11.9.09
Ναυάγησε στους φόρους...
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Διονύσης Νασόπουλος
Ηττοπαθής και απολογητικός ο Καραμανλής στην πρώτη συνέντευξη...
«Θα είμαι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν χάσω», είπε στην πρώτη προεκλογική συνέντευξή του (στο Μega και τον Γιάννη Πρετεντέρη) ο Κώστας Καραμανλής, προσθέτοντας ως μοναδική προϋπόθεση «να τον θέλει ο κόσμος της παράταξης»
Γκάφα ολκής διέπραξε ο Πρωθυπουργός στην πρώτη του προεκλογική συνέντευξη στο Μega: ενώ επέμενε ότι η οικονομική πολιτική του είναι «μονόδρομος», εμφανίστηκε να αγνοεί τα αποτελέσματά της και, το βασικότερο, ότι με τη θέσπιση του ΕΤΑΚ «ευεργετεί» τη μεγάλη ακίνητη περιουσία!
Όταν ρωτήθηκε για
τη μείωση της φορολόγησης των ακινήτων μεγάλης αξίας που έχει εφαρμόσει η κυβέρνησή του, ο Κων. Καραμανλής επιχείρησε να διαψεύσει τον Γ. Πρετεντέρη- αναφέροντας μάλιστα ότι «μαθηματικά δεν βγαίνει»!
«Επί φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, επί ΠΑΣΟΚ δηλαδή, για ένα σπίτι ενός εκατομμυρίου ο φόρος ήταν 4.376 ευρώ. Το ίδιο σπίτι επί Ν.Δ., επί των ημερών σας, πληρώνει φόρο 800 ευρώ», ανέφερε ο δημοσιογράφος. Ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Κων. Καραμανλής: Αποκλείεται. Δεν έχουν λάβει υπόψη το ΕΤΑΚ.
Γ. Πρετεντέρης: Με το ΕΤΑΚ το υπολογίσανε.
Κ. Καραμανλής: Αποκλείεται. Μαθηματικά δεν βγαίνει. Δεν μπορώ να σας κάνω τώρα τους υπολογισμούς, αλλά μαθηματικά δεν βγαίνει.
Η αλήθεια, ωστόσο, είναι διαφορετική. Από τους σχετικούς υπολογισμούς που έκαναν «ΤΑ ΝΕΑ» αποδεικνύεται ότι η Ν.Δ. έχει μειώσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα- σε σχέση με την περίοδο του ΠΑΣΟΚ- τους φόρους για τα πολύ ακριβά σπίτια, διαχέοντας μέσω του ΕΤΑΚ τα βάρη σε πολύ μεγάλες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων, που πριν δεν επιβαρύνονταν φορολογικά.
Μούδιασαν οι βουλευτές
Η πρωθυπουργική γκάφα μούδιασε βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ., πολύ περισσότερο γιατί συνδυάστηκε και με τα «μηνύματα ηττοπάθειας», όπως τα χαρακτήριζαν, που εξέπεμψε ο κ. Καραμανλής. Ο Πρωθυπουργός διαμήνυσε, απευθυνόμενος κυρίως στο εσωτερικό του κόμματος, ότι «μένει και στην αντιπολίτευση», ενώ κάλυψε πολιτικά τον 80χρονο θείο του κ. Αχιλλέα Καραμανλή και επικύρωσε τη νέα υποψηφιότητά του στις Σέρρες.
Εμφανίστηκε δύσθυμος και απολογητικός και επέμεινε ότι τα σκληρά μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη αποτελούν μονόδρομο για να ξεφύγει η χώρα από την οικονομική κρίση. «Θα είναι ανηφορικός ο δρόμος για δύο χρόνια, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, αλλά από την άλλη πλευρά δεν πιστεύω ότι υπάρχει εναλλακτική λύση», υποστήριξε με έμφαση. Αρνήθηκε δε ότι η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία πεντέμισι χρόνια, έστω κι αν παραδέχθηκε εκ νέου «λάθη, αδυναμίες και καθυστερήσεις».
Η επόμενη μέρα
Ο Πρωθυπουργός έδειξε ότι αντιλαμβάνεται πως βρίσκεται αντιμέτωπος με το φάσμα μιας μεγάλης εκλογικής ήττας και έσπευσε να αναφερθεί διεξοδικά στα σενάρια της «επόμενης ημέρας»:
● Απευθυνόμενος στα στελέχη και τη βάση της Ν.Δ. εμφανίστηκε έτοιμος να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος, έστω κι αν οδηγηθεί από τις κάλπες της 4ης Οκτωβρίου στα έδρανα της αντιπολίτευσης. «Πάνω από όλα είμαι μαχητής. Και αυτό σημαίνει ότι γι΄ αυτά που πιστεύω και για τις πολιτικές που πρεσβεύω πάντα θα δίνω τη μάχη στην πρώτη γραμμή... Πιστεύω ότι στα 53 μου είμαι ακόμα χρήσιμος για τον τόπο. Κατά συνέπεια δεν βλέπω κανέναν λόγο για να φύγω», ανέφερε και κατέστησε σαφές ότι η πρόθεσή του είναι να κρατήσει το τιμόνι του κόμματος «ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος».
«Θα είμαι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης», πρόσθεσε και έθεσε ως μοναδική προϋπόθεση «να τον θέλει ο κόσμος της παράταξης», προκειμένου να παραμείνει στην κομματική ηγεσία. Παράλληλα, προσπάθησε να εμψυχώσει την κομματική βάση, λέγοντας ότι η Ν.Δ. έχει «πολύ καλή πιθανότητα να κερδίσει τις εκλογές», επειδή «στέλνει ένα πολύ καθαρό μήνυμα και έχει ξεκάθαρη πολιτική», ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν διαθέτει, όπως είπε, αξιόπιστη πρόταση και σχέδιο για έξοδο από την κρίση.
Κομματική αμηχανία
Οι αναφορές του κ. Καραμανλή προκάλεσαν αμηχανία σε πολλά γαλάζια στελέχη. Βουλευτές και κομματικοί παράγοντες έκαναν χθες το βράδυ λόγο για «εμφάνιση με γεύση ηττοπάθειας», αλλά παραδέχονταν ότι για τον δικό του σχεδιασμό ήταν η πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση που έχει κάνει τον τελευταίο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εκτιμούσαν ότι και οι χθεσινές αναφορές τού κ. Καραμανλή αφήνουν παράθυρο ανοιχτό για την αποχώρησή του μετά τις εκλογές, αφού συνέδεσε τις τελικές αποφάσεις του με τη στάση της κομματικής βάσης. Στελέχη που κινούνται στον πυρήνα των Καραμανλικών της Ν.Δ., πάντως, εκτιμούσαν ότι ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και στους επίδοξους «δελφίνους» του κόμματος και ερμήνευαν την τοποθέτησή του σαν «σινιάλο» προς την κομματική βάση και μια έμμεση προαναγγελία ότι μετά τις εκλογές θα προχωρήσει σε συνέδριο επιβεβαίωσης της ηγεσίας του.
● Προειδοποίησε με νέες εκλογές εάν δεν προκύψει αυτοδυναμία στις 4 Οκτωβρίου, επιχειρώντας να βάλει έτσι ένα ακόμη δίλημμα στους ψηφοφόρους. Επανέλαβε ότι με τον ΛΑΟΣ δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας γιατί «είναι κόμμα που πρεσβεύει ακραίες θέσεις και εμφορείται από ανεύθυνο λαϊκισμό», ενώ χαρακτήρισε «ανέφικτη» και μια μία συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ υπό τα σημερινά δεδομένα. «Μοιραία μπορεί να οδηγηθούμε πάλι σε εκλογές...», ήταν το μήνυμά του. Για το ΠΑΣΟΚ ωστόσο, όπως εκτιμούσαν και γαλάζιοι βουλευτές, φρόντισε επίσης να αφήσει κάποιο παράθυρο ανοιχτό, λέγοντας ότι «θα μπορούσε θεωρητικά να υπάρξει συνεργασία, αν βρεθεί ένας κοινός τόπος πλεύσης».
NEA.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου