23.9.09

Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον...

Του Αντώνη Καρακούση
Η χθεσινή τηλεμαχία, όπως και η προχθεσινή, δεν ανέτρεψε τις τάσεις που κυριαρχούν στο εκλογικό σώμα, σχεδόν από την επομένη της προκήρυξης των εκλογών. Οσα αισιόδοξα ανέμεναν τα κυβερνητικά στελέχη απεδείχθησαν φρούδες ελπίδες...

Ολη εκείνη η προσμονή που διέτρεχε το νεοδημοκρατικό στρατόπεδο ότι το «ισχυρό χαρτί» θα αναδειχθεί και ο κ. Καραμανλής θα...

...κονιορτοποιήσει τον κ. Παπανδρέου και θα μεταβάλει τους εκλογικούς συσχετισμούς, δεν επιβεβαιώθηκε. Ο Πρωθυπουργός, παρά τη φιλότιμη προσπάθειά του, παρά την επιστράτευση των ρητορικών ικανοτήτων του, δεν κατάφερε να ξεπεράσει το βάρος της σχεδόν εξάχρονης ατελούς πρωθυπουργίας του.

Ο λόγος του ήταν αμυντικός, μονίμως αυτοκριτικός, δεν συνάντησε το εθνικό ακροατήριο, παρά μόνο το κομματικό, που τούτον τον καιρό τελεί σε σύγχυση μεγάλη, δεν έχει ακόμη κατανοήσει πώς προέκυψαν οι εκλογές, ούτε μπορεί να εξηγήσει πώς ο ήρωάς του, το ίνδαλμά του, παραχωρεί, σχεδόν παραδίδει οικειοθελώς, την εξουσία. Ηταν χαμένος από τα αποδυτήρια ο κ. Καραμανλής και αγωνιούσε όχι μόνο για τη νίκη, αλλά για τη συντριβή του αντιπάλου του.

Τέτοιες μάχες συνήθως είναι άνισες, δεν αποδίδουν τα προσδοκώμενα, δίδονται για να δίδονται, για το όνομα και την υστεροφημία μόνο. Ετσι η μάχη δεν μπορούσε εκ των πραγμάτων να έχει την έκβαση που φανταζόταν το κλονισμένο εδώ και καιρό νεοδημοκρατικό στρατόπεδο. Ο κ. Καραμανλής δεν μπόρεσε λοιπόν να αλλάξει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού, δεν πέτυχε την επιδιωκόμενη και από πολλούς προβλεπόμενη μεγάλη νίκη, δεν έκανε τη μεγάλη διαφορά που επιδίωκε.

Ο κ. Παπανδρέου έχει ανακτήσει δυνάμεις, διαθέτει επιχειρήματα, δεν είναι πια σάκος του μποξ, μπορεί και ανταποδίδει χτυπήματα, είναι σε θέση πλέον να δίδει προσωπικές μάχες, τις οποίες μπορεί να μην κερδίζει καθαρά, αλλά σίγουρα κουράζει, πληγώνει και εξασθενίζει τον αντίπαλο, που είναι πια βραδύς, βαρύς και δεν συγκλονίζει όχι τα πλήθη, αλλά ούτε το στράτευμά του. Κάπως έτσι η χθεσινή κρίσιμη τηλεμαχία δεν άλλαξε τους όρους διεξαγωγής των εκλογών. Αντιθέτως μάλιστα επειδή ακριβώς τα προγνωστικά, που έφεραν τον κ. Καραμανλή ως μεγάλο και αδιαμφισβήτητο νικητή, δεν επιβεβαιώθηκαν, τα κέρδη του κ. Παπανδρέου πιθανώς να αποδειχθούν διπλά. Το πιθανότερο είναι ότι τώρα το στράτευμά του θα ενθαρρυνθεί και θα βαδίσει με ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ενώ αντιθέτως το νεοδημοκρατικό, χάνοντας και τις τελευταίες ελπίδες, πιθανώς να οδηγηθεί σε άτακτη φυγή.

Αυτό είναι το κλίμα, αυτή είναι η ατμόσφαιρα και όλα δείχνουν ότι τίποτε πλέον δεν μοιάζει ικανό να μεταβάλει τις σχεδόν παγιωμένες εκλογικές συνθήκες. Ο κ. Καραμανλής δείχνει να έχει πάρει οριστικά τον δρόμο προς τα αποδυτήρια. Οπως θα έλεγαν και οι πρόγονοί μας, το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον.
(ΒΗΜΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: