27.10.09

Μέτρα-"ασπίδα" κατά της υπερχρέωσης στο νομοσχέδιο για τους δανειολήπτες...

Οι δανειολήπτες θα μπορούν να ρυθμίσουν την εξόφληση των χρεών τους με ευνοϊκότερους όρους αλλά και να απαλλαγούν από αυτά, εφόσον τα εξυπηρετήσουν για μία περίοδο. Επιπλέον κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις ελέγχου, δίνεται η δυνατότητα και στα νοικοκυριά που ζουν υπό εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν έστω ακόμα και μικρό μέρος των χρεών τους, να επιτύχουν τον απεγκλωβισμό από την υπερχρέωση.

Αυτά προβλέπει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο για τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες που θα αναρτηθεί σήμερα στις 8 το βράδυ στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης, βάσει του...
οποίου θα ξεκινήσει η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης.

«Είναι επιθυμητή, χρήσιμη και αναγκαία για τη δημοκρατία μας, η υποβολή συγκεκριμένων παρατηρήσεων και σχολίων από πολίτες, επιστημονικούς, κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, κατ’ άρθρο, προκειμένου να αντληθούν χρήσιμες προτάσεις και να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή αποδοχή της κοινωνίας, για ένα τόσο σημαντικό κοινωνικοοικονομικό ζήτημα» ανέφερε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη και συμπλήρωσε ότι η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009, οπότε και θα κατατεθεί ως σχέδιο νόμου για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να ρυθμίσουν την εξόφληση των χρεών τους με ευνοϊκότερους όρους αλλά και να απαλλαγούν από αυτά, εφόσον εξυπηρετήσουν για μία περίοδο – τριών έως πέντε ετών- ένα μέρος των χρεών, το οποίο καθορίζεται από το Δικαστήριο και δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 10% των οφειλών.

Επιπλέον κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις ελέγχου, δίνεται η δυνατότητα και στα νοικοκυριά που ζουν υπό εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες και αδυνατούν να εξυπηρετήσουν έστω ακόμα και μικρό μέρος των χρεών τους, να επιτύχουν τον απεγκλωβισμό από την υπερχρέωση.

Παράλληλα, προστατεύεται η πρώτη κατοικία του οφειλέτη ενώ η απαλλαγή του από τα χρέη, μπορεί να γίνει μόνο μία φορά.

Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις όπως χρόνιας ανεργίας, σημαντικών προβλημάτων υγείας και εξαιρετικά χαμηλού εισοδήματος είναι δυνατός ο προσδιορισμός χαμηλότερων ή και μηδενικών καταβολών. Ταυτόχρονα, το Δικαστήριο μπορεί να επανεξετάζει κάθε οκτώ μήνες ή και νωρίτερα -αυτεπαγγέλτως ή μετά από αίτηση του οφειλέτη ή πιστωτή- την εξακολούθηση της συνδρομής των προϋποθέσεων βάσει της οποίας εκδόθηκε η απόφαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: