13.10.09

Αλμανάκ...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕ όλα. Ακόμη και μούσι άφησε. Ωστόσο, ο Παύλος Γερουλάνος πάντα ξεχώριζε μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Όπως ξεχωρίζει και στην πρώτη κυβέρνηση Παπανδρέου.
ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ οικογενειακό βιογραφικό που είναι επιπέδου Αλμανάκ ντε Γκοτά; Φταίνε οι σπουδές στην Αμερική; Φταίει το γεγονός ότι δεν είναι εύκολα προσεγγίσιμος- κι ας είναι ευγενής από κούνια; Ό,τι κι αν φταίει, ο Παύλος ουδέποτε έδεσε με το ΠΑΣΟΚ. Έδεσε όμως με τον Γιώργο Παπανδρέου. Και όχι πρόσφατα. Ο σύνδεσμος του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον Παύλο χρονολογείται από...

τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, όταν ήταν γείτονες στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης. Ο Γιώργος έκανε τότε ένα πέρασμα από το Χάρβαρντ. Ο Γερουλάνος ήταν στο ΜΙΤ.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ είναι γνωστή. Ο Παπανδρέου τον είχε πάντα μαζί. Στο υπουργείο Εξωτερικών και στη Χαριλάου Τρικούπη. Στη Μαυρομιχάλη και στην Ιπποκράτους. Στο έδαφος και στον αέρα. Στα αεροπλάνα, ο Παπανδρέου είχε συνήθως τον Γερουλάνο να κάθεται στη διπλανή θέση. Γιατί; Για να μην πηγαίνει και κάθεται πλάι του ο καθένας και τον ζαλίζει με τα «Πρόεδρε, να σου πω αυτό» και «Πρόεδρε, πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις εκείνο...».

ΕΧΕΙ ΕΝΑ - μόνο- κοινό με τον Χάρη Παμπούκη. Φεύγει κάθε φορά για να ξαναγυρίσει- σε καλύτερη θέση. Μετά τις εκλογές του 2004 ιδιώτευσε για λίγο. Πριν κλείσει χρόνος επανήλθε ως διευθυντής Γραφείου του Παπανδρέου. Μετά την τραυματική ήττα των εκλογών του 2007, στην ανασύνταξη της στενής παπανδρεϊκής ομάδας, ο Παύλος ανέλαβε την πίσω πλευρά της επικοινωνίας. Ποιοτικές έρευνες- τα γνωστά «φόκους γκρουπς»- ώστε να φανεί τι σκέπτεται η κοινωνία. Πολιτική διαφήμιση και προεκλογικά σποτ. Ο πρώτος τομέας ήταν ευαίσθητος, καθώς από το 2004 ώς το 2008 τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δεν ήταν ευχάριστα για το ΠΑΣΟΚ. Το δεύτερο αντικείμενο ήταν επίσης ευαίσθητο, αφού το χειριζόταν κατά παράδοση ένας κύριος που λεγόταν Κώστας Λαλιώτης.

ΑΛΛΑ Ο Παύλος δεν είναι τύπος που τσακώνεται, ενώ διαθέτει κεφαλονίτικο χιούμορ που βοηθάει στα δύσκολα. Η τριγωνική συγχώνευση των χαρτοφυλακίων Πολιτισμού και Τουρισμού με την ΕΡΤ θέτει τον Γερουλάνο επικεφαλής ενός κυβερνητικού μεγαθηρίου. Τον θέτει όμως επίσης στο δημόσιο προσκήνιο. Ο κατ΄ εξοχήν άνθρωπος του Παπανδρέου δεν θα κριθεί πλέον από τον Γιώργο- που τον βλέπει πάντα θετικάαλλά απευθείας από την πολιτική αγορά και την κοινή γνώμη.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: