Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Το κεφάλι του Κώστα Καραμανλή κύλησε χθες το βράδυ ως αναπότρεπτο αποτέλεσμα της εκλογικής καταβαράθρωσης, στην οποία οδήγησε τη ΝΔ με την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε και με την «αυτοκτονική» απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ακριβώς τη στιγμή που το κόμμα του βρισκόταν στο απόλυτο δημοσκοπικό ναδίρ. Ούτε επίτηδες να το έκανε! Ο ελληνικός λαός τιμώρησε ανελέητα τον απελθόντα πρωθυπουργό, προσδίδοντας απροσδόκητες διαστάσεις στον εκλογικό θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ όχι τόσο λόγω αυτού καθαυτού του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ, το οποίο βρισκόταν λίγο πάνω από το 43% την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, όσο...
μέσω του καταποντισμού της ΝΔ στο χειρότερο ποσοστό της από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Ακούγεται απίστευτο, αλλά εθεωρείτο πλέον βέβαιο πως η ΝΔ θα έπεφτε χαμηλότερα ακόμη και από το 1981, τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου την είχε σαρώσει εκλογικά, καβάλα σε ένα ακατανίκητο ρεύμα αλλαγής που σφράγισε ανεξίτηλα την πορεία της Ελλάδας και το τέλος του μετεμφυλιακού κράτους της Δεξιάς.
Σε τουλάχιστον οκτώ εκατοστιαίες μονάδες, ίσως και δέκα κατά ορισμένες εκτιμήσεις, φαινόταν ότι θα ανέλθει η διαφορά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Πέραν της έκτασης της απόρριψης της νεοφιλελεύθερης γραμμής της κυβέρνησης Καραμανλή που αποδεικνύει αυτή η αβυσσαλέα διαφορά, υποδηλώνει και κάτι άλλο, πολύ πιο σημαντικό - ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ψήφο διαμαρτυρίας απογοητευμένων Νεοδημοκρατών, αλλά με μαζική μετατόπιση εκατοντάδων χιλιάδων ψηφοφόρων της Δεξιάς προς το ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει ότι οι υποσχέσεις του Γιώργου Παπανδρέου γέννησαν ελπίδες ότι αυτός μπορεί να κυβερνήσει με τρόπο που ο ελληνικός λαός να δει καλύτερες μέρες από εκείνες που έζησε με τη διακυβέρνηση του Κ. Καραμανλή. Το γεγονός ότι σχεδόν ολόκληρο το ποσοστό που έχασε η ΝΔ το πήρε το ΠΑΣΟΚ και ελάχιστο τμήμα του πήγε στον ΛΑΟΣ, ακριβώς αυτό αποδεικνύει.
Υπάρχει ακόμη ένα γεγονός που ενισχύει την εκτίμηση ότι ο Γ. Παπανδρέου κέρδισε γιατί κατόρθωσε να προσελκύσει ψηφοφόρους με αυτά που υποσχέθηκε και όχι μόνο επειδή ο κόσμος «μούντζωσε» τη ΝΔ. Είναι το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ απέσπασε ψήφους τόσο από το ΚΚΕ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον μισή εκατοστιαία μονάδα από το κάθε αριστερό κόμμα σε σχέση με τα αποτελέσματα που είχαν πετύχει στις βουλευτικές εκλογές του 2007. Αυτό, μάλιστα, σε συνθήκες παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που λογικά θα έπρεπε να είχαν οδηγήσει σε κάποια ενίσχυση της εκλογικής απήχησης της Αριστεράς.
Συλλέγοντας ψήφους κυρίως από δεξιά του αλλά και από αριστερά του, ο Γ. Παπανδρέου όχι απλώς αναδεικνύεται σε πρωθυπουργό της χώρας, αλλά σε πολιτικά παντοδύναμο πρωθυπουργό.
Η πολιτική ισχύς του είναι πολύ μεγαλύτερη από τις 8-9 έδρες της αυτοδυναμίας του. Το εκλογικό σύστημα, το οποίο είχε φτιάξει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ το 2004, μπορεί να εκμηδενίζει την αξία σε βουλευτικές έδρες της διαφοράς του πρώτου από το δεύτερο κόμμα. Αυτή η διαφορά όμως παίζει καθοριστικό ρόλο στη συνείδηση του λαού και στην πραγματική πολιτική ζωή. Με δέκα μονάδες διαφορά, πώς να τολμήσει π.χ. η ΝΔ να αμφισβητήσει αποτελεσματικά οποιαδήποτε κυβερνητική επιλογή; Δεν υπάρχει περίπτωση. Για χρόνια η ΝΔ είναι καταδικασμένη σε πολιτική υποβάθμιση στα όρια της περιθωριοποίησης.
Η πορεία του ΠΑΣΟΚ θα κριθεί πλέον από την ευθεία σχέση ανάμεσα στον Γιώργο Παπανδρέου και τον ελληνικό λαό. Θα επιλέξει ο νέος πρωθυπουργός να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις που έδωσε με τρόπο που να καλυτερεύσει η ζωή του λαού ή θα προσπαθήσει να υπεκφύγει με διάφορες προφάσεις; Στο χέρι του και μόνο είναι αυτό. Από τις δικές του αποφάσεις θα εξαρτηθεί. Για πρώτη φορά ο Γ. Παπανδρέου αναλαμβάνει το πρωθυπουργικό αξίωμα. Θα κριθεί επομένως από τις πράξεις του και μόνο κατά την άσκηση των καθηκόντων του στο αξίωμα αυτό.
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Από το ζενίθ στο ναδίρ
Στην πολιτική, ελάχιστη είναι πάντα η απόσταση που χωρίζει την αποθέωση κάποιου ηγέτη από τον καταποντισμό του. Είναι πολύ χαρακτηριστικό και διδακτικό το παράδειγμα του Κ. Καραμανλή. Μόλις δύο χρόνια έχουν περάσει από τον Σεπτέμβριο του 2007, όταν έβγαινε μέσα από τις φωτιές που είχαν κατακάψει την Ελλάδα για να θριαμβεύσει επί του Γ. Παπανδρέου με άνετη διαφορά 3,75% - τότε που λόγω της ήττας το πολιτικό μέλλον του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στην κόψη του ξυραφιού και διασώθηκε από μια κλωστή. Σήμερα, λόγω της πολιτικής του, ο τότε... «φοίνικας» Κ. Καραμανλής φεύγει ατιμασμένος και ταπεινωμένος, σαρωμένος από μια συντριπτική ήττα που φέρνει τη ΝΔ στα όρια της διάλυσης, με τον ίδιο να έχει την απόλυτη ευθύνη για την τραγωδία. Από το ζενίθ στο ναδίρ σε μόνο δύο χρόνια.
Αναιρέσεις (ΕΘΝΟΣ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου