22.10.09

Κανάρια...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΠΟΣΑ ΑΠΙΔΙΑ χωράει ο σάκος του Χοακίν Αλμούνια; Πολλά. Πάρτε παράδειγμα την Αμέλια Τόρες. Η Αμέλια είναι εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου για τα Οικονομικά. Είναι επίσης ολίγον Ισπανίδα. Κανονικά, υπάρχει γραμμή προς τους επιτρόπους να μην έχουν ως εκπροσώπους συμπατριώτες ή συμπατριώτισσές τους για λόγους ευνόητους. Πώς το ξεπέρασε ο Χοακίν; Η Αμέλια εμφανίζεται να προέρχεται από τα Κανάρια Νησιά.
ΤΥΠΙΚΑ, Ο Χοακίν είναι εντάξει. Την ουσία ξεχάστε την. Η διαπίστωση αυτή θα...
μπορούσε να έχει γενική αξία. Πάρτε παράδειγμα την Ελλάδα. Παρά κάποια φωνήεντα, ο Αλμούνια έκανε τα χατίρια της κυβέρνησης Καραμανλή από το 2004 ώς- περίπου- το 2009. Παρά τα γράψε- σβήσε της απογραφής που έφθασε τελικά ώς την ΟΝΕ, η Ελλάδα μπήκε στην επιτήρηση και βγήκε από αυτήν ακριβώς την κατάλληλη στιγμή, ώστε να μπορέσει η Ν.Δ. να πάει στις εκλογές του 2007. ΟΛΑ ΑΥΤΑ δεν είναι άσχετα με το γεγονός ότι ο Καραμανλής τα ΄χε καλά με τον Μπαρόζο. Ήδη από το 2000, ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, είχε εφαρμόσει μια στρατηγική προσέγγισης της Ιβηρικής που ήταν τότε συντηρητική. Ο Αθνάρ δεν του βγήκε, του βγήκε όμως ο Μπαρόζο και μάλιστα πρόεδρος της Κομισιόν το 2004. Πέραν του ιδεολογικού συγχρωτισμού, φαίνεται πως ο Καραμανλής, ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, είχε βάλει ωμοπλάτη στην εκλογή Ζοζέ. Επειδή οι πολιτικοί δεν ξεχνάνε- τα καλά ή τα κακά- ο Μπαρόζο δεν άφησε ποτέ την κυβέρνηση Καραμανλή αβοήθητη.

Ο ΑΛΜΟΥΝΙΑ είναι σοσιαλιστής. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι ανεπηρέαστος από το κλίμα που ερχόταν από την κορυφή της Κομισιόν. Άλλωστε, μπορεί να είσαι Ισπανός, αλλά αυτό δεν εμποδίζει να είσαι και από τα Κανάρια. Με τον Γιώργο Αλογοσκούφη, ο Χοακίν είχε ένα modus vivendi. Με τον Γιάννη Παπαθανασίου, βέβαια, βγήκε από τα ρούχα του. Ούτως ή άλλως όμως τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη Φρανκφούρτη, όπου βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ήξεραν ότι η κυβέρνηση Καραμανλή μετρούσε μήνες.

Ο ΜΠΑΡΟΖΟ επανεξελέγη πρόεδρος της Κομισιόν λίγο πριν από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Στη δεύτερη θητεία υποχρεώσεις προς Καραμανλή δεν υπάρχουν- όπως δεν υπάρχει και Καραμανλής. Όσο για την Ελλάδα του Γιώργου Παπανδρέου, αυτή δεν έχει τίποτε να περιμένει από την Κομισιόν, όπως φάνηκε από τη μεταχείριση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στον πρώτο του Γιούρογκρουπ.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: