16.10.09

Σε απέραντη θάλασσα θα μετατρέπεται η Αρκτική τα καλοκαίρια...

Μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, η παγκόσμια θέρμανση θα αφήσει τον Αρκτικό Ωκεανό χωρίς καθόλου πάγο τους θερινούς μήνες -ο Βόρειος Πόλος θα είναι μόνο ένα νοητό σημείο σε μια απέραντη θάλασσα, επιβεβαιώνει μελέτη του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Ο καθηγητής Φυσικής Ωκεανών Πίτερ Ουάνταμς συνέκρινε μετρήσεις του πάχους του πάγου τις οποίες συνέλεξε βρετανικό υποβρύχιο το 2007 με...

...αντίστοιχες μετρήσεις που συγκέντρωσε φέτος ο Βρετανός εξερευνητής Πεν Χάντοου.

Στη διάρκεια της άνοικης η αποστολή του Χάντου διένυσε απόσταση 450 χλμ πάνω στους πάγους της Θάλασσας Μποφόρ στην Αρκτική και διαπίστωσε με 6.000 μετρήσεις ότι το κάλυμα αποτελείται μόνο από φετινό πάγο και έχει μέσο πάχος μόλις 1,8 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι το κάλυμμα δεν είναι αρκετά παχύ για να διατηρηθεί και του χρόνου το καλοκαίρι.

«Τα δεδομένα υποστηρίζουν την ιδέα που αποδέχονται σήμερα οι επιστήμονες [...] ότι η Αρκτική θα μένει χωρίς πάγο τα καλοκαίρια μέσα σε περίπου 20 χρόνια» προειδοποιεί ο Δρ Ουάνταμς σε ανακοίνωσή του. «Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης θα συμβεί εντός 10 ετών» επισημαίνει.

Η Αρκτική και η Ανταρκτική θεωρούνται τα «κλιματιστικά» του πλανήτη και οι μεταβολές στις τοπικές τους συνθήκες εκτιμάται ότι θα έχουν συνέπειες σε όλο τον πλανήτη.

Το λιώσιμο του θερινού πάγου απειλεί να ξεκινήσει ένα νέο φαύλο κύκλο θέρμανσης: καθώς ο λευκός, ανακλαστικός πάγος συρρικνώνεται, όλο και περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία απορροφάται από τη σκούρα θάλασσα και επιτείνει την παγκόσμια θέρμανση.

Το μόνο καλό που θα μπορούσε να προκύψει από την εξαφάνιση του θερινού πάγου είναι ότι θα μπορούσε να αφήσει ανοιχτό για τα πλοία το λεγόμενο Βορειοδυτικό Πέρασμα που συνδέει τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό.

Και καθώς οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν, το διεθνές ενδιαφέρον για το φυσικό και το αέριο που περιμένουν στον πυθμένα της έχει αρχίσει να αναθερμαίνεται.

Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης θα μπορούσαν τουλάχιστον να συμβάλλουν στις διαπραγματεύσεις της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο για τη νέα διεθνή συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής...

Δεν υπάρχουν σχόλια: