6.10.09

Νέα σελίδα για την Ολυμπιακή Αεροπορία, αλλά με τους εδώ υπαλλήλους ξεκρέμαστους...

Από www.greeknewsonline.com
Νέα Υόρκη.Της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
H ΝεοΔημοκρατική διοίκηση της παλαιάς δημόσιας εταιρείας, εγκατέλειψε το σκάφος όπως τα ποντίκια, αφήνοντας στο δρόμο το επιτόπιο προσωπικό στις ΗΠΑ.
Πίκρα μόνο και απογοήτευση έχει αφήσει στους υπαλλήλους της Ολυμπιακής στη Νέα Υόρκη ο τρόπος με τον οποίο τους έχει αντιμετωπίσει τους τελευταίους μήνες η διοίκηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών και το ελληνικό δημόσιο, κατά την διαδικασία αποκρατικοποίησης του ελληνικού εθνικού αερομεταφορέα. Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές αποτελούν βέβαια παρελθόν, καθώς από την...
1η Οκτωβρίου ξεκίνησε μια νέα εποχή για τις αερομεταφορές στην Ελλάδα, με την «απογείωση» της Olympic Air, της ιδιωτικής πλέον «νέας Ολυμπιακής» που ανήκει στον όμιλο MIG με πρόεδρο τον κ. Ανδρέα Βγενόπουλο.

Τρεις μέρες νωρίτερα, στις 28 Σεπτεμβρίου, οι υπάλληλοι της εταιρίας στη Νέα Υόρκη αποχαιρέτισαν μέσα σε κλίμα συγκίνησης, μαζί με τους ομογενείς, το πλήρωμα και τους επιβάτες του Airbus 340-300 “Ολυμπία” στο τελευταίο δρομολόγιο της απευθείας πτήσης (412) της Ολυμπιακής από το αεροδρόμιο Κέννεντυ προς την Αθήνα.

Ομως οι 51 εργαζόμενοι της εταιρίας –στη Νέα Υόρκη και τα περιφερειακά γραφεία σε όλη τη χώρα- (Ουάσιγκτον, Βοστώνη, Σικάγο και Μαϊάμι) δεν έχουν ενημερωθεί ακόμα επισήμως από το αρμόδιο υπουργείο για το τι θα γίνει με το δικό τους εργασιακό μέλλον. Ξεχασμένοι κυριολεκτικά από το ελληνικό δημόσιο, χωρίς καν μια αναγνώριση εκ μέρους των υπευθύνων στην Αθήνα για τα όσα έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια για την Ολυμπιακή και τον Ελληνισμό, μένουν άνεργοι και χωρίς καμία αποζημίωση, αφού δεν ελήφθη ειδική πρόνοια γι΄αυτούς, όπως έγινε με τους συναδέλφους τους στην Ελλάδα.

Στην ίδια μοίρα, υπολογίζεται ότι βρίσκονται και όλοι οι εργαζόμενοι της παλιάς εταιρίας σε σταθμούς που καταργούνται, όπως στον γειτονικό Καναδά και τη Νότια Αφρική.

Στα κεντρικά γραφεία των Ολυμπιακών Αερογραμμών στο Φόρεστ Χιλς της Νέας Υόρκης όλοι οι υπάλληλοι βρίσκονται ακόμα στη θέση τους, κατά την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, εξυπηρετώντας τους ταξιδιωτικούς πράκτορες και απαντώντας στα ερωτήματα των επιβατών.

Η ατμόσφαιρα όμως είναι βαριά και δικαιολογημένα, καθώς πολλοί από αυτούς, έχουν δώσει στην Ολυμπιακή Αεροπορία αρχικά, και τις Ολυμπιακές Αερογραμμές (2003) στη συνέχεια , ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής τους. Μια υπάλληλος, μάλιστα, ήταν εκεί όταν το 1966 άνοιξε τις πόρτες του το γραφείο της Ολυμπιακής στην Αμερική και είναι παρούσα και στο κλείσιμό του, 43 χρόνια αργότερα.

Η πρώτη απευθείας πτήση της Ολυμπιακής Αεροπορίας από την Αθήνα προς τη Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουνίου 1966, όταν η εταιρία άνηκε ακόμα στον Αριστοτέλη Ωνάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι ο σταθμός της Νέας Υόρκης αντιπροσώπευε ένα 17% των συνολικών εσόδων της εταιρίας, παρέμενε τα τελευταία τρία χρόνια χωρίς γενικό διευθυντή.

Οι υπάλληλοι

Από τους παλαιότερους υπαλλήλους της Ολυμπιακής, εδώ και περίπου 40 χρόνια, ο κ. Θανάσης (Τομ) Γκόλιας (Hellenic Relations Manager) δεν κρύβει την πικρία του για την αντιμετώπιση από τους υπευθύνους στην Ελλάδα.

«Όλοι κρύβονται και είναι αναμενόμενο ο κόσμος εδώ να μην είναι ευχαριστημένος από την κατάσταση αυτή και να έχει κάποια παράπονα. Δεν είναι μεταχείριση αυτή σε έναν υπάλληλο 25 – 30 ή 40 χρόνων, δεν είναι σωστό να σου φέρεται ένας εργοδότης με αυτό τον τρόπο», δήλωσε στη GreekNews. «Να βγει έξω αντρίκια και να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, να πει ότι «τελειώσατε». Αλλά να βγει, να βγει με καθαρό μέτωπο, όχι κρυφά»

«Αισθάνομαι πάρα πολύ άσχημα, φεύγοντας, με αυτόν τον τρόπο, από την εταιρία την οποία υπηρέτησα τόσα χρόνια. Είμαι πολύ πικραμένος για τον τρόπο με τον οποίο την τελευταία στιγμή η εταιρία, το κράτος, μας έχει μεταχειριστεί», πρόσθεσε

Εξέφρασε ωστόσο και ένα παράπονο, που είναι παράπονο όλων των εργαζομένων, οι οποίοι αισθάνονται ότι ξεχάστηκαν όχι μόνο από τον εργοδότη τους, τη διοίκηση της εταιρίας και το ελληνικό δημόσιο, αλλά και από την οργανωμένη Ομογένεια, την οποία και εξυπηρέτησαν όλα αυτά τα χρόνια.

«Σαν εταιρία εδώ έχουμε βοηθήσει εκκλησίες, οργανισμούς, όλο τον κόσμο, την Αρχιεπισκοπή, ό,τι μπορούσαμε κάναμε όλα αυτά τα χρόνια. Και προσωπικά. Μερικές φορές πήγαμε πάνω από το επιτρεπτό όριο για να βοηθήσουμε ένα σωματείο, μια κοινότητα. Που είναι όμως η οργανωμένη Ομογένεια, τα σωματεία;»

«Όχι βέβαια τώρα, αλλά πριν από ένα χρόνο, πριν από έξι μήνες που φημολογείτο ότι θα έκλεινε ο σταθμός, δεν αντέδρασε κανείς.»

«Μέχρι την τελευταία στιγμή φροντίσαμε και κοιτάξαμε πρώτα τον επιβάτη και βάλαμε τους εαυτούς μας σε δεύτερη μοίρα», δήλωσε από την πλευρά του ο κ.Γιώργος Τασιγιάννης, ο οποίος εργάζεται στην Ολυμπιακή εδώ και 35 χρόνια και είναι διευθυντής πωλήσεων για τις πολιτείες Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ και Κονέκτικατ.

«Αυτό που με λυπεί περισσότερο είναι ότι μετά από όλα αυτά τα χρόνια σ’ αυτή την εταιρία, δεν λάβαμε μια ειδοποίηση, ένα απλό γράμμα. Δεν είναι η πρώτη φορά που μια αεροπορική εταιρία κλείνει, αλλά οι συνάδελφοί μας της Swiss Air, της MALEV, της ΑLITALIA πήραν έστω μια ειδοποίηση. Τους είπαν ένα ευχαριστώ για όλες τις υπηρεσίες που προσέφεραν όλα αυτά τα χρόνια και τους καθοδηγούσαν για το τι να κάνουν», επισήμανε ο κ. Τασιγιάννης.

«Από τη δική μας πλευρά κάναμε υπεράνθρωπες προσπάθειες, παρά τα οποιαδήποτε προβλήματα που εμφανίζονταν κατά διαστήματα, επιχειρώντας να κρατήσουμε το όνομα της Ολυμπιακής σε αξιοπρεπές επίπεδο. Προσέχαμε τον επιβάτη, τον ομογενή, κάθετι το ελληνικό. Υποστηρίζαμε σχολεία, εκκλησίες, κοινότητες, ελληνικές παρελάσεις. Δεν βλέπαμε τη θέση μας μόνο επαγγελματικά, αλλά σαν ένα λειτούργημα, σαν ένα καθήκον απέναντι στην ίδια την Ελλάδα και την Ομογένεια», σημείωσε ο κ. Τασιγιάννης και ευχαρίστησε θερμά όλες τις ελληνικές υπηρεσίες και τα ΜΜΕ για τη καλή συνεργασία και τη στήριξή τους.

«Είμαι υπερήφανος και μιλάω και για πολλούς συναδέλφους γιατί κάναμε τα αδύνατα δυνατά να κρατήσουμε το όνομα της Ελλάδος, της Ολυμπιακής και της Ομογένειας ψηλά», συμπλήρωσε.

«Είναι πολύ λυπηρό όταν μια μητέρα ξεχνάει τα παιδιά της, όπως ξέχασε η Ελλάδα εμάς», τόνισε λακωνικά ο κ. Γιώργος Κοντάκης, από τους νεότερους υπαλλήλους της εταιρίας, τα τελευταία 10 χρόνια.

Απρόσωπη μεταχείριση

«Όντως πιστεύουμε ότι είναι μια απρόσωπη μεταχείριση των εργαζομένων εδώ, εκ μέρους, δυστυχώς, του κράτους. Υπάρχει μια έλλειψη σεβασμού προς όλους μας», τόνισε στη GreekNews o κ. Γιώργος Κεσσανής (Commercial & Marketing Manager), ο άνθρωπος που αποτελεί ειδικά τα τελευταία χρόνια την κινητήρια δύναμη του γραφείου της Νέας Υόρκης.

Με περίπου 20 χρόνια υπηρεσίας στην Ολυμπιακή, ο κ. Κεσσανής εκφράζει την απογοήτευση και την αγανάκτηση όλων, γιατί το ελληνικό κράτος έδειξε να μην θεωρεί υπαλλήλους της Ολυμπιακής τους 51 εργαζόμενους στην Αμερική «Και αυτό είναι που μας έχει ενοχλήσει περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο», είπε χαρακτηριστικά.

«Οταν έγιναν οι ανακοινώσεις για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής, κάτι το οποίο εμείς όλοι το χειροκροτήσαμε, γιατί πιστεύαμε ότι ήταν απαραίτητο πλέον η Ολυμπιακή να ξεφύγει από τους κρατικούς χειρισμούς και να βρει τη μοίρα της σαν μια ιδιωτική εμπορική επιχείρηση, ο υπουργός είπε ότι “ουδείς υπάλληλος θα μείνει ακάλυπτος”. Εμείς εξαιρεθήκαμε από τη συμφωνία όμως και μείναμε ακάλυπτοι Προφανώς ο κ. Χατζηδάκης θεωρεί ότι εμείς δεν είμαστε υπάλληλοι της Ολυμπιακής, τουλάχιστον έτσι λένε οι χειρισμοί τους.», επισήμανε ο κ. Κεσσανής.

«Δεν έχουμε καμία ανταπόκριση από την Αθήνα, τίποτα. Ενημέρωση καμία. Εχουν εγκαταλείψει το καράβι όλοι και έχουμε μείνει εμείς εδώ μόνοι», τόνισε.

«Και δυστυχώς η μόνη απάντηση που έχουμε λάβει είναι ότι εξαρτώμαστε από τους τοπικούς νόμους. Το δικό μας εργασιακό καθεστώς υπάγεται στην αμερικανική νομοθεσία. Επομένως, δεν έχουμε καμία αποζημίωση, κι αυτή είναι η διαφορά μας με τους συναδέλφους της Ολυμπιακής στην Ελλάδα», συνέχισε.

Οπως ανέφερε, «άσχετα αν εμάς μας έχουν διαγράψει, οι υπάλληλοι συνεχίζουν να έρχονται εδώ και να εκτελούν το καθήκον τους. Δεν έχουμε αποφύγει τις ευθύνες, δεν έχουμε αποφύγει την υποχρέωσή μας απέναντι στον επιβάτη».

Τα παράπονα όμως στρέφονται και προς την Ομογένεια, την οποία βέβαια, ο κ. Κεσσανής αλλά και όλο το προσωπικό ευχαριστούν για την συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο, μια πικρία μένει, καθώς η οργανωμένη Ομογένεια δεν έκανε ίσως όσα θα μπορούσε να έχει κάνει, δεν αντέδρασε δυναμικά, όταν φημολογούταν η διακοπή της απευθείας πτήσης προς τη Νέα Υόρκη, η οποία και σηματοδοτεί την διακοπή λειτουργίας του Γραφείου, μετά από 43 χρόνια.

«Που είναι η οργανωμένη ομογένεια, που για δεκαετίες ολόκληρες όταν είχαν κάποια ανάγκη, όταν θέλανε να εξυπηρετήσουν κάποιον, όταν θέλανε να περάσουν μια βαλίτσα, όταν θέλανε ένα εισιτήριο, είμαστε οι πρώτοι, που είναι αυτοί οι άνθρωποι;», διερωτήθηκε ο κ. Κεσσανής.

Τονίζοντας πως «δεν υπάρχει τίποτα που να θεωρούμε ορίζοντα θετικό αυτή τη στιγμή», ο κ. Κεσσανής ανέφερε πως οι εργαζόμενοι στο Γραφείο της Νέας Υόρκης δεν περιμένουν τίποτα άλλο από το «να ξυπνήσει κάποιος στη Ελλάδα και αυτούς τους ανθρώπους εδώ, μιλάμε για 30- 40 χρόνια υπηρεσίας- να μας σεβαστούν και να μας δώσουν κάτι. Κάτι το οποίο έδωσαν πανεύκολα στους υπόλοιπους συναδέλφους μας».

«Κάποιος να σκεφτεί ότι και εμείς είμαστε άνθρωποι και να μας μεταχειριστεί με έναν ανθρώπινο και δίκαιο τρόπο. Αυτή είναι η μόνη ελπίδα που έχουμε», τόνισε

Ο κ. Κεσσανής ευχήθηκε, τέλος, Καλή Επιτυχία στην Olympic Air. «Δεν φταίνε οι άνθρωποι αυτοί για τους λανθασμένους χειρισμούς που αντιμετωπίσαμε εμείς. Είναι νέοι άνθρωποι που κοιτάν να ξεκινήσουν μια καριέρα όπως κάναμε όλοι μας εδώ σε κάποια φάση της ζωής μας. Μπαίνουν σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή στον αγώνα τον αεροπορικό και τους ευχόμαστε Καλή Τύχη».

Δεν υπάρχουν σχόλια: