Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΜΕΡΑ ΜΕ την ημέρα, όσα συμβαίνουν σε ΣΥΝ -ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουν λιγότερο πολιτική και περισσότερο θεατρικό έργο. Πρωταγωνιστής- λόγω και φυσιογνωμίας ζεν πρεμιέ- ο Αλέξης Τσίπρας.
ΠΑΡΟΤΙ Η πλοκή γράφεται ζωντανά, το έργο θα μπορούσε να είναι το «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα» του Λουίτζι Πιραντέλο. Θα μπορούσε, διότι σε ένα από τα επεισόδια του Σαββατοκύριακου συζητήθηκε το ενδεχόμενο να κατέβει ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ με ένδεκα αρχηγούς στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.
ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ημέρες όλα τα κόμματα έκλειναν...
...πυρετωδώς ψηφοδέλτια. Η τραγωδία των ψηφοφόρων του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι Κουμουνδούρου και Βαλτετσίου δεν μπορούσαν να κλείσουν αρχηγό. Ο Αλέξης νόμιζε πως είναι πρόεδρος του ΣΥΝ. Αλλά είχε υπολογίσει χωρίς τον Αλέκο.
ΘΥΜΙΖΩ ΕΝ συντομία την υπόθεση του «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα». Το κοινό παρακολουθεί τις πρόβες ενός θιάσου όταν ξαφνικά εισβάλλουν στο θέατρο έξι χαρακτήρες οι οποίοι ζητούν από τον σκηνοθέτη να αναλάβει να γράψει την ιστορία τους και να την ανεβάσει. Τα πρόσωπα ζητούν με πάθος να τους δοθεί ζωή και να τους επιτραπεί να αφηγηθούν την ιστορία τους. Εξ ου και ο καθένας παρουσιάζει την ιστορία, ιδωμένη όμως από δική του οπτική γωνία.
Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι πως μοιάζει λίγο με τις συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ ή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας, κεντρικός ήρωας που έχει χάσει σαφώς τον προσανατολισμό του, αντιμετωπίζει τις επίμονες απαιτήσεις διαφορετικών προσώπων και τάσεων που θέλουν να οδηγήσουν την κατάσταση προς άλλη κατεύθυνση. Το μοντέλο «ένδεκα αρχηγοί» αφαιρεί σαφώς από τον Τσίπρα τον ρόλο του πρωταγωνιστή, κάτι που αυτός αποδέχθηκε μπας και προχωρήσει η παράσταση.
ΟΤΑΝ ΠΡΩΤΑΝΕΒΗΚΕ, το 1921, το «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα» δίχασε το κοινό. Στη Ρώμη οι θεατές ήθελαν να στείλουν σε άσυλο τον Πιραντέλο, ο οποίος διέφυγε από μια έξοδο κινδύνου. Στο Μιλάνο η παράσταση άρεσε. Ωστόσο, το έργο που παίζεται την τελευταία εβδομάδα στον ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ δεν αρέσει. Τέσσερις μόλις εβδομάδες πριν από τις εκλογές, ο κίνδυνος είναι προφανής: να μείνουν τα πρόσωπα επί σκηνής του ΣΥΝΣΥΡΙΖΑ όχι χωρίς θεατές αλλά χωρίς ψηφοφόρους. Δηλαδή να βρεθούν εκτός Βουλής. Σε αντίθεση με τον Πιραντέλο, που το έργο του θεωρείται σήμερα αριστούργημα, δεν προβλέπεται να τους δικαιώσει η Ιστορία.
(ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΝΕΑ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου