή, Βόζεμπεργκ και Κουντουρά. Τον Σουφλιά απειλούν με λιθοβολισμό Λιάπης, Τσιτουρίδης και Μιχαλολιάκος. ΟΜΟΛΟΓΟΥΜΕΝΩΣ, Η ταυτόχρονη έξοδος Γιώργου και Γιώργου από σκηνής αποτελεί θαυμαστό επίτευγμα του αόρατου σκηνοθέτη της δημόσιας ζωής.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: