Ενα έντονο παρασκήνιο, που κράτησε μέχρι αργά χθες το απόγευμα, προηγήθηκε της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, γεγονός που επιβεβαιώνει πόσο ευαίσθητες είναι αυτήν την ώρα οι εσωκομματικές ισορροπίες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αντικείμενο των διαβουλεύσεων, μεταξύ των εκπροσώπων των τεσσάρων διεκδικητών, της οργανωτικής επιτροπής αλλά και του κ. Κ. Καραμανλή, δεν ήταν άλλο από την εξεύρεση μίας συμβιβαστικής φόρμουλας σε ό,τι αφορά το εκλεκτορικό σώμα που θα αναδείξει τον νέο πρόεδρο του κόμματος, έτσι ώστε να...
αποφευχθεί η μετωπική σύγκρουση κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υποψήφιοι με τη στάση τους έδειξαν να θέλουν να αποφύγουν την αναμέτρηση -σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής- και κατέστησαν σαφές ότι πρόθεσή τους είναι να βρεθεί μια «μέση οδός».
Λύση
Η λύση που έδειξαν να προκρίνουν (κάτι που μένει βέβαια να αποδειχτεί σήμερα και στην πράξη) είναι να δοθεί η δυνατότητα ψήφου και σε «φίλους» της ΝΔ, με την προϋπόθεση, όμως, ότι θα έχουν υπογράψει, πριν ψηφίσουν, κείμενο με το οποίο θα δηλώνουν ότι αποδέχονται τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει η ΝΔ.
Πρόκειται ουσιαστικά για τη λύση που πρότεινε πριν από 48 ώρες ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος έκανε «μισό βήμα πίσω» από την αρχική του τοποθέτηση προκειμένου να εκτονώσει την ένταση.
Η κ. Μπακογιάννη έκανε με τη σειρά της «πίσω» από την αρχική της θέση να ψηφίσουν μόνον τα μέλη του κόμματος, ενώ οι κ. Σαμαράς και Ψωμιάδης δεν είχαν αντίρρηση, με δεδομένη την αρχική τους άποψη ότι συμφωνούν στη διεύρυνση του εκλεκτορικού σώματος, με την προϋπόθεση να την αποδεχτούν όλοι οι υποψήφιοι.
Η συνάντηση
Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής συνεδρίου, κ. Δημ. Σιούφας, ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο των τριών εκ των τεσσάρων υποψηφίων, συζήτησε χθες με τον απερχόμενο πρόεδρο του κόμματος κ. Κ. Καραμανλή το όλο θέμα.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ζήτησε και την πολιτική στήριξη από τον τέως πρωθυπουργό εν όψει του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί σε μία εβδομάδα.
Η άποψη του κ. Καραμανλή ήταν ότι η Κεντρική Επιτροπή θα πρέπει σήμερα να «κλείσει» το θέμα της διαδικασίας και γι αυτό ζήτησε από τον κ. Σιούφα και τον κ. Ζαγορίτη να θέσει σε ψηφοφορία όλες τις προτάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το παρασκήνιο που υπήρξε τις τελευταίες 24 ώρες δείχνει ότι κανείς αυτήν την ώρα δεν θέλει τη σύγκρουση σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής, πεδίο που θα έδινε τη δυνατότητα στον καθένα εκ των διεκδικητών να «μετρήσει» τις δυνάμεις του. Ωστόσο, ο φόβος της ήττας σε ένα κομματικό όργανο, στην εκκίνηση ουσιαστικά της κούρσας διάδοχης, οδήγησε τους υποψήφιους σε «δευτέρες σκέψεις».
Αφετηρία
Εάν τελικά η συμφωνία επιβεβαιωθεί σήμερα με τις ομιλίες των υποψηφίων και με την ψηφοφορία που θα ακολουθήσει, αυτό σημαίνει ότι το τέλος της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής αποτελεί και την έναρξη για τη διεξαγωγή ουσιαστικής πολιτικής συζήτησης στο εσωτερικό της ΝΔ.
Σήμερα, πάντως, δικαίωμα να παρέμβουν επί του θέματος της διαδικασίας εκλογής του νέου προέδρου θα έχουν όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν βουλευτές και κομματικά στελέχη που θα ζητήσουν τον λόγο θα περιοριστούν στα θέματα της ημερήσιας διάταξης ή θα ανοίξουν το μεγάλο κεφαλαίο που αφορά τα αίτια της εκλογικής συντριβής της ΝΔ. Εάν αυτό συμβεί, τότε είναι βέβαιον ότι θα βρεθεί σε εξαιρετικά δυσχερή θέση ο κ. Καραμανλής, ο οποίος θέλει να αποφύγει αυτήν την ώρα μια τέτοια συζήτηση που θα επικεντρωθεί στα πρόσωπα με τα οποία κυβέρνησε τα τελευταία έξι χρόνια.
ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.