Ο τέως πρόεδρος της Ταϊβάν Τσεν Σούι-μπιαν και η σύζυγός του καταδικάσθηκαν σε ισόβια κάθειρξη για διαφθορά. Το περιβάλλον τους μιλά για πολιτική δίωξη και αντίποινα για τις έντονες δηλώσεις του Τσεν υπέρ της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν κατά τις δύο προεδρικές θητείες του.
Ο 58χρονος Τσεν κρίθηκε ένοχος για κατάχρηση χρημάτων, ξέπλυμα χρημάτων, πλαστογραφία και δωροληψία, δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου της Ταϊπέι. «Ο Τσεν χρησιμοποιούσε τις εξουσίες του για να βλάπτει το έθνος. Γι' αυτό η...
Δικαιοσύνη τον καταδίκασε ισόβια» ανέφερε.
Η σύζυγός του, η Βου Σου-τσεν, καταδικάσθηκε επίσης σε ισόβια κάθειρξη.
Δεν έγινε αμέσως γνωστό αν ο πρώην αρχηγός του κράτους θα καταθέσει έφεση.
«Πρόκειται ξεκάθαρα για μια πολιτική δίωξη» δήλωσε ο Τσιανγκ Τσι-μινγκ, εκπρόσωπος του γραφείου του Τσεν Σούι-μπιαν.
Ο τέως πρόεδρος του νησιού, ο οποίος εξελέγη το 2000 και επανεξελέγη το 2004, εγκατέλειψε την πολιτική σκηνή εξασθενημένος από διαδοχικά σκάνδαλα διαφθοράς στο περιβάλλον του. Έχασε την ασυλία του μετά την αποχώρησή του από την προεδρία, το 2008, και προφυλακίσθηκε στις 12 Νοεμβρίου.
Στον γιο του ζεύγους Τσεν, τον Τσεν Τσιχ-τσουνγκ, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δυόμισυ ετών για ξέπλυμα χρήματος.
Ο Τσεν Σούι-μπιαν είχε χαρακτηριστεί ύποπτος το 2006, στο πλαίσιο μιας μεγάλης έρευνας για κατάχρηση δημοσίου χρήματος, αλλά δεν είχε ασκηθεί δίωξη εναντίον του επειδή είχε ασυλία.
Είχε παραδεχθεί πως χρησιμοποίησε πλαστά παραστατικά για να πάρει χρήματα του Δημοσίου, αλλά είχε υποστηρίξει πως τα χρήματα αυτά προορίζονταν για «μυστικές διπλωματικές αποστολές» και δεν αποσκοπούσε στον προσωπικό πλουτισμό του.
Είχε επίσης παραδεχθεί ότι η σύζυγός του μετέφερε 20 εκατομμύρια δολάρια σε ένα λογαριασμό στο εξωτερικό, αλλά υποστήριξε πως τα κεφάλαια προέρχονταν από προηγούμενες προεκλογικές εκστρατείες και πως η μεταφορά αυτή έγινε εν αγνοία του.
Σθεναρός υποστηρικτής της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν από την Κίνα, ο τέως αρχηγός του κράτους έχει κατηγορήσει τη σημερινή φιλοκινεζική κυβέρνηση της Ταϊβάν ότι προβαίνει σε «κυνήγι μαγισσών» και ξεκαθάρισμα λογιαριασμών.
Ο διάδοχος του Τσεν Σούι-μπιαν, ο Μα Γινγκ-τζέου, ο οποίος εξελέγη θριαμβευτικά το Μάρτιο 2008, τάσσεται υπέρ μιας προσέγγισης με την Κίνα, με την οποία υπέγραψε μια σειρά συμφωνιών, κυρίως στον οικονομικό τομέα.
NEA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου