23.9.09

Κοστούμια...

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΠΟΙΟΣ ΕΙΧΕ λόγους να είναι πιο αγχωμένος πριν από το ντιμπέιτ των έξι αρχηγών; Ο Αλέξης Τσίπρας.

ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΟ Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής σε μια φάση που πολλοί κόντευαν να ξεχάσουν πως είναι πρόεδρος του ΣΥΝ. Δεν ήταν μόνον η διένεξη με τον Αλέκο Αλαβάνο. Ο Αλέξης δεν φαινόταν ικανός να χειριστεί ούτε τις ισορροπίες ανάμεσα σε πρόσωπα και συνιστώσες, ούτε τη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η προσφυγή σε συνέδριο όχι μόνο δεν του βγήκε, αλλά συνέπεσε με...

...την προκήρυξη εκλογών- ένδειξη πως ο Τσίπρας και το επιτελείο ήταν εκτός κλίματος. Ακόμη χειρότερα: από είδωλο των δημοσκόπων ο Αλέξης πήγαινε να μετατραπεί στον αρχηγό ενός κόμματος που θα έμενε εκτός Βουλής. Το αλαλούμ του ψηφοδελτίου Επικρατείας δεν διέψευσε αυτή την εικόνα.

ΦΥΣΙΚΑ, ΟΤΑΝ πας να τα χάσεις όλα, δεν έχεις τίποτε να χάσεις. Άρα είσαι ελεύθερος. Κάπως έτσι έβαλε ο Αλέξης ένα γκρίζο κοστούμι και πήγε στο ντιμπέιτ- όπου έκανε την εμφάνιση της ζωής του. Η εικόνα σίγουρα τον βοηθάει. Αν κατέβαζε κανείς τον ήχο της τηλεόρασης, ο Τσίπρας ήταν το πρότυπο του επιτυχημένου τριαντάρη. Συγχρόνως όμως η εικόνα τον αδικεί. Τοποθετήθηκε με οικονομία λόγου σε όλα τα θέματα. Είχε επίσης τη δύναμη του πολιτικού που ξέρει ποιος είναι και τι πιστεύει. Και- σε αντίθεση με τον Αλέκο- δεν προσφεύγει σε εξυπναδίτσες.

ΦΥΣΙΚΑ, Ο ΣΥΝ του Τσίπρα είναι ένα μετα-ΚΚΕ. Άλλωστε κι αυτός και πολλοί δικοί του από την ΚΝΕ ξεκίνησαν- όχι από τους Ρηγάδες. Αλλά ο Αλέξης έκανε την Αλέκα να φαίνεται στατική. Και στην ερώτησή του για τα stage έβαλε γκολ στον Καραμανλή, όχι γιατί πέταξε ένα πυροτέχνημα, αλλά γιατί είπε μια αλήθεια.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο Τσίπρας μπορεί να δυσκολεύεται να λειτουργήσει ηγετικά μέσα στο κόμμα του. Απ΄ έξω όμως παραμένει χαρισματικός. Μπορεί η εμφάνιση στο ντιμπέιτ να έχει έρθει πολύ αργά, στο τέλος μιας κακής χρονιάς. Αν όμως ο ΣΥΝ σταθεί πάνω από το 3% και ο Τσίπρας του ντιμπέιτ πάει Βουλή, τότε το προσκήνιο της ελληνικής πολιτικής αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
(ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: