Του Γιάννη Σαραντάκου
Με βαριά «τραυματισμένη» την προσωπική του πολιτική αξιοπιστία, ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, εμφανίστηκε το διήμερο των εγκαινίων της ΔΕΘ στην πρώτη του ολοκληρωμένη προεκλογική κίνηση σαν να διεκδικεί για πρώτη φορά την εξουσία...
Οι παρεμβάσεις του, τόσο το βράδυ του Σαββάτου στην ομιλία του στις παραγωγικές τάξεις όσο και χθες στη συνέντευξη Τύπου, είχαν έναν και μόνο στόχο: να...
...προβληθεί η δική του πολιτική εικόνα ως το ισχυρότερο «χαρτί» της ΝΔ εν όψει των εκλογών της 4ης Οκτώβρη.
Ο κ. Καραμανλής έδειξε ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε έναν «γυάλινο πύργο», καθώς δεν αναγνώρισε λάθη και παραλήψεις και περιορίστηκε σε ορισμένα ψήγματα αυτοκριτικής της μορφής «κανείς δεν είναι τέλειος».
Δεν μπόρεσε δε να απαντήσει επαρκώς στο κρισιμότερο ίσως ερώτημα αυτής της προεκλογικής περιόδου: Γιατί δεν υλοποίησε όλα όσα σήμερα εξαγγέλλει τα τελευταία πεντέμισι χρόνια;
Προσπάθεια συσπείρωσης
Προτίμησε να δώσει έμφαση στην προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων της ΝΔ, προαναγγέλλοντας πολλές καρατομήσεις στελεχών του και να προχωρήσει σε εξαγγελίες «σκληρών μέτρων» προκειμένου να πείσει ότι αυτή την φορά λέει όλη την αλήθεια στους Ελληνες πολίτες.
Ανακοίνωσε «πάγωμα» μισθών, περιορισμό προσλήψεων στο δημόσιο, αλλαγές στο ασφαλιστικό, αποκρατικοποιήσεις, ενώ επανέλαβε την υπόσχεση του 2004 για αλλαγή της δομής της κυβέρνησης και αυτήν τη φορά πρόσθεσε μάλιστα και τη δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος.
Ακόμη, παρότι ο ίδιος θεωρεί κρισιμότατη τη συγκυρία, εν τούτοις είπε και πάλι «όχι» στο ενδεχόμενο συνεργασιών είτε με το ΠΑΣΟΚ είτε με τον ΛΑΟΣ. Τάχθηκε υπέρ της επανεκλογής του Κ. Παπούλια τον προσεχή Μάρτιο, αλλά διευκρίνισε ότι εάν το ΠΑΣΟΚ προτείνει άλλο πρόσωπο, τότε και ο ίδιος θα καθορίσει ανάλογα τη στάση του.
Ειδικότερα, οι βασικότερες απαντήσεις που έδωσε χθες ο κ. Καραμανλής στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη έχουν ως εξής:
Για την επόμενη μέρα στη ΝΔ: «Οχι, δεν παραιτούμαι. Οσο αισθάνομαι χρήσιμος για τον τόπο, θα είμαι στην πρώτη γραμμή των αγώνων και των ιδεών μου».
Για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και τους αποκλεισμούς στελεχών της ΝΔ από τους συνδυασμούς της ΝΔ: «Εκανα λάθος, υποτίμησα το θέμα. Εκανα δημόσια την αυτοκριτική μου. Ολοι κρινόμαστε και αξιολογούμαστε απ τη συνολική μας συμπεριφορά. Και η ώρα της τελικής αξιολόγησης και κρίσης φτάνει, τις επόμενες μέρες, με την κατάρτιση των συνδυασμών».
Για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ ή τον ΛΑΟΣ: «Δεν πιστεύω ότι οι κυβερνήσεις συνεργασίας μπορούν να βοηθήσουν σε τέτοιες καταστάσεις. Και πάντως δεν πιστεύω ότι τα αντικειμενικά δεδομένα της πολιτικής ζωής της χώρας δείχνουν ή επιτρέπουν μια τέτοια προοπτική.
Εχω ξεκαθαρίσει απόλυτα, εδώ και πολύ καιρό, πολλά χρόνια, την άποψή μου για τον ΛΑΟΣ. Πιστεύω, και το πιστεύω βαθύτατα, ότι είναι ένα κόμμα με ακραία ανευθυνολογία, που ρέπει στον λαϊκισμό. Με τα άκρα δεν συνεργάζομαι. Και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει καμία σκέψη, καμία προοπτική, καμία πρόθεση τέτοιας συνεργασίας».
Για τον προσωπικό χαρακτήρα που έχει προσδώσει στην επικείμενη αναμέτρηση: «Βεβαίως είναι συλλογική η προσπάθεια. Είμαστε ένα μεγάλο κόμμα, έχουμε πολλά και καλά στελέχη, και όλοι μαζί θα δώσουμε αυτήν τη μάχη. Αλλά, αναμφισβήτητα, πέρα από την επιλογή πολιτικού χώρου, πέρα απ την επιλογή προγράμματος, που είναι πολύ ουσιαστικά, βεβαίως έχει και σημασία και το πρόσωπο.
Είναι δεδομένο. Οταν καλούνται οι πολίτες να ψηφίσουν, λένε «προτιμώ αυτό το κόμμα, προτιμώ αυτό το πρόγραμμα, αυτή την πολιτική, προτιμώ ή δεν προτιμώ κι αυτόν τον πιθανό πρωθυπουργό»».
Για την προεδρική εκλογή: «Εμείς τον Κάρολο Παπούλια θα τον ψηφίσουμε. Δεν συζητείται αυτό. Από εκεί και πέρα, αν δεν είναι υποψήφιος ο Κάρολος Παπούλιας, αυτό θα εξαρτηθεί από το ποιος θα είναι. Δεν πάει να πει ότι όποιος προταθεί εκ προοιμίου υπάρχει «λευκή επιταγή»».
Για τον Μ. Λιάπη: «Ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές».
Για το νέο κυβερνητικό σχήμα, εφόσον κερδίσει τις εκλογές: «Ισως είναι ανάγκη να συμμετέχουν περισσότεροι απ όσο είναι η παράδοση στη χώρα, και πρόσωπα τα οποία είναι εκτός του κοινοβουλευτικού χώρου».
ΚΛΙΜΑ ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ
Στο επίκεντρο η επόμενη μέρα
Το κλίμα ηττοπάθειας στη ΝΔ κυριάρχησε και το διήμερο στη Θεσσαλονίκη, όπου συγκεντρώθηκαν κορυφαίοι υπουργοί, βουλευτές και κομματικά στελέχη.
Οι συζητήσεις στις εισόδους των ξενοδοχείων όπου διέμεναν υπουργοί αφορούσαν όχι μόνο τη στρατηγική της ΝΔ κατά την προεκλογική περίοδο αλλά και την επόμενη μέρα. Κανείς εκ των υπουργών δεν θέλησε να μιλήσει γι αυτό, ωστόσο είναι βέβαιο ότι και οι ίδιοι δεν έχουν πειστεί ότι ο κ. Καραμανλής θα θελήσει να παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ, ύστερα από μια ενδεχόμενη εκλογική ήττα.
Στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων, πάντως, βρέθηκαν το διήμερο που πέρασε τρεις υπουργοί:
Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και οι κ. Δ. Αβραμόπουλος και Αντ. Σαμαράς. Τα τρία στελέχη της κυβέρνησης είχαν συναντήσεις με κομματικούς παράγοντες και βουλευτές, προκειμένου -κυρίως- να διερευνήσουν το πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην κομματική βάση της ΝΔ, μετά την προκήρυξη των εκλογών. Κανείς από τους τρεις δεν έχει μπει σε συζητήσεις για την επόμενη μέρα και όπως βεβαιώνουν οι συνεργάτες τους, κανείς δεν πρόκειται να αμφισβητήσει τον πρωθυπουργό.
Ουσιαστικά αυτό που επισημαίνουν είναι ότι την πρωτοβουλία των κινήσεων ύστερα από ένα ενδεχόμενο αρνητικό αποτέλεσμα την έχει ο ίδιος ο κ. Καραμανλής. Εάν εκείνος κινήσει τη διαδικασία διαδοχής και είναι υποψήφιος, τότε σαφώς το τοπίο θα είναι διαφορετικό και οι υποψηφιότητες πιθανότατα λιγότερες...
Καμία σκέψη για κάλπες...
ΔΕΘ, 7/9/2008: «Δεν έχουν περάσει ούτε 12 μήνες από την τελευταία ετυμηγορία των Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι μας έδωσαν μία ξεκάθαρη, νέα, ισχυρή εντολή, στη βάση ενός συγκροτημένου, συγκεκριμένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, τις οποίες υλοποιούμε. Με απλά λόγια λοιπόν έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και οποιαδήποτε σκέψη προσφυγής σε εκλογές δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα».
Και οι απαραίτητες εκλογές
ΔΕΘ, 6/9/2009 «Πιστεύω ότι αυτό είναι το σωστό για τον τόπο. Και το πιστεύω βαθύτατα. Είναι ανάγκη να ξεκαθαριστεί το πολιτικό τοπίο και άμεσα να προχωρήσουμε στις πολιτικές που χρειάζονται».
Η ταυτότητα των εγκαινίων
* Το κλίμα: Ηττοπαθές
* Η απουσία: Του Αρ. Παυλίδη
* Ο πρωταγωνιστής: Οι «Βατοπεδινοί» (και φέτος)
* Η δήλωση: «Οι υπουργοί που τοποθετήθηκαν σε ένα τέτοιο μείζον ζήτημα πριν από τη λήψη της απόφασης έσφαλαν»
* Οι συζητήσεις: Για την επόμενη μέρα στη ΝΔ
ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Περιοδείες και τώρα «ναι» σε τηλεμαχία των δύο
Σημαντικές αλλαγές στην προεκλογική στρατηγική της ΝΔ επιφέρει η απόσταση που χωρίζει το κυβερνών κόμμα από το ΠΑΣΟΚ σε όλες τις δημοσκοπήσεις.
Ο κ. Καραμανλής όχι μόνο θα εντείνει τις περιοδείες του στην περιφέρεια τις επόμενες εβδομάδες, αλλά παράλληλα για πρώτη φορά αναγκάζεται να πει «ναι» στην πρόταση που έχει διατυπώσει από το 2007 ο κ. Γ. Παπανδρέου για τηλεοπτική αναμέτρηση των ηγετών των δύο κομμάτων εξουσίας.
«Βεβαίως θα γίνει debate με όλα τα κόμματα, αλλά βεβαίως πιστεύω ότι πρέπει οι πολίτες, από την ώρα που θα διαλέξουν και πρωθυπουργό, να δουν και τις απόψεις του καθενός σε μία διαπροσωπική συνέντευξη», ήταν η απάντηση που έδωσε χθες στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής αρχίζει μέσα στην εβδομάδα περιοδείες στην περιφέρεια, προκειμένου να πείσει κατ αρχάς τους ψηφοφόρους της ΝΔ για τους λόγους για τους οποίους προσφεύγει στις κάλπες και από εκεί και πέρα να εξηγήσει γιατί δεν έκανε επί πεντέμισι χρόνια αυτά τα οποία σήμερα υπόσχεται.
«Για 30 μέρες θα προσπαθήσω να το επικοινωνήσω όσο μπορώ καλύτερα, με όλη μου τη δύναμη, και βεβαίως τους συνεργάτες και συναδέλφους μου, προς τους Ελληνες πολίτες», τόνισε χθες, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τις περιοδείες αλλά και έναν ευρύ «κύκλο» συνεντεύξεων που θα παραχωρήσει.
Πρόκειται σαφώς για μια διαφορετική στρατηγική από εκείνη που ακολούθησε τόσο το 2007 όσο και στις πρόσφατες ευρωεκλογές.
Το καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερα φειδωλός στις δημόσιες παρεμβάσεις και συνεντεύξεις του, ενώ είχε κάνει και περιοδείες σε έναν μικρό αριθμό περιφερειών. Τώρα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική και ο κ. Καραμανλής γνωρίζει ότι δεν είναι καθόλου εύκολο να καλυφθεί η απόσταση των έξι ποσοστιαίων μονάδων που τον χωρίζουν αυτή την ώρα από το ΠΑΣΟΚ. Οι μετρήσεις που έχει στα χέρια του και οι αναλύσεις των στοιχείων δείχνουν ότι όλα θα εξαρτηθούν από τον βαθμό συσπείρωσης των ψηφοφόρων της ΝΔ.
Για τον λόγο αυτό, πέραν των αποκλεισμών από τα ψηφοδέλτια, επιχείρησε χθες να τους τονώσει -και φραστικά- το ηθικό. «Ξέρω» -επεσήμανε- «ότι πάρα πολλοί άνθρωποι που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία έχουν παράπονο ή έχουν κάποια δυσαρέσκεια. Το ξέρω πάρα πολύ καλά. Πού νομίζετε ότι ζω εγώ;
Από την άλλη, όμως, ξέρω ότι έχουμε τη σωστή πολιτική, το καθαρό μήνυμα, την πολιτική βούληση και η άλλη πλευρά δεν έχει τίποτα από αυτά. Και γι αυτό και πιστεύω ότι ναι, μπορεί να πετύχει».
(ΕΘΝΟΣ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου