Του ΑΝΤ. ΚΑΡΑΚΟΥΣΗ
Την περασμένη Πέμπτη το πρωί ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ μπήκε φουρτουνιασμένος στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΕCΒ στη Φραγκφούρτη. Την προηγούμενη Δευτέρα και την Τρίτη είχε βρεθεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στις συνόδους του Εurogroup και του Εco/Fin. Εκεί είχε ενημερωθεί από πρώτο χέρι για τις οικονομικές εξελίξεις στη Γηραιά Ηπειρο και είχε ακούσει αυτοπροσώπως τον δικό μας υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να περιγράφει το ελληνικό πρόβλημα και να
ανακοινώνει την εκτόξευση του ελλείμματος στο 12,5% του ΑΕΠ, δηλώνοντας περίλυπος: «Αντιλαμβάνομαι το πρόβλημα αξιοπιστίας, αλλά δυστυχώς αυτό είναι το αποτέλεσμα της δημοσιονομικής καταγραφής που έκανε η νεοεκλεγείσα κυβέρνησή μας».
Προφανώς με αυτή την παράσταση στον νου άρχισε να ενημερώνει, ως είθισται, τους υφισταμένους του στις εθνικές κεντρικές τράπεζες για όσα συζητήθηκαν στα δύο βασικά όργανα της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, ξεκινώντας από την ελληνική περίπτωση.
▅ Η ελληνική πρωτοτυπία
Κατά τις διηγήσεις, ο κ. Τρισέ ήταν οργισμένος και δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν να εμφανίζονται, με διαφορά δύο μηνών, διπλάσια ελλείμματα. Ως γνωστόν, πριν από τις εκλογές ο απελθών υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου είχε αποδεχθεί για το τρέχον έτος ελλείμματα της τάξεως του 6% του ΑΕΠ και αντιστοίχως είχε ενημερώσει τις ευρωπαϊκές οικονομικές αρχές. Από το 6% όμως έως το 12,5% υπάρχει απόσταση μεγάλη. Τέτοιου μεγέθους αποκλίσεις θεωρούνται αδιανόητες για τα ήθη των ευρωπαίων κεντρικών τραπεζιτών και μη εξηγήσιμες. Τα πράγματα για τον γάλλο πρόεδρο της ευρωτράπεζας είναι καθαρά. Αντιμετωπίζει, κατά τα φαινόμενα, την απόκλιση των 6,5 μονάδων στο έλλειμμα ως καθαρή απόκρυψη. Και επειδή υπήρξε το προηγούμενο της περιβόητης απογραφής του 2004, θεωρεί την πράξη επαναλαμβανόμενη και ως τέτοια την αναδεικνύει σε μείζον θέμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξιοπιστία της χώρας μας. Οπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, αυτή τη στιγμή το κλίμα για την Ελλάδα δεν είναι καθόλου ευχάριστο και υπάρχει σοβαρή ανησυχία για το τι θα γίνει στο μέλλον. Οι ευρωπαϊκές οικονομικές αρχές εκφράζουν πλέον σοβαρές επιφυλάξεις και για την ακρίβεια των νέων αριθμών. Πίσω από τις κλειστές πόρτες στις Βρυξέλλες και στη Φραγκφούρτη θεωρούν και το 12,5% επισφαλές, και συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι δεν περιλαμβάνονται σε αυτό τα χρέη των νοσοκομείων και πιθανώς άλλες μη καταγεγραμμένες δαπάνες από το εθνικό λογιστικό σύστημα.
Το χειρότερο όμως είναι ότι πλέον καλλιεργούνται αμφιβολίες για το κατά πόσον η νέα κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, στην οποία κατά γενική ομολογία έχει περιέλθει η χώρα. Δεν αμφιβάλλουν για τις καλές προθέσεις του κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά ανησυχούν αν αυτές αρκούν, αν είναι ικανές να προσφέρουν τη διεκδικούμενη διέξοδο. Οπως επισημαίνεται από τα ευρωπαϊκά οικονομικά κέντρα, προκαλεί αρνητική εντύπωση η αναντιστοιχία που εμφανίζεται μεταξύ της περιγραφής του προβλήματος και των ακολουθούμενων πολιτικών. Επικρίνουν μάλιστα με ένταση την εμμονή της νέας κυβέρνησης σε πολιτικές διεύρυνσης των ελλειμμάτων. Δεν κατανοούν στις Βρυξέλλες και στη Φραγκφούρτη πώς είναι δυνατόν σε αυτές τις δημοσιονομικές συνθήκες να προσφέρονται παροχές και αυξήσεις μισθών ειδικά στον στενό δημόσιο τομέα ή ακόμη να συζητείται η αναίρεση έστω μικρορυθμίσεων για τις συντάξεις που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Επί της ουσίας αμφιβάλλουν αν έχει κατανοηθεί πλήρως, σε όλα τα επίπεδα ηγεσίας στην Ελλάδα, η κρισιμότητα των οικονομικών συνθηκών και αν γίνονται αντιληπτές οι συνέπειες από τυχόν διατήρηση του κλίματος αναξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής.
BHMA.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου