9.10.09

Αυλαία σήμερα στη δίκη Βατοπεδίου...

«Πιστεύω ότι τα χρυσόβουλα είναι τίτλοι» δήλωσε η δικαστής Μ. Ψάλτη στην απολογία της •Ο εισαγγελέας την κατηγόρησε για δόλο.Ο πρώην ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος και η εφέτης Μαρία Ψάλτη καταδικάστηκαν με δεκαπέντε μήνες φυλάκιση από το Εφετείο Θράκης.. .
Στο Ακροατήριο Πενταμελούς Εφετείου Θράκης συνεχίστηκε χθες και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου. Στο εδώλιο βρέθηκαν η Μαρίνα Ψάλτη, δικαστής και πρώην πρόεδρος Πρωτοδικών Ροδόπης και ο μοναχός Αρσένιος ενώ ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ ήταν απών και αυτή τη φορά. Οι...

• δυο μοναχοί κατηγορούνται για ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος της δικαστού. Στη χθεσινή δίκη εξετάστηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης η δικαστικός Κανέλα Αγγελάκου, ο πανεπιστημιακός Βασίλης Αντωνεδάκης και ο ηγούμενος της Μονής Φιλοθέης του Αγίου Όρους Νικόδημος.
Με την ολοκλήρωση των καταθέσεων των μαρτύρων έγινε μικρή διακοπή της διαδικασίας και το δικαστήριο επανήλθε με τις καταθέσεις της κ. Ψάλτη που ήταν αρκετά εκνευρισμένη και του μοναχού Αρσένιου που αποδείχθηκε απόλυτα ψύχραιμος κι επικοινωνιακός. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Βασίλης Φλωρίδης και υπέρ της δικαστού αγόρευσε ο συνήγορος υπεράσπισης Τάκης Μιχαλόλιας, ενώ σήμερα αναμένεται η ολοκλήρωση της δίκης μετά την αγόρευση και των υπολοίπων δικηγόρων υπεράσπισης.


• Καταθέσεις

Η κ. Αγγελάκου απάντησε σε ερωτήσεις σχετικές με τη διάσκεψη 4μηνου – μεταξύ διάσκεψης και δημοσίευσης της απόφασης - σημειώνοντας ότι μπορεί να φτάσει και το 14μηνο. Περί του ενδεχομένου επαφής της κ. Ψάλτη με διαδίκους απάντησε «σε καμία περίπτωση, είναι τυπική και του καθήκοντος».

Παρενέβη κάποια στιγμή ο συνήγορος υπεράσπισης Ηλίας Αναγνωστόπουλος κι έφερε ως επιχείρημα της καθυστέρησης έκδοσης της απόφασης – επί του πρώτου σκέλους του κατηγορητηρίου – ότι πρόκειται για μια ιστορία που σχετίζεται με βυζαντινά χρυσόβουλα και ρουμάνους κατακτητές.
Η όλη κατάθεση της κ. Αγγελάκου περιστράφηκε γύρω από το ήθος της κ. Ψάλτη – από την επικοινωνία που είχαν στο διάλειμμα με την κ. Ψάλτη διεφάνη ότι έχουν καλές προσωπικές σχέσεις - και το πόση καθυστέρηση μπορεί να υπάρχει σε υποθέσεις.

Ο κ. Αντωνεδάκης, Καθηγητής πανεπιστημίου ο οποίος διατέλεσε στο παρελθόν α΄ αντιπρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος, είπε ότι τους συνδέουν με την κατηγορούμενη οικογενειακές σχέσεις 3 δεκαετιών. Είπε ότι η κ. Ψάλτη είναι εξαιρετικού ήθους, έντιμη και ότι όταν το άκουσε στον Τύπο και την τηλεόραση την κατηγορία έπαθε σοκ, «δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα κάνει τέτοια πράγματα».

• Οι μοναχοί πιστότατοι στο πρόσωπο
του γέροντός τους

Εκλήθη στη συνέχεια ο μητροπολίτης Νικόλαος ο οποίος δεν ήταν παρών και ακολούθησε η μαρτυρία του ηγούμενου της Μονής Φιλοθέης του Αγίου Όρους Νικόδημου, ο οποίος κατάγεται από την Καβάλα. Είναι 8 χρόνια ηγούμενος και γνωρίζει τον Εφραίμ όπως είπε χαρακτηρίζοντάς τον άνθρωπο πνευματικό που αγωνίζεται και την ίδια στιγμή τα ΜΜΕ τον παρουσίαζαν σαν «τέρας». Για να εξηγήσει το πόσο κοντά είναι ο Εφραίμ στις Αγιορίτικες αρχές, έφερε το παράδειγμα ατόμων που εξομολογούνται «κι έχουν περάσει και από το πετραχήλι του Εφραίμ ο οποίος τους νουθέτησε σύμφωνα με τις παραδόσεις του Αγίου Όρους. Το αναφέρω αυτό γιατί παρουσιάζεται ως εκκοσμικευμένος μοναχός, αλλά αν ήταν έτσι δεν θα μπορούσε να φέρεται Αγιορίτικα»είπε.

Πρόσθεσε πως όταν μαζεύονται οι ηγούμενοι ουδέποτε τον είδαν οργιζόμενο «αντίθετα παραδέχεται τα σφάλματά του κι έχει βοηθήσει πολλούς Αγιορίτες».
Θέλησε να τονίσει την ενότητα που επικρατεί στο Βατοπέδι παρά τα όσα έγιναν και μίλησε για πανηγύρι που έγινε πρόσφατα εκεί και η εικόνα που απεκόμισε από την αδελφότητα ήταν πως «όλοι οι μοναχοί είναι πιστότατοι στο πρόσωπο του γέροντός τους».

Ο εισαγγελέας Βασίλης Φλωρίδης εξήγησε αρχικά ότι έχει επισκεφθεί τη Μονή Φιλοθέης και γνωρίζει τα των μοναστηριών και ρώτησε τον ηγούμενο Νικόδημο αν έχει χρυσόβουλο το μοναστήρι, αναφέροντας μάλιστα κάτι που του είχε πει άλλος μοναχός – δεν αποκάλυψε το όνομά του – πως «αν βγάλουν όλα τα χρυσόβουλα θα πάρουν όλη τη Μακεδονία».
Αμέσως μετά ρώτησε τον μάρτυρα ποιος τα προκάλεσε όλα αυτά, λέγοντας ότι το μοναστήρι τους αγόρασε με δάνειο ένα πάρκινγκ. Ρώτησε αν υπάρχει τίτλος κυριότητας αναγνωρισμένος και αμέσως μετά ρώτησε αν «ο τρόπος που εκινήθη η Μονή με όλες τις δολοπλοκίες είναι μέσα στα όρια;»
Απαντήσεις δεν δόθηκαν γιατί οι επτά συνήγοροι υπεράσπισης διέκοπταν συνεχώς τη διαδικασία με σχόλια, παρατηρήσεις και μεταξύ τους συζητήσεις, κάτι που συνεχίστηκε σε όλη τη δίκη, ειδικά στην απολογία του μοναχού Αρσένιου.
Η απάντηση που έδωσε ο ηγούμενος Νικόδημος σε όλα τα παραπάνω ήταν «το Άγιο Όρος έχει δωρίσει παλιά 1 εκατομμύριο στρέμματα στο ελληνικό δημόσιο. Ίσως κάποια στιγμή τα διεκδικήσει, είναι στη σκέψη του Αγίου Όρους, γιατί τα δώρισε για να μοιραστούν σε ακτήμονες, σε πρόσφυγες αλλά το κράτος τα περισσότερα δεν τα έδωσε».
Σε κάποιο σημείο που ο εισαγγελέας έκανε λόγο για 28.000 στρέμματα σηκώθηκε από το εδώλιο ο μοναχός Αρσένιος και είπε πως ήταν 17.000.
Η υπεράσπιση έκανε αναφορά σε Μονή στην περιοχή του Μαρμαρά που έχει διεκδικήσει 20.000 στρέμματα. Μίλησαν επίσης για τα δικαιώματα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως - και όχι μόνο - τα οποία στηρίζονται σε χρυσόβουλα. Η συζήτηση πλατίασε, επεκτάθηκε γενικά στην εκκλησιαστική περιουσία και τις μεταγραφές καθώς και τη διατήρηση της περιουσίας των μοναστηριών και το σχόλιο που έγινε από τους δικηγόρους της υπεράσπισης ήταν «προσπάθησαν να περάσουν σαν αυτονόητο το να διεκδικεί η Μονή την περιουσία της;»
Μιλώντας για τον πατέρα Αρσένιο – επανήλθαν στο θέμα – ο Νικόδημοςανέφερε πως είναι αρκετά δραστήριος. Εκεί, η υπεράσπιση έκανε την ερώτηση «τι την θέλουν οι καλόγεροι την περιουσία;» όπου ο μάρτυρας εξήγησε πως οι καλόγεροι δεν ζουν στην χλιδή, αλλά σε παλιά κτίρια αλλά τα έξοδα είναι πολλά. Εξήγησε πως οι καλόγεροι δεν έχουν προσωπική περιουσία στο όνομά τους ούτε λογαριασμό στην τράπεζα κι ότι την περιουσία την θέλουν για να συντηρηθούν, να φιλοξενήσουν επισκέπτες και για ελεημοσύνες, «χωρίς όμως να τις δημοσιοποιούμε», σύμφωνα και με το Ευαγγέλιο. Πρόσθεσε πως διασφαλίστηκαν θησαυροί που ήταν μέχρι πρότινος στα υπόγεια.
Η υπεράσπιση συνέχισε την υπερασπιστική γραμμή με το επιχείρημα των πολλών διεκδικήσεων, από πλευράς Μονών, εκτάσεων ανά την Ελλάδα, ειδικά σε νησιά και μάλιστα έκαναν λόγο για δεκάδες χιλιάδες στρέμματα. Ο Νικόδημος απάντησε καταφατικά, είπε πως για το συγκεκριμένο θέμα υπάρχουν σκοπιμότητες και πρόσθεσε ότι εκείνοι θ’ απαντήσουν μετά την δικαιοσύνη και πως η Ιερά Σύνοδος ανησυχεί για τα δικαιώματα της Μονής.

• Απολογία Μ. Ψάλτη

Μετά από μικρής διάρκειας διακοπή, η δικαστής Μαρίνα Ψάλτη εκλήθη ν’ απολογηθεί. Από την αρχή ήταν πολύ φορτισμένη, ενώ όσο καθόταν στο εδώλιο του κατηγορουμένου η κ. Ψάλτη έβηχε. Εξήγησε για τον εκνευρισμό της ότι οφείλεται σε ταχυπαλμία που την προκαλεί συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, ενώ σε όλη τη διάρκεια που η συμπεριφορά της ήταν επιθετική απέναντι στον εισαγγελέα εξηγούσε κατά διαστήματα ότι συνεχίζει να τον εκτιμά.
Είπε αρχικά ότι είναι 26 χρόνια δικαστής κι ότι έχει τη συνείδησή της ήσυχη. «Μπορεί ο σταυρός να είναι το καύχημά μου ουδέποτε όμως αποτέλεσε στοιχείο για την κρίση μου» τόνισε αναφορικά με τα όσα και ο εισαγγελέας της προσάπτει ότι ο συγκεκριμένος σταυρός στη συγκεκριμένη δίκη που είχε γίνει ήταν υπερβολικός και δεν έπρεπε να τον φορά.
Ως προς την κατηγορία για καθυστέρηση έκδοσης απόφασης ξεκίνησε από το θέμα της επικοινωνίας της με μοναχούς, ερώτηση που της έχει απευθύνει και η υπηρεσία της. Εξήγησε πως την πήρε στο τηλέφωνο ο μοναχός Αρσένιος και της είπε ότι εκείνοι δεν βγαίνουν από το Άγιο Όρος, είχαν μάθει όμως ότι οι φορείς θα έκαναν φασαρίες και ο λόγος που τηλεφώνησαν ήταν να ζητήσουν προστασία από την δικαστή κι εκείνοι τους είχε απαντήσει να είστε βέβαιοι για τον σεβασμό. Θύμισε ότι στη δίκη είχε πολύ κόσμο, γίνονταν φασαρία στο ακροατήριο και αποκαλούσαν τους μοναχούς «παλιάνθρωποι, κλέφτες, αλήτες». Τους είπε να ησυχάσουν κι όταν από τα έδρανα συνέχισαν να τους αποκαλούν «αλήτες» η κ. Ψάλτη ανέφερε πως είχε πει «δεν υπάρχει ιδιοτέλεια, οι Μονές ασκούν φιλανθρωπικό έργο», μεταφέροντας τον νόμο, όπως εξήγησε στην απολογία της. Συνέχισε, μεταφέροντας την απορία για το πώς αυτό χρησιμοποιήθηκε παράλληλα με τον σταυρό που φοράει για να την κατηγορήσουν.
Ερχόμενη στην υπόθεση και την κατηγορία περί καθυστέρησης έκδοσης απόφασης που της αποδίδεται, η κ. Ψάλτη περιέγραψε τα γεγονότα. «Πήραμε την υπόθεση, την εχρέωσα στην εισηγήτρια, την κ. Παπαχίου και συμφωνήσαμε για 15νθημερο». Είπε πως ήταν δύσκολη υπόθεση, πως μελετούσε γιατί δεν γνώριζε το ειδικό βάρος των χρυσόβουλων, γι’ αυτό και διάβασε το βιβλίο του συναδέλφου της κ. Αποστολάκη και μάλιστα το είχε μαζί της και διάβαζε αποσπάσματα σε σημεία της απολογίας της.

• Η μελέτη
και η τενοντίτιδα

Είπε μάλιστα στην εισηγήτρια πως η υπόθεση ήταν δύσκολη κι εκείνη της έφερε την εισήγηση τον Ιανουάριο. Πηγές της εισηγήτριας ήταν η Βιβλιοθήκη της Ξάνθης. Άρχισε τότε να μελετά η κ. Ψάλτη την υπόθεση με βάση την εισήγηση μέχρι που στις 17 Φλεβάρη έπαθε βαριά τενοντίτιδα στο χέρι για 40 μέρες. Είπε πως πήγε στο νοσοκομείο Κομοτηνής και την εξέτασε ο ορθοπεδικός κ. Κάρος που της έδωσε την αναρρωτική, όταν όμως την ζήτησε ο εισαγγελέας κ. Φλωρίδης να την προσκομίσει σαν αποδεικτικό, είπε πως την είχε πετάξει μετά από τόσο καιρό, αλλά υποστήριξε ότι οι συνάδελφοί της την έβλεπαν με δεμένο το χέρι. Το θέμα της τενοντίτιδας επανήλθε, ο εισαγγελέας κ. Φλωρίδης ρώτησε την κ. Ψάλτη γιατί δεν το είπε στην Εξεταστική…
Σε άλλο σημείο είπε πως όταν έπαθε τενοντίτιδα στο χέρι την αντικατέστησε η κ. Σακάλογλου. Για την τενοντίτιδα είπε πως είναι κληροδότημα από τη Ροδόπη αλλά και από τη συγκεκριμένη υπόθεση καθώς τα χρυσόβουλα, τα βιβλία «χρειάζονται κανονικά δυο άντρες για να τα μεταφέρουν».
Η κ. Ψάλτη συνέχισε την περιγραφή λέγοντας πως μελετούσε επί 1 μήνα ο οποίος δεν έφτανε για παρόμοια υπόθεση και ότι στις 11 Απριλίου ήταν η διάσκεψη. Η εισηγήτρια επέμενε ότι πρέπει να γίνει διάσκεψη αλλά η κ. Ψάλτη συνέχιζε να μελετά. Χρειάστηκε να διευκρινίσει ότι τα αναθέματα σημαίνουν την απόλυτη θέληση των πατριαρχών να προσπορίσουν κυριότητα στη Μονή κι ότι σήμερα δεν μιλούν πλέον για αναθέματα.

• Τηλεφωνήματα

Η κ. Ψάλτη είπε πως στη διάσκεψη μειοψήφησε και πρόσθεσε πως έπρεπε να το αιτιολογήσει σαν πρόεδρος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι είχε περισσότερη πείρα από την εισηγήτρια που είχε πείρα μόλις 7 -8 ετών και σημείωσε ότι είχε φόρτο εργασίας με καθήκοντα διοικητικά και ασφαλιστικά. «Όσο συνέτασσα την μειοψηφία μου με βρήκαν διάδικοι από τα δύο μέρη και είπαν ότι δεν επιθυμούν την έκδοση απόφασης. Δεν γνώριζα τις βουλήσεις των μερών και τα συμφέροντά τους».
Συνέχισε λέγοντας πως ο πατέρας Αρσένιος της τηλεφώνησε τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου και ρώτησε αν βγήκε απόφαση. Του είπε να τηλεφωνήσει στο δικηγόρο του κι εκείνος απάντησε ότι ο δικηγόρος του είχε πει πως δεν είχε εκδοθεί απόφαση πλην όμως στην Ξάνθη γίνονταν συζητήσεις που ‘λέγαν ότι οι μοναχοί είχαν χάσει την υπόθεση.
Ο πατέρας Εφραίμ της μετέφερε τηλεφωνικά το σεβασμό προς το δικαστήριο, είπε η κ. Ψάλτη συνεχίζοντας την απολογία της, και ζήτησε (ο Εφραίμ) να αποφασίσουν κατά συνείδηση, ο δε πατέρας Αρσένιος επικαλέστηκε τότε τους τίτλους που έχουν. «Ουδέποτε δέχτηκα συζήτηση για να ευνοήσω κάποιο διάδικο. Ως πρόεδρος Πρωτοδικών εδώ πρέπει να φέρομαι με σεβασμό» είπε η κ. Ψάλτη και συνέχισε με τα τηλεφωνήματα που δέχτηκε τότε. Ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων της είχε τηλεφωνήσει στις αρχές Ιανουαρίου και εκείνη του εξήγησε τι είναι τα χρυσόβουλα. «Ο Παντελεήμων προσπάθησε να με πείσει ότι οι μοναχοί δεν πράττουν σωστά κι ότι θα γίνουν μηνύσεις και του απάντησα ότι θα γίνει ό,τι λέει ο νόμος». Είπε ότι μάλλον δεν του άρεσε η απάντηση γιατί της έστειλε αργότερα μια επιστολή.
Επανέλαβε ότι ανέλαβε την υπόθεση γιατί ήταν αρχαιότερη κι ότι παρά την αναρρωτική των 40 ημερών είχε σκεφτεί ότι θα ήταν ταλαιπωρία να φέρνει καθημερινά την κ. Παπαχίου από την Αλεξανδρούπολη.
Επιχειρηματολογώντας επί της άποψής της για την κυριότητα που είχε η Μονή διάβασε κείμενο που αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν αμφισβήτησε ποτέ την κυριότητά τους, ειδικά όταν οι βυζαντινοί ή οθωμανικοί τίτλοι κυριότητας είχαν καταστραφεί.
Περί της διαρροής του αποτελέσματος στην Ξάνθη για την οποία φωτογραφιζόταν η κ. Ψάλτη ως υπεύθυνη, είπε ότι δεν το έκανε κι ότι έφταιγε η παλιά διαμάχη του μητροπολίτη Ξάνθης με τη Μονή. Είπε μάλιστα πως είχε πει στην εισηγήτρια ότι ο Μωάμεθ είχε εγγυηθεί τα δικαιώματα των Μονών όπως και ο Σουλτάνος.

Στη συνέχεια, η κατηγορούμενη παρουσίασε στο δικαστήριο χρυσόβουλα από άλλες περιπτώσεις για να εξηγήσει το λόγο της μειοψηφίας. Παρέπεμψε ακολούθως σε απόφαση του Εφετείου Αιγαίου, η οποία είχε καθυστερήσει πολύ – όπως είπε – γιατί το επέβαλε η ιστορική συγκυρία καθώς είχε να κάνει με τις Νέες Χώρες. Παρουσίασε μάλιστα δημοσιεύματα από τις εφημερίδες ΕΣΤΙΑ και ΒΗΜΑ, για υποθέσεις που καθυστερούσαν.
Ο πρόεδρος Περικλής Παντελίδης την ρώτησε για τη δήλωση ματαίωσης κι εκείνη είπε πως η απόφαση ισχύει άμα τη δημοσίευσή της, οπότε γίνεται δημόσιο έγγραφο.
Στη συνέχεια, η κ. Ψάλτη είπε πως σχεδίαζε να βγάλει την απόφαση τον Αύγουστο (είπε πως δεν χειρίζεται Η/Υ) και το δικαστήριο διετάχθη να βγάλει απόφαση. «Αν πληρώνω κάτι είναι η ευγένειά μου ή μπορεί να φταίει το φύλο» είπε χαρακτηριστικά, μετά από έντονο βήχα της που προηγήθηκε και την αναφορά στην τενοντίτιδα που την έφεραν στη θέση του «θύματος» από αυτήν της κατηγορούμενης.
Ο πρόεδρος κ. Παντελίδης την ρώτησε εάν καταστάλαξε από τον Φλεβάρη μέχρι τον Απρίλη κι εκείνη απάντησε πως είχε την εικόνα αλλά έπρεπε να μελετήσει κι άλλο. Την ρώτησε ακολούθως αν την έβαλε σε υπόνοια το τηλεφώνημα του μητροπολίτη Ξάνθης, όπου έχουμε ιερωμένο ενάντια σε ιερωμένους κι εκείνη είπε πως ναι.

• «Δεν είναι
εδώ θέατρο»

Η πρώτη ερώτηση του εισαγγελέα κ. Φλωρίδη ήταν αν άλλαξε σειρά για να αναλάβει την υπόθεση με την παρατήρηση ότι εκείνη παίρνει υπηρεσία το 1ο 15νθημερο, και η κ. Ψάλτη απάντησε «ουδεμία σχέση».
-«Στην Βουλή είπατε ότι την πήρατε γιατί είστε αρχαιότερη;»
-«Είμαι αρχαιότερη».
-«Δεν ήταν καλή η κα Παπαχίου να πάρει την υπόθεση;»
-«Ήμουν αρχαιότερη».
Στη συνέχεια άρχισε να γίνεται πιο επικριτικός κι αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης που δημιούργησαν προβλήματα στην διαδικασία. Ο κ. Φλωρίδης σχολίασε πως είχε 4 «ψευτοασφαλιστικά» η κ. Ψάλτη, τού επιτέθηκαν οι δικηγόροι της υπεράσπισης λέγοντας πώς το ήξερε ότι πρόκειται για «ψευτοασφαλιστικά» κι ο εισαγγελέας απάντησε ότι έκανε έρευνα. Το ακροατήριο χειροκρότησε την υπεράσπιση αποδοκιμάζοντας τον εισαγγελέα, τα αίματα πήγαν ν’ ανάψουν και ο πρόεδρος είπε «δεν είναι εδώ θέατρο».
Ο διάλογος Φλωρίδη – Ψάλτη συνεχίστηκε.
-«Γιατί πήρατε τις 4 δίκες;»
-«Τι εξ’ αυτού;»
-«Για το «τι εξ’ αυτού» είστε κατηγορούμενη»
-«Αφού πήρα τη μία, πήρα και τις άλλες. Πληρώνω την ευγένειά μου».
-«Ποια ευγένεια;»
Συνέχισε ρωτώντας την από πού βρήκε ο Αρσένιος το νούμερο του κινητού της κι εκείνη είπε από την γραμματεία, όπως και οι δημοσιογράφοι κι αυτό το επιβεβαίωσε και ο Αρσένιος στην απολογία του. Δεν ήταν εύκολο να συνεχίσει ο εισαγγελέας τις ερωτήσεις γιατί η υπεράσπιση διέκοπτε συνεχώς.
Στη συζήτηση για το αν είναι οι μονές offshore εταιρίες και με την επισήμανση του εισαγγελέα ότι έχουν καταγραφεί αυτά σε κασέτες και βρίσκονται στο αρχείο στο υπόγειο του δικαστηρίου η κ. Ψάλτη επέμεινε πως οι Μονές είναι ευαγή ιδρύματα.
Η συζήτηση επανήλθε στη διάσκεψη, την καθυστέρηση να συντάξει η κ. Ψάλτη την μειοψηφία και τόνισε «μειοψηφώ γιατί πιστεύω ότι τα χρυσόβουλα είναι τίτλοι». Είπε μάλιστα πως τα χρυσόβουλα της Μονής τα έχει δει σε φωτοτυπίες κι ότι «λένε τα ανέκαθεν γνωστά όρια», θέμα ορίων εξάλλου επανήλθε και στην κατάθεση του Αρσένιου με την επίκληση μαρτυρίας ψαράδων, παρόλο που το αντικείμενο της δίκης δεν ήταν τα όρια.
Για το κατά πόσο η Ψάλτη είχε χρησιμοποιήσει εκκλησιαστικά – ή θεοτικά - επιχειρήματα, όπως είχαν υποστηρίξει οι δικαστές Μιλτιάδης Γιοββανόπουλος και Γεωργία Σακάλογλου, δεν πρόλαβε να πει ο εισαγγελέας, γιατί τον διέκοψαν οι συνήγοροι υπεράσπισης ενώ «επιτέθηκαν» λεκτικά γιατί ο εισαγγελέας έκανε ερώτηση περί «παραγώγου κυριότητας» με το επιχείρημα ότι οφείλει να το γνωρίζει.

• Η κατάθεση
του μοναχού Αρσένιου

Ο μοναχός Αρσένιος είπε από την αρχή πως υπάρχει ένα ζήτημα πάλης ιδεών. «Άλλοι δέχονται πως τα μοναστήρια κάνουν φιλανθρωπικό έργο κι άλλοι όχι». Είπε όλη την ιστορία της σχέσης με τη Μονή Βατοπεδίου ξεκινώντας από το 1987. Τότε, τους κάλεσαν οι γέροντες γιατί βρίσκονταν σε άσχημη κατάσταση καθώς ήταν αγράμματοι και τους έδωσαν την διοίκηση. Το 1990 έγινε κοινόβιο μετά από 500 χρόνια, δηλαδή έπαψε να υπάρχει κάθε προσωπική περιουσία των μοναχών. Το ’92 του είπαν ότι θ’ αναλάβει ως μέλος της Γεροντίας. Το 2000 μετά από γνωμοδότηση που είχαν ζητήσει τους έδωσαν τη διαχείριση. «Παρακάλεσα τον υπουργό τον κ. Δρυ να μας δώσει τη διαχείριση και μού είπε να ξεχάσω τη διαχείριση δια νόμου».
Ανέφερε ότι με νομικούς συμβούλους που επισκεπτόταν την Μονή υπέβαλαν γνωμοδότηση στο Νομικό Συμβούλιο του κράτους για 25.000 στρέμματα παραλίμνιας έκτασης και είχε υπογράψει ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης. Είπε πως έκαναν Ιανουάριο την αγωγή και ο μητροπολίτης κάλεσε φορείς τον Αύγουστο κι εκείνοι από την πλευρά τους είπαν πως δεν είχαν διάθεση να συγκρουστούν.
Ανέφερε επίσης ότι μέσα σ’ όλα αυτά έπαθε εγκεφαλικό και είχε ζητήσει από την πρόεδρο να υπάρχει λίγη τάξη. Είπε πως στα τέλη Γενάρη ο συνδικαλιστής Νίκος Παπαδόπουλος τον είχε ρωτήσει αν είχαν χάσει την υπόθεση γιατί κυκλοφορούσαν σχετικές φήμες και το ίδιο τού είχε μεταφέρει και ο πατέρας Νύμφων. Είπε πως έπρεπε να μάθει τι έγινε κι επανήλθε στο τηλεφώνημα στην πρόεδρο κ. Ψάλτη γιατί όφειλε ο ίδιος ν’ απολογηθεί στην Γεροντία και πρόσθεσε ότι η πρόεδρος στην αρχή ήταν ευγενική μαζί του και στη συνέχεια φάνηκε ενοχλημένη. «Μετά από πιέσεις στον υπουργό Οικονομίας έγινε η αναπομπή της απόφασης. Η Μονή δεν ζήτησε ανταλλαγές, έστειλε έγγραφο στον υπουργό κ. Τσιτουρίδη για γνωμοδοτήσεις που μας έδιναν κυριότητα. Καταλάβαινα ότι οι χειρισμοί του ελληνικού δημοσίου έδιναν 24 εκ. δρ. το χρόνο έναντι των 38.000 στρεμμάτων που είχαμε δώσει και της λίμνης…»
Εκεί, ανέφερε ότι η Μονή είχε 1,3 εκατομμύρια στρέμματα στη Μολδαβία και τα πήρε όλα η Ρουμανία χωρίς αποζημίωση.
Σε διάλογο που ακολούθησε με τον εισαγγελέα μετά από παρατηρήσεις του κ. Φλωρίδη για την ευφυΐα και ευστροφία του μοναχού Αρσένιου, κάτι που αποδείχτηκε σε όλη τη διαδικασία, ο κατηγορούμενος είπε πως όταν του ανέθεσαν το θέμα βρήκε στοιχεία για τα 38.000 στρέμματα ξεκινώντας την ιστορία από το 1930, οπότε ο μοναχός Ιγνάτιος Λαμπάκης είχε αγοράσει από τον Σαλήμ Ογλού τα συγκεκριμένα στρέμματα.
Οι ερωτήσεις του εισαγγελέα δεν προλάβαιναν να διατυπωθούν από τον καταιγισμό ερωτήσεων και παρατηρήσεων της υπεράσπισης αλλά πρόλαβε να πει «αν είχατε δικαίωμα κυριότητας τότε δεν θα κάνατε αποδοχή» και ο Αρσένιος απάντησε ότι ακόμη και οι ψαράδες συμφωνούν ότι αυτά ανήκουν στη Μονή «κι έρχεστε ν’ αντιδικήσετε εσείς;»
Κάποια στιγμή ο Αρσένιος είπε στον εισαγγελέα «δεν μάς δίνετε μερικά στρέμματα από τα 38.000;» κι εξήγησε ότι ο ίδιος την περιουσία του την χάρισε στη Μονή. Ο Αρσένιος ήταν ψύχραιμος όποιο θέμα κι αν θιγόταν, απόλυτα συγκροτημένος, με σταθερό τόνο φωνής κι έτοιμος ν’ απαντήσει σε όποιο ζητούμενο, με την προϋπόθεση βέβαια να το επέτρεπε η υπεράσπιση.
Στην ερώτηση του εισαγγελέα για τις offshore εταιρίες ο Αρσένιος ζήτησε να κάνει εκείνος ερώτηση, ο πρόεδρος τού είπε ν’ απαντήσει αλλά πάλι η υπεράσπιση παρενέβη. Ο Αρσένιος θέλησε όμως ν’ απαντήσει και είπε πως οι offshore δεν ανήκουν στη Μονή αλλά σε πνευματικά παιδιά της Μονής. Ο εισαγγελέας επικαλέστηκε την κατάθεση του μοναχού Ευδόκιμου, στην Εξεταστική που λέει το αντίθετο.

• Αγόρευση εισαγγελέα

Στην αγόρευσή του ο εισαγγελέας, κ. Φλωρίδης εξήγησε πως την κάνει με γνήσιο θρησκευτικό αίσθημα χωρίς φόβο αναθέματος. Έκανε λόγο για ένα σκάνδαλο που ξέσπασε πριν ένα χρόνο, «το μεγαλύτερο της μεταπολεμικής περιόδου, 10 φορές μεγαλύτερο από το σκάνδαλο Κοσκωτά, που πλήγωσε την ελληνική κοινωνία, είχαν εμπλακεί μοναχοί κι ενέπλεξαν υπαλλήλους, δικαστή, υπαλλήλους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους».
Ξεκαθάρισε πως η Μονή Βατοπεδίου έχει 1.000 χρόνια παράδοση και η ιστορία του μοναστηριού δεν έχει σχέση με τη συγκεκριμένη ηγεσία. Αναφέρθηκε σε γνωμοδότηση του 1998 που αναγνωρίζει δικαίωμα κυριότητας σε 1.632 στρέμματα και είπε πως ήταν η κερκόπορτα για να συνεχίσει η Μονή. Χαρακτήρισε κατάπτυστες τις γνωμοδοτήσεις του 2002 που λένε ότι το δημόσιο δεν έχει κυριότητα. «Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση του σκανδάλου η κ. Ψάλτη. Αν είχε κάνει τη δουλειά της σαν δικαστής, αν είχε εκδώσει απόφαση και δημοσιευόταν, το δημόσιο θα είχε ενημερωθεί και δεν θα προχωρούσαμε στην ανταλλαγή κτημάτων. Ανταλλάχθησαν πράγματα με πολλαπλή αξία» είπε, αναφερόμενος σε «φιλέτα». Πρόσθεσε ότι η υπόθεση βγήκε στον αέρα από την απληστία της Μονής. «Ακούγαμε ότι το Ολυμπιακό Ακίνητο, τα 61 εκ. ευρώ πήγαν σε offshore εταιρίες που ήταν της Μονής. Πού είναι τα ευαγή ιδρύματα; Τα καλύτερα ‘φιλέτα’, σε Ωραιόκαστρο, Λίμνη Πλαστήρα, Θέρμη, Ουρανούπολη…»
Είπε πως η υπόθεση βοά και ότι τα χρήματα πήγαν σε κυπριακές offshore εταιρίες. Αρνήθηκε το επιχείρημα της κ. Ψάλτη ότι ανέλαβε την υπόθεση ως αρχαιότερη, επανέλαβε πως τα επιχειρήματά της είναι θρησκευτικά και μίλησε για διαρροή στη μυστική συνεδρίαση. Έκανε καθαρά λόγο για δόλο της κ. Ψάλτη. Απευθυνόμενος στο δικαστήριο είπε πως είναι κατανοητό το ότι είναι δύσκολο να δικάσουν δικαστές πλην όμως «ο κόσμος που είναι εκεί έξω περιμένει δικαιοσύνη. Η υπόθεση δεν είναι μόνο ποινική, αφορά ολόκληρη τη δικαιοσύνη».

Ακολούθησε η αγόρευση του Τάκη Μιχαλόλια ως μάρτυρα υπεράσπισης της κ. Ψάλτη, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαμάχη που επικράτησε στην Ξάνθη κι ότι στον ένδικο πόλεμο που είχε ξεκινήσει εκεί μπήκαν και οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης.
Σχολίασε πως την περίοδο 2004 – 2008 δεν είχε διαμαρτυρηθεί κανείς κι ότι ξαφνικά ανασύρθηκε η υπόθεση όταν άρχισε οιωνεί η προεκλογική περίοδος και τότε έγινε σκάνδαλο. Χαρακτήρισε την Μαρίνα Ψάλτη «εξιλαστήριο θύμα» και είπε ότι είναι αυτονόητη η καθυστέρηση έκδοση απόφασης. «Το Εφετείο Θράκης δεν θ’ αρνηθεί ν’ αναγνωρίσει χρυσόβουλα γιατί θα δημιουργηθεί μέγα θέμα εθνικό» είπε χαρακτηριστικά και πριν κλείσει είπε. «Λίγα τα φρούρια της χριστιανοσύνης που πρέπει να προστατεύσετε δια της απόφασής σας» είπε για να δημιουργήσει κλίμα.

Μαρία Αμπατζή
www.paratiritis-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: